Česko nezažívá prohibici poprvé, připomíná server

14.09.2012 21:28

Omezení prodeje tvrdého alkoholu není v Evropě až tak neobvyklým jevem. Dobře jsou s tímto zákazem obeznámeni třeba obyvatelé Skandinávského poloostrova na severu Evropy. Se zákazem prodeje alkoholu se však můžeme setkat i v Polsku a zcela neznámý fenomén to není ani v historii Česka.

Česko nezažívá prohibici poprvé, připomíná server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vodka "velejemná"

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil prohibici. Nápoje s obsahem etanolu na úrovni dvaceti a více procent nesmí až do odvolání nabízet vůbec nikdo, obchodníci ani restauratéři. Server iDnes.cz v této souvislosti připomíná, že to není poprvé, co se na našem území setkáváme s absolutním zákazem prodeje tvrdého alkoholu.

Volby a státní smutek

"Při parlamentních volbách v roce 1992 platil zákaz prodeje alkoholu celostátně, ale nevztahoval se na deseti a méně stupňová piva. K zákazu přistoupila v roce 1994 v průběhu komunálních voleb také Praha. Opatření se vztahovalo na všechny prodejny a stravovací zařízení i na prodej ve stáncích," připomíná server. Prodej alkoholu byl ostatně zakázán v době voleb i za dob socialismu.

Pohled do zahraničí a to i k našim nejbližším sousedům, např. do Polska, nás poučí, že omezení prodeje alkoholu není až tak výjimečným opatřením, jak by se mohlo na pevní pohled zdát. V Polsku se nesmí alkohol prodávat při celostátních smutečních událostech, jako byl pohřeb prezidenta Lecha Kaczynského. Striktní omezení prodeje tvrdého alkoholu platí ale i na severu Evropy. Pokud se tam tvrdý alkohol vůbec prodává, je zatížen vysokými daněmi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…