Čekání na výsledky voleb: Hokej i eurooptimismus

26.05.2014 7:33

REPORTÁŽ V některých politických stranách bouchaly v neděli v pozdní večer zátky od šampusu, v jiných bylo zřejmě po ohlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu spíš smutno. Neutrální nálady se daly očekávat snad jen v pražském Evropském domě – jelikož lidé, co se tu setkali, nejsou (anebo by neměli být) spojeni s žádnou konkrétní stranou. I proto tam v neděli v pozdních večerních hodinách ParlamentníListy.cz zamířily.

Čekání na výsledky voleb: Hokej i eurooptimismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sledování výsledků voleb v Evropském domě

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí
 
Zavřené, zamčené dveře a průchod, kterým se do Evropského domu v pražské Jungmannově ulici dá jít, mohl působit jako jistá symbolika toho - jak moc jsou, alespoň podle volební účasti - Češi Evropskému parlamentu naklonění. V každém případě to byl první moment, a netřeba dodávat, že moment nepříjemný. Nikde cedulka, ani živá duše, která by zbloudilce, dožadující se vstupu na předem avizované neformální sledování výsledků voleb, informovala o tom, že má vyčkat, nebo odejít, poněvadž z akce sešlo…
 
Nakonec se však nedobytné dveře otevřely, ale jen ten, kdo byl očekáván (a dopředu akreditován), mohl vejít.
 
Nutno dodat, že prostory byly zaplněné převážně mladými lidmi, nadšenými Evropskou unií a zklamanými tím, že Česká republika obsadila „čestné druhé místo“ v nejnižší volební účasti všech zemí EU. Smutek tak někdo z přítomných léčil pohledem na hokejové utkání, které zpočátku přenášela velkoplošná obrazovka. Brzy však hokejisté zmizeli a byli nahrazeni tvářemi, známými i méně známými právě z Evropského parlamentu. Přenos toho, co se právě v Bruselu děje, tak působil tak, že jsou všichni přítomní v centru dění - přímo.
 

I v Evropském domě se házel lístek do urny - vítěze tu čekala odměna
 
Jelikož do vyhlášení výsledků však stále ještě zbývala řada desítek minut, bylo možné si ještě jednou hodit lístek do urny. Tentokrát však již ne zapečetěné a se státním znakem. Navíc vyplnění lístků nebylo úzkostlivě tajeno - ba naopak - u mnohých přítomných šlo spíše o jakousi kolektivní práci. Oč v ní šlo? Uvést na list papíru několik tipů: Jaká byla volební účast (v té době byly k dispozici jen odhady), jací kandidáti kterých stran ve volbách uspějí a kolik jich získá mandát. Těm, co jen chabě odolávali nutkání sledovat hokej, mohlo být satisfakcí, že jedna z otázek mířila skutečně i k němu - šlo v ní o to uvést tip, jaký bude výsledek. 
 
 
V tomto případě nebylo třeba čekat ani na Český statistický úřad, až sečte všechny hlasy a vyhodnotí je. Vítězem se stal ten, jehož lístek byl zkrátka vylosován, přičemž losování se konalo až kolem půlnoci. 
 

Všichni, co se věnovali předvolební kampani?

I když se mohlo dopředu zdát, že nebude lepším místem ke sledování výsledků voleb Evropský dům v Praze, mediální očekávání to ale tak úplně nesplnilo.  
 
„Vzhledem k očekávané přítomnosti české odborné komunity věnující se volbám do EP věříme, že v neděli večer půjde o nejlepší místo pro psaní komentářů a reportáží z výsledků voleb. Na akci zveme všechny, kteří se předvolební kampani věnovali - tedy zástupce českých i evropských institucí, diplomatického sboru, odborné komunity, akademiků, členů volebních štábů a médií,“ zněla totiž pozvánka. 
 
 
Aby však ParlamentníListy.cz byly spravedlivé, pár zajímavých, i když mediálně nepříliš známých osobností v ten nedělní pozdní večer v Evropském domě potkat šlo a zcela jistě je naše redakce osloví o některá vyjádření na téma Evropského parlamentu, Evropské unie i postoje Čechů.
 
Mladí přicházejí na stáž a často zůstanou. I analýzy jsou už jejich parketa
 
Think tank Evropské hodnoty (prosazuje zvyšování politické kultury v České republice i na evropské úrovni), je nevládní instituce sdružující několik mladých lidí, které politika zajímá nejen jako jejich zpravidla původní studijní obor, ale i jako profese, zpracovávají totiž řadu analýz. „Analyzovali jsme například obsahy volebních programů k jednotlivým tématům, ze kterých lze přinést porovnání v oblasti EU ve světě,“ vysvětlil Jakub Janda, který je zástupcem ředitele této instituce. Nutno dodat, že dokument, jehož autorkou je mladá analytička Michaela Kolářová, analyzuje ty body volebních programů, které se věnují roli Evropské unie v globálním kontextu. Jmenovaná analytička přitom přišla do Evropských hodnot, jako většina mladých lidí, co se v Evropském domě v neděli sešla, původně jako stážistka v době studií. 
 
Sečteno podtrženo - nedělní večer s lidmi, kteří jsou duší, svoji prací i náturou blízko Evropské unii a EP, o jehož budoucím složení se o víkendu rozhodovalo, nenadchl, ani nezarmoutil. Jelikož však několik týdnů před tím, než k tomuto finále došlo, většina těchto mladých a dosud médiím neznámých tváří skutečně odváděla velký kus práce při pořádání předvolebních debat s kandidáty, či rozhovorech „na tělo“, dá se očekávat, že o mnohých z nich ještě v budoucnu Česko uslyší. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…