Česko přebírá vedení Visegrádu. Sbližování s Maďarskem asi až po válce, varuje analytička

01.07.2023 10:05 | Komentář

Česká republika od července předsedá visegrádské skupině (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) a jedním hlavním témat bude rusko-ukrajinský konflikt, k němuž státy střední Evropy nezaujímají jednotný postoj. „Vidíme rozdíl mezi Maďarskem a dalšími třemi zeměmi. To činí V4 politicky nefunkční,“ komentuje fungování aliance server iRozhlas.cz analytička Veronika Jóźwiak.

Česko přebírá vedení Visegrádu. Sbližování s Maďarskem asi až po válce, varuje analytička
Foto: Repro YouTube The Independent
Popisek: Viktor Orbán promluvil na CPAC v Dallasu

Česká republika své předsednictví ve V4 staví na třech pilířích, mezi něž řádí i podporu Ukrajiny.

V přístupu k dodávkám zbraní Kyjevu i sankcionování lidí a společností napojených na režim v Kremlu se však středoevropské státy rozchází. Česko s Polskem patří k předním podporovatelům Ukrajiny, Maďarsko se naopak prohlašuje za „zastánce míru“ a předvolební Slovensko s úřednickou vládou váha mezi těmito postoji.

„Je jasné, že je to ta jedna událost našich životů a že v programu českého visegrádského předsednictví musí být výrazná,“ popisuje Kurfürst. Důležitost podpory Ukrajiny si podle něj uvědomuje i Maďarsko, které nakonec dalo zelenou jedenácti balíčkům unijních sankcí. Mluví v tomto ohledu o elementárním porozumění ze strany Budapešti.

Visegrádská čtyřka měla podle analytičky z Polského institutu pro mezinárodní záležitosti (PISM) Veroniky Jóźwiak primárně ovlivňovat politické rozhodování v Evropské unii pohledem střední Evropy a vydávat společná prohlášení a sjednocené postoje.

V důsledku ruské agrese na Ukrajině se ale společný postup ukazuje jako problematický. „Nemyslím si, že by to bylo nezvratné. Odráží to situaci momentu, který bude trvat minimálně tak dlouho, dokud bude probíhat válka na Ukrajině. Maďarsko se z mého pohledu bohužel nezmění,“ předpokládá Jóźwiak.

Tzv. léčebný proces proběhne až poté, co skončí válka. „Dokud neskončí válka, nevidím cestu, jak by se to jinak mohlo stát,“ říká pro iRozhlas.cz analytička.

Česká republika se proto chce při předsednictví zaměřit na vnitřní dialog a diskusi. Proto je prvním pilířem programu společnost, dalšími tématem je také inovativní a propojená ekonomika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Se sousedy bychom měli, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 01.07.2023 13:23:27
udržovat dobré vztahy, i když máme různé názory. Problém vidím v našich politicích, kteří mají výrazně odlišné názory než většina voličů. Například na migraci a obnovitelné zdroje. Pokud bude v zimě výpadek plynu, tak to bude horší situace, než jsme zažili s kovidem. Pak se nám bude hodit každý, kdo nám pomůže, myšleno z okolních států, které nějaký plyn budou mít.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…