ČR i další postsovětské země by měly zpozornět. Freedom House vydala zprávu

13.04.2016 18:35

V nejnovější zprávě lidskoprávní organizace Freedom House to s Evropou vypadá bledě. Některé její části totiž postupně tváří v tvář uprchlické krizi opouštějí dosud uznávané liberální hodnoty. Hlavně tedy ve střední a východní Evropě, pak ale i na Balkáně a střední Asii. Informuje The Washington Post.

ČR i další postsovětské země by měly zpozornět. Freedom House vydala zprávu
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Evropa zažívá vzestup autoritativní politiky, alespoň to vyplývá z nejnovější výroční zprávy lidskoprávní organizace Freedom House, která mimo jiné varuje i před „neliberálním nacionalismem“ například v Polsku či v Maďarsku. Jedná se o důsledek migrační a ekonomické krize posledních let a týká se celkem 29 zemí.

Freedom House totiž vytvořil tabulkové hodnocení jednotlivých postsovětských zemí, a na základě mnoha faktorů, včetně korupce či síly volených institucí, určil, jaké je demokratické skóre jednotlivých zemí.

Za posledních několik let se střední Evropa totiž v mnohém proměnila. Největší odklon od demokracie zažili obyvatelé Maďarska, které se ve svém hodnocení zařadilo až pod Bulharsko, a také obyvatelé Slovenska, kde byl nyní zvolen do parlamentu Marian Kotleba, jehož i prezident země Andrej Kiska označil za fašistu.

Česká republika se podle zprávy řadí k zemím s lepším hodnocením.

 

„Největší výzvou evropské demokracie je šíroce rozšířená neliberální politika,“ uvádí ve zprávě Freedom House a jako příklad si bere maďarského premiéra Viktora Orbána, který šíří protiuprchlické nálady. Podobný odklon však zažívají i Polsko či Slovensko, které zcela odmítají přijímat uprchlíky a jejichž vedoucí představitelé využili uprchlické krize k posílení vlastní pozice.

„Tvrdit, že Evropa čelí muslimské invazi, se stalo standardní cestou mnoha politiků a politických stran v Evropě,“ tvrdí ředitel projektu Nations in Transit Nate Schenkkan. „Tyto typy projevů podrývají demokracii odvržením jednoho jejího základního principu – rovnosti před zákonem. Je tu nebezpečí, že tento typ nenávistné, paranoidní rétoriky povede k násilí vůči menšinám a uprchlíkům.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …