Česká vláda se zoufale snaží držet rozpadající se EU pohromadě, píší v Británii

02.07.2016 20:38

Česká republika je opět v hledáčku světových médií. Může za to prezident Miloš Zeman, jenž dal najevo, že by byl pro vypsání referenda o členství země v EU a v NATO. Server bulvárního deníku The Express dokonce píše, že prezident se tímto pustil do boje proti české vládě.

Česká vláda se zoufale snaží držet rozpadající se EU pohromadě, píší v Británii
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vyjádření Miloše Zemana, že by podpořil vypsání referenda o členství v EU i v NATO, uveřejnila řada světových médií. Mezi jinými agentura Reuters. Server britského bulvárního deníku The Express si klade otázku, „zda po Brexitu bude následovat Czexit“. Konstatuje také, že česká hlava státu se pustila do boje s vlastní vládou.

„České referendum by šlo proti vůli národní vlády a jejich úředníků, kteří nesouhlasí s myšlenkou referenda o vystoupení země z EU a stejně jako úředníci unie se  zoufale se snaží udržet rozpadající se EU pohromadě,“ píše server.

Celý text v angličtině najdete zde

Český prezident ovšem také poznamenal že by sám hlasoval proti vystoupení České republiky z EU. A vláda podle britského bulvárního deníku oznámila, že nedovolí občanům rozhodovat v referendu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dal najevo, že referendum o členství v EU a NATO neplánuje, protože obě nadnárodní uskupení považuje za záruku bezpečnosti a stability pro Českou republiku.

Průzkumy ukazují, že důvěra českých občanů v EU klesá. Po britském referendu se ozývají i politici z dalších států EU, kteří by rádi nechali vypsat referendum o možném odchodu z EU. Jde např. o Francii či o Nizozemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…