Češi zmoudřeli a očkují se? Zas jinak. Zapomněli ukázat drobnost

27.10.2021 13:45 | Ze sítí

Ministerstvo zdravotnictví se chlubí, že tvrdší opatření vedou k nárůstu počtu očkovaných. Počet očkovaných skutečně stoupá. Ale lví podíl na tom mají ti, kdo si jdou už pro třetí dávku vakcíny. V úterý 19. 10. jich bylo dokonce dvakrát tolik, než těch, kdo si přišli pro první či druhou dávku vakcíny dohromady. Čísla jdou do tisíců. A pirát Ondřej Dostál zveřejnil další čísla, která ukazují na nepoměr mezi těmi, kdo se s virem setkali a kdo ne.

Češi zmoudřeli a očkují se? Zas jinak. Zapomněli ukázat drobnost
Foto: Daniela Černá
Popisek: Odběrové centrum

Anketa

Ještě přitvrdit proti neočkovaným?

20%
78%
hlasovalo: 28294 lidí
Před čtyřmi dny vyšel na serveru iRozhlas článek, že opět stoupá zájem o očkování. „Už delší dobu zaznamenáváme rostoucí trend v očkování, kdy se lidé vracejí do očkovacích míst bez registrace,“ řekl pro Radiožurnál mluvčí Ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl a pochlubil se, že na Chodově se jednalo například o tisíc dávek, v Brně pak 450. Lidé také prý více využívají portál ČeskoOčkuje.cz. „Jenom za čtvrtek se tam přihlásilo 13 tisíc lidí. V pátek tam bylo zhruba v šest hodin večer 11 tisíc nových registrací,“ uvedl.

Mluvčí uvedl, že si prý lidé uvědomili, že neočkovaní končí v nemocnicích a podstupují velké riziko a podle něho přinutilo lidi k očkování i to, že se testy již nebudou proplácet. Kromě toho iRozhlas uvádí, že minulý týden očkovací místa podle statistik Ministerstva zdravotnictví vykázala zhruba 110 tisíc dávek vakcíny proti covidu, z toho 29 325 byly první dávky. V pátek se nechalo první dávkou naočkovat nejvíce lidí od konce srpna.

Zájem o očkování „raketově roste“ i podle dnešního článku Novinky.cz. Páteční rekord padl v úterý, kdy se očkovat nechalo 32 414 lidí. Jak ovšem Novinky.cz dodávají: „20 032 vykázaných očkování představují posilující dávky.“ Tedy o něco méně než dvě třetiny jsou ti, kdo už plně očkováni byli. Rekordní zájmy hlásí i očkující lékaři.

„Polovina lidí jde na třetí dávku a druhá polovina na první dávku. Většinou jsou to lidé v produktivním věku, na které nejspíš tlačí zaměstnavatel,“ uvedla mluvčí mladoboleslavské nemocnice Hana Kopalová. Situaci dokreslují i záběry z front.

Ovšem článek Novinky.cz doplňuje i graf, který už se šíří internetem. A na kterém je dobře vidět, co má na nárůstu zájmu o očkování lví podíl.

Jedná se o třetí, tzv. posilující dávku. Nárůst očkování první dávkou se skutečně děje. Zatímco v pátek 15. 10. se nechalo první dávkou v celé republice očkovat necelých pět tisíc lidí, o týden později to už byl dvojnásobek. Jenže už od pondělka 18. 10. nad počty nově očkovaných suverénně vedou ti, kdo si přišli pro druhou dávku.

Ve zmíněné pondělí byly ještě počty vyrovnané, přibližně 7 tisíc lidí si přišlo pro první či druhou dávku očkování a v podstatě stejný počet pak pro třetí, posilující. Už od úterka však začali třetí dávkaři mohutně posilovat a jejich počet začal být někdy i dvojnásobný. Pro ukázku, v pátek 22. 10. si pro první dávku vakcíny přišlo 10 tisíc lidí. Ovšem pro třetí dorazilo 18,5 tisíce lidí. Poměr půl na půl byl ten tam a vrátil se jen o víkendu, kdy jsou čísla očkovaných o poznání menší. Počet nově očkovaných naposledy převyšoval počet těch, kdo si nechají dávat posilující dávku, 11. 10.  

I tento týden čísla očkovaných trhají rekordy. Ale opět, drtivá většina jsou ti, kteří vpich vakcíny absolvují již potřetí.

Pokračuje také trend, který jsme již popsali, totiž převaha těch, kdo se s nemocí ještě nesetkali, mezi pozitivně testovanými a hospitalizovanými. Nová čísla ze zpráv pro poslance a senátory zveřejnil pirátský expert na zdravotnictví Ondřej Dostál. Pořadí u nakažených je opět stejné, vedou neočkovaní s počtem 4611 osob, za nimi následují očkovaní s 1663 osobami, jež covid neprodělali, a o řád menší je počet tzv. promořených a promořených s očkováním. Hospitalizován je jeden člověk, který covid prodělal a nebyl očkován, a 680 neočkovaných a 465 očkovaných, jež s nemocí zápasí poprvé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…