ČEZ obdržel tři nabídky na dostavbu Temelína. Jde až o 300 miliard

02.07.2012 12:12

Energetická společnost ČEZ dnes obdržela nabídky na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín od všech tří účastníků výběrového řízení. O zakázku se uchází americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Informoval o tom dnes ČEZ. Vítěz tendru má být vybrán během příštího roku, náklady na dostavbu se odhadují na 200 až 300 miliard korun.

ČEZ obdržel tři nabídky na dostavbu Temelína. Jde až o 300 miliard
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Nabídky jednotlivých firem čítají tisíce stran. Například ta od Westinghousu má 12.000 stran, které do centrály provozovatele Temelína ČEZ dorazily ve 14 krabicích o celkové váze 250 kilogramů. Nabídka česko-ruského konsorcia čítá 80.000 stran, největší je část o technologii elektrárny.

Posuzování bude trvat měsíce

Areva uvedla, že její nabídka zahrnuje návrh, inženýrské práce, výrobu a nákup strojních zařízení až po uvedení obou bloků do provozu. Firma nabízí reaktory EPR, které staví ve Francii, Finsku nebo Číně. Ředitel firmy pro ČR Thomas Epron uvedl, že během výstavby bloků v Temelíně očekává vznik více než 10.000 pracovních míst. Dodal, že až 70 procent prací je otevřeno tuzemským firmám. To deklarují i ostatní zájemci.

Odborníci ze společnosti ČEZ budou nabídky posuzovat po většinu druhého pololetí. "V tuto chvíli samozřejmě nelze ještě říci, která nabídka je nejlepší. Posuzování nabídek bude trvat měsíce," řekl ČTK vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška.

Zhruba v listopadu či v prosinci by měl mít ČEZ nabídky prostudované a firma bude mít představu o předběžném pořadí uchazečů. Ti pak budou znovu osloveni a dostanou možnost doplnit své nabídky do jara 2013. Výběr dodavatele a podpis smlouvy je plánován na konec roku 2013.

Účast českých firem

Po získání povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, stavebního povolení a další dokumentace by se mělo začít stavět v roce 2016 či 2017. Třetí a čtvrtý blok Temelína má být dokončen do roku 2025.

Účastníci tendru slibují významnou účast českých firem, většinou hovoří o zmíněných 70 procentech zakázky. Bartuška a další odborníci však zatím považují taková tvrzení za nadnesená.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…