Česko- ruský skandál v OSN. Moskva žádala vysvětlení, Lipavský poslal vzkaz. Pak promluvila Pekarová

31.12.2023 16:47 | Zprávy

Odmítnutí účasti Česka na sobotním zasedání Rady bezpečnosti OSN, které Rusko svolalo po ostřelování Bělgorodu, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vysvětlil slovy, že „už jsme natolik zkušení a sebevědomí, abychom věděli, že nemusíme v uvozovkách na ruském pískovišti poskočit, když se jim to z propagandistických důvodů hodí“. Zároveň však on i české diplomatické zastoupení při OSN vyjádřili lítost nad civilními obětmi. „Česko lituje každé ztráty života způsobené nelegální a nesmyslnou agresivní válkou, kterou Rusko vede proti Ukrajině už téměř dva roky,“ uvedlo Česko ve své reakci.

Česko- ruský skandál v OSN. Moskva žádala vysvětlení, Lipavský poslal vzkaz. Pak promluvila Pekarová
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Rusko žádalo účast Česka na sobotním zasedání Rady bezpečnosti OSN po ostřelování Bělgorodu, kterému předcházely ruské masivní útoky na Ukrajinu, jež si vyžádaly desítky civilních obětí, jelikož byly v mnoha ukrajinských městech zasaženy civilní objekty včetně obytných budov. Ruské úřady tvrdí, že při následném ostřelování Bělgorodu zemřelo přes dvacet lidí a použity měly být při útoku také raketomety české výroby. Pro tvrzení o použití českých raketometů však nepředložily žádný důkaz.

Dle zdrojů ukrajinských médií stojí za ostřelováním Bělgorodu skutečně Ukrajina, avšak ukrajinští vojenští činitelé mají dodávat, že šlo o útok na vojenské cíle, přičemž civilní oběti způsobila špatná reakce ruské protivzdušné obrany. „Zničení civilní infrastruktury, které vidíme v Bělgorodu, je výsledkem neprofesionálních akcí ruské protivzdušné obrany, stejně jako záměrných a plánovaných provokací,“ citovala zdroj z vojenského prostředí Ukrajinska pravda.

Moskva kvůli ostřelování Bělgorodu během jednání Rady bezpečnosti OSN požadovala, aby na něm Česko vysvětlilo své dodávky zbraní na Ukrajinu. Česko však svoji účast na zasedání odmítlo. „Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ odmítl přistoupit na ruský požadavek ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

S LIPÁNKEM , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMildafilda , 31.12.2023 21:34:28
už přestává být sranda, začíná to smrdět průserem.

|  33 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…