ČSSD vyzvala Nečase, aby ve Sněmovně požádal o důvěru vládě

21.12.2012 16:15

Opoziční ČSSD vyzvala dnes premiéra Petra Nečase (ODS), aby požádal Sněmovnu kvůli "krizi ve vládní koalici" o vyslovení důvěry kabinetu. Pokud to ministerský předseda neudělá, sociální demokraté podnítí hlasování o nedůvěře. ČSSD zároveň nabízí ODS a TOP 09 a také KSČM jednání o rozpuštění Sněmovny a o nových volbách, řekl novinářům předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

ČSSD vyzvala Nečase, aby ve Sněmovně požádal o důvěru vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Komunisti volají po demisi kabinetu a rovněž po předčasných volbách, které by měly být podle jejich předsedy Vojtěcha Filipa "v nejkratším možném termínu".

Nedůvěra vládě

O hlasování ve Sněmovně by podle Sobotky mělo být jasno před 10. lednem; k tomu dni mají odejít z kabinetu ministři za stranu LIDEM kvůli odvolání její předsedkyně Karolíny Peake z čela ministerstva obrany.

"Nedokážu si osobně představit, že by se premiér vyhnul hlasování v Poslanecké sněmovně. Pokud by měl tyto tendence, pak sociální demokracie má dostatek poslanců na to, aby po Novém roce mohla iniciovat hlasování o vyjádření nedůvěry vládě," řekl Sobotka. ČSSD by podle něho sháněla pro toto hlasování mezi poslanci co největší podporu.

Poslanci KSČM by pro nedůvěru hlasovali, stejně by se podle předsedy NS-LEV 21 Jiřího Paroubka vyjádřili i dva poslanci této strany. Filip ale soudí, že strana LIDEM "opět hraje falešnou hru a skončí zase v náručí ODS".

Jednání o rozpuštění Sněmovny

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě může podat nejméně 50 poslanců. Aby kabinet padl, musí pro nedůvěru hlasovat nejméně 101 z 200 poslanců. Při hlasování o důvěře vládě musí kabinet podpořit nadpoloviční většina přítomných poslanců, jinak ji vláda nezíská. Podle Sobotky se musí ukázat, jakou má vláda v dolní komoře podporu.

ČSSD ale podle něho dává přednost jednání o rozpuštění Sněmovny a o nových volbách, které by se mohly uskutečnit na jaře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…