Česko slaví 25 let styků s Kazachstánem. Jsou prý velmi významné

04.12.2017 22:02

Kazachstán je pro Českou republiku významným ekonomickým partnerem v eurasijské oblasti, zaznělo dnes na oslavě ke 25. výročí navázání diplomatických vztahů mezi zeměmi. Dobré vztahy podle náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy potvrzují i četné návštěvy českých představitelů z posledních let. Například prezident Miloš Zeman byl v Kazachstánu během svého mandátu dvakrát. Kazašský velvyslanec Seržan Abdykarimov ve svém projevu uvedl, že země se chce v budoucnu zařadit mezi 30 nejrozvinutějších států světa.

Česko slaví 25 let styků s Kazachstánem. Jsou prý velmi významné
Foto: Svetozár Plesnik
Popisek: Kazachstán-Astana, Ak Orda – Prezidentský palác

Abdykarimov prohlásil, že v Kazachstánu se nyní dělají ústavní reformy, jejichž cílem je posílit postavení parlamentu. Další reformy se týkají vzdělávacího systému, dodal. Podotkl, že cílem těchto změn je, aby Kazachstán do roku 2050 patřil mezi 30 nejrozvinutějších zemí na světě. Aktuálně je v žebříčku podle indexu lidského rozvoje, který sestavuje OSN, na 56. místě.

Česko-kazašské vztahy se v posledních letech rozvíjejí zejména na obchodní úrovni. Letos k posílení ekonomických vazeb přispěla česká účast na světové výstavě Expo 2017 v Astaně. Zahájení výstavy na začátku června byl přítomen i prezident Zeman a podnikatelská delegace. Pro Zemana to byla druhá návštěva Kazachstánu během prezidentského mandátu. Zástupci českých firem doprovázeli letos v srpnu také ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD).

Za mimořádné označil vztahy Česka a Kazachstánu místopředseda sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip. Ve svém projevu na úvod slavnosti připomněl, že Astana je místem, kde se odehrávají jednání, která mají ukončit válku v Sýrii. Ocenil v té souvislosti kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, který podle Filipa vnesl do jednání vlastní ideje.

Nazarbajev stojí v čele středoasijské země od roku 1989. Od června 1989 byl prvním tajemníkem ÚV komunistické strany Kazachstánu a od 24. dubna 1990 je prezidentem. Režim tohoto muže, který je nejdéle vládnoucím postsovětským prezidentem, je považován za autoritářský a bývá kritizován za potlačování svobody slova či tisku, Nazarbajev se přesto v zemi těší velké popularitě.

Filip podotkl, že Nazarbajev se zasloužil o vznik moderního Kazachstánu. Jeho význam je podle Filipa srovnatelný s významem Tomáše Garrigua Masaryka pro Česko a Slovensko.

Jednou z otevřených otázek vzájemných vztahů obou zemí je vypořádání letitého kazašského dluhu. Závazek vznikl v první polovině 90. let v rámci takzvaných jamburských dohod při výstavbě plynovodu. Kazachstán zastavil vyjednávání o vyrovnání dluhu zhruba 300 milionů dolarů vůči České republice v roce 2006. Prezident Zeman na dluh upozorňoval při jednáních se svým protějškem Nazarbajevem. Při letošní návštěvě v Astaně uvedl, že dluhem se bude zabývat komise, na jejímž zřízení se oba prezidenti shodli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…