Bývalý premiér Pithart obdržel cenu předsedy KDU-ČSL

29.03.2019 22:40

Bývalý předseda vlády a Senátu a kandidát na prezidenta Petr Pithart dnes převzal na brněnském sjezdu KDU-ČSL cenu končícího předsedy Pavla Bělobrádka. V projevu Pithart pak zmínil, že strana potřebuje nové tváře. Kromě něj ceny dostali také Marie Johánková, Božetěch Kostelka a Růžena Mašková.

Bývalý premiér Pithart obdržel cenu předsedy KDU-ČSL
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Pithart na besedě v Chrudimi

„Děkuji Pavlovi za to, že mně dal svoji cenu, a musím říci, že se mi to líbí. Dostal jsem cenu od někoho, koho jsem nevolil. A to jsme my. Jsme svobodní lidé, kteří se mýlíme, jsme schopni uznat své chyby a ocenit jeden druhého,“ řekl Pithart.

„Z dálky mi ta naše strana připadá trošku taková přejetá. Potřebuje nakopnout v tom nejlepším slova smyslu. Myslím, že potřebuje nové tváře. A já vám přeji moudrou směs odvahy a rozvahy,“ řekl delegátům.

Signatář Charty 77 Pithart publikoval v disentu eseje, statě a politologické studie o moderních českých dějinách. Do vrcholné politiky se zapojil v listopadu 1989. Stal se jedním z předních mluvčích Občanského fóra (OF) a v roce 1990 zasedl do poslaneckých lavic.

Již v únoru 1990 byl jmenován předsedou české vlády. Po rozpadu OF v roce 1991 působil v Občanském hnutí, později přejmenovaném na Svobodné demokraty. V čele vlády skončil po volbách v červnu 1992.

Do vysoké politiky se vrátil na podzim 1996, kdy získal senátorský mandát jako nestraník na kandidátce KDU-ČSL a vzápětí se stal prvním předsedou obnovené horní parlamentní komory. V březnu 1999 se stal členem lidové strany.

V prosinci 2002 se stal kandidátem KDU-ČSL na úřad prezidenta po Václavu Havlovi. V lednové volbě postoupil až do třetího kola, v němž se utkal s kandidátem ODS Václavem Klausem. Klause ve třetím kole podpořilo 113 senátorů a poslanců, pro Pitharta hlasovalo o 29 zákonodárců méně. Zvolen tedy nebyl nikdo, v dalších volbách Pithart již nekandidoval a na Hrad byl nakonec zvolen Václav Klaus.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…