Česko- ruský skandál v OSN. Moskva žádala vysvětlení, Lipavský poslal vzkaz. Pak promluvila Pekarová

31.12.2023 16:47

Odmítnutí účasti Česka na sobotním zasedání Rady bezpečnosti OSN, které Rusko svolalo po ostřelování Bělgorodu, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vysvětlil slovy, že „už jsme natolik zkušení a sebevědomí, abychom věděli, že nemusíme v uvozovkách na ruském pískovišti poskočit, když se jim to z propagandistických důvodů hodí“. Zároveň však on i české diplomatické zastoupení při OSN vyjádřili lítost nad civilními obětmi. „Česko lituje každé ztráty života způsobené nelegální a nesmyslnou agresivní válkou, kterou Rusko vede proti Ukrajině už téměř dva roky,“ uvedlo Česko ve své reakci.

Česko- ruský skandál v OSN. Moskva žádala vysvětlení, Lipavský poslal vzkaz. Pak promluvila Pekarová
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43735 lidí
Rusko žádalo účast Česka na sobotním zasedání Rady bezpečnosti OSN po ostřelování Bělgorodu, kterému předcházely ruské masivní útoky na Ukrajinu, jež si vyžádaly desítky civilních obětí, jelikož byly v mnoha ukrajinských městech zasaženy civilní objekty včetně obytných budov. Ruské úřady tvrdí, že při následném ostřelování Bělgorodu zemřelo přes dvacet lidí a použity měly být při útoku také raketomety české výroby. Pro tvrzení o použití českých raketometů však nepředložily žádný důkaz.

Dle zdrojů ukrajinských médií stojí za ostřelováním Bělgorodu skutečně Ukrajina, avšak ukrajinští vojenští činitelé mají dodávat, že šlo o útok na vojenské cíle, přičemž civilní oběti způsobila špatná reakce ruské protivzdušné obrany. „Zničení civilní infrastruktury, které vidíme v Bělgorodu, je výsledkem neprofesionálních akcí ruské protivzdušné obrany, stejně jako záměrných a plánovaných provokací,“ citovala zdroj z vojenského prostředí Ukrajinska pravda.

Moskva kvůli ostřelování Bělgorodu během jednání Rady bezpečnosti OSN požadovala, aby na něm Česko vysvětlilo své dodávky zbraní na Ukrajinu. Česko však svoji účast na zasedání odmítlo. „Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ odmítl přistoupit na ruský požadavek ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

České diplomatické zastoupení při OSN pak upozornilo, že Česká republika jedná v souvislosti s mezinárodním právem a vysvětlilo, že se odmítá podílet na ruském „šíření dezinformací a propagandy“. „Rusko bohužel opakovaně využilo platformu Rady bezpečnosti k šíření dezinformací a propagandy ohledně války. Nemáme důvod se domnívat, že dnešní (sobotní) jednání bude v něčem jiné, a proto se Česko nezúčastní,“ vysvětlilo.

Nad civilními obětmi však Česko vyjádřilo lítost. „Česko lituje každé ztráty života způsobené nelegální a nesmyslnou agresivní válkou, kterou Rusko vede proti Ukrajině už téměř dva roky,“ odepsalo s dodatkem, že je to ale pouze Rusko, kdo je zodpovědný za desítky tisíc obětí na obou stranách konfliktu.

A vyzvalo k okamžitému ukončení konfliktu vyvolaného Ruskem. „Jasná a dlouhodobá česká pozice je, že Rusko musí okamžitě zastavit tuto válku a stáhnout své jednotky z celého území Ukrajiny. Je to jediná cesta ke spravedlivému a trvalému míru v souladu s Chartou OSN,“ doplnilo české zastoupení při OSN.

Zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij po vyjádření Lipavského, který odmítl, aby Česko „sloužilo lží otrávené propagandě agresora“, reagoval se slovy, že předpokládá, že se Česko již nebude účastnit zasedání Rady bezpečnosti OSN na téma Ukrajina. „Vaše zbabělost a malomyslnost jsou zaznamenány,“ napsal Poljanskij.

Lipavský posléze pro Český rozhlas vyjádřil přesvědčení, že na takováto slova není nutné odpovídat. „Já myslím, že je potřeba vědět, co děláme. A my to víme. Víme, kdo je agresor, víme, kdo je oběť, víme, kdo se brání,“ poznamenal český ministr.

Rusko dle něj zasedání svolalo, aby „vytvořilo určitou mlhu a aby podpořilo lži, které v tuto chvíli šíří v mediálním prostoru“. „Abychom to zasadili do kontextu. V posledních dnech proběhly nejkrvavější letecké údery proti Ukrajině za celou dobu trvání té války. Na Ukrajinu letělo jednu noc až 160 raket a dronů. Byly tam desítky civilních obětí,“ zdůraznil jaký je kontext ruského volání jednání Rady bezpečnosti.

Samotné jednání prý potvrdilo, že bylo dobré, že se jej Česko neúčastnilo, „protože tam žádné informace o Česku ani nezazněly“. „Myslím si, že už jsme natolik zkušení a sebevědomí, abychom věděli, že nemusíme v uvozovkách na ruském pískovišti poskočit, když se jim to z propagandistických důvodů hodí,“ řekl.

Zdali se skutečně při útoku na Bělgorod použily i české zbraně, Lipavský netuší, jelikož veškeré informace k tomu jsou pouze z ruských zdrojů, avšak podotkl, že pravděpodobnost útoku zbraněmi, o nichž hovoří Rusko, je minimální. „Já říkám, že to je pravděpodobně válečná propaganda. I informace o tom, jaký je dostřel té konkrétní zbraně, kterou uvedli, tak ta nemá potřebný dostřel, aby se dalo do Bělgorodu z Ukrajiny trefit,“ uvedl.

„Ukrajina byla napadena a Ukrajina má právo se bránit. Ukrajinci opakovaně v minulosti již útočili na vojenské cíle a zdůrazňuji vojenské cíle na území Ruska. A to je asi maximum k tomu, co lze říct,“ vyjádřil se Lipavský k ukrajinskému útoku.

„Samozřejmě česká diplomacie i já osobně pokaždé vyjadřuji lítost nad jakoukoliv civilní obětí. My víme, že pravděpodobně i v Rusku jsou civilní oběti, ale jak k nim došlo, je v tuto chvíli naprosto nejasné,“ dodal český ministr zahraničí.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pak v neděli vyzvala, aby vůči Rusku nečinili jakékoliv ústupky. „Bezpečnost v Evropě lze zajistit pouze v případě, že Rusko nebude mít sílu útočit na cizí země. Dodávky zbraní Ukrajině jsou pudem sebezáchovy a obrany před agresorem,“ vysvětlila s tím, že „jakékoli ústupky nebo vstřícnost chápe Rusko jako slabost“. „Proto je nesmíme nikdy činit,“ vyzývá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

S LIPÁNKEM , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMildafilda , 31.12.2023 21:34:28
už přestává být sranda, začíná to smrdět průserem.

|  33 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…