Bývalý šéf lidovců Čunek ostře kritizoval zlínského hejtmana. Po výbuších prý měl vyhlásit stav nebezpečí

10.12.2014 13:59

Výbuchy dvou muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku dnes probíralo i krajské zastupitelstvo. Zastupitel opoziční KDU-ČSL, senátor Jiří Čunek, kritizoval hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) za to, že nevyhlásil stav nebezpečí. Podle Čunka by se tak zlepšila informovanost obyvatel. Mišák to odmítá.

Bývalý šéf lidovců Čunek ostře kritizoval zlínského hejtmana. Po výbuších prý měl vyhlásit stav nebezpečí
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Senátor Jiří Čunek v pořadu ČT Hyde park

Podle něj mohla relevantní informace poskytovat jen policie a stav nebezpečí by vyvolal dvojkolejnost řízení. Starosta Vlachovic, pod něž Vrbětice spadají, ani zastupitel opoziční ODS ale hejtmana nekritizovali.

Čunek kritizoval i nedostatečné kontroly

Čunek připomněl své původní povolání vedoucího bezpečnosti práce ve Zbrojovce Vsetín. Podle něj není skladování vojenského materiálu neobvyklé. Uvedl ale, že integrovaný záchranný systém měl mít informace o tom, kolik výbušného materiálu je v areálu uskladněno. Kritizoval i nedostatečné kontroly. Stav nebezpečí podle něj vyhlášen být měl. Hlavou zákroku by se stal hejtman, řekl.

„Jsou tam starostové i složky integrovaného záchranného systému. Ti za tohoto stavu dostávají informace z první ruky a rozhodnou, jak je dostat k obyvatelům. Při vyhlášení stavu nebezpečí je jednodušší i zapojení vojska," tvrdil Čunek. Mišák uvedl, že po dohodě s velitelem zásahu bylo postupováno podle zákona o integrovaném záchranném systému. Do areálu podle něj mohla jen policie a ta jako jediná tak mohla o rychle se měnící situaci informovat.

Hejtman upozornil na nevýhody, které by vyhlášení stavu nebezpečí přineslo

„Je to jedinečná, výjimečná situace. Za svým postupem si stojím," uvedl Mišák. Upozornil na to, že při vyhlášení stavu nebezpečí by starostové obcí rozhodovali o postupu prací na svém území. Činnost policie by tak podle něj nebyla provázána s činností starostů. "Je obtížné si představit, že by hejtman či starosta rozhodoval o postupech kriminalistů, pyrotechniků, vojáků či hasičů na místě zásahu," uvedl Mišák.

Soukromé firmy skladující munici se schovávaly za výjimku ze zákona

Zopakoval, že integrovaný záchranný systém nemohl mít informace o tom, co je v areálu skladováno. „Nevěděli jsme, co tam je, do okamžiku, kdy to bouchlo. Ministerstvo obrany tvrdí, že areál je pod vlivem civilních stavebních úřadů, což není pravda. Armáda odešla v roce 2000, ale pořád to zůstalo jako vojenský objekt pod speciálním vojenským stavebním úřadem," dodal Mišák.

Podle něj jde o problém státu, který je třeba řešit na centrální úrovni. Upozornil, že se soukromé firmy skladující munici schovávaly za výjimku ze zákona, podle které není povinnost hlásit složkám integrovaného záchranného systému to, co je ve vojenských objektech.

Starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN) postup kraje na zastupitelstvu nekritizoval. Hejtmana se zastal bývalý starosta Valašských Klobouků Dalibor Maniš (SPO). „Díky němu se to dostalo na úroveň, na jakou se to dostat mělo," mínil. Výhrady neměl ani zastupitel opoziční ODS Jan Pijáček. „Kraj se nemusí stydět za to, jak situaci řešil," řekl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…