Česko zamořilo zlo a nenávist k cizincům, tvrdí petice, kterou chválí Herman. Zde je vážné pokračování

20.03.2017 19:45

ANKETA Zamořuje Česko nenávist? „Ano, vyhrocená atmosféra vůči menšinám, xenofobie i šíření polopravd je nejvážnějším ohrožením, před kterým jako země i společnost stojíme,“ myslí si v anketě ParlamentníchListů.cz Jiří Zlatuška (ANO). „Vyhrocenou atmosféru a nenávist zažívá v poslední době prakticky celá Evropa. Musíme se ale ptát, čí je to chyba? Je to snad chyba pracujících Evropanů, kteří mají strach z toho, jak se jejich kdysi poklidné ulice mění často až v předměstí Rijádu?“ ptá se naopak Marek Černoch (Úsvit).

Česko zamořilo zlo a nenávist k cizincům, tvrdí petice, kterou chválí Herman. Zde je vážné pokračování
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace " Braňme ČR, naši budoucnost a budoucnost našich dětí před xenofobii a nenávistí!"

Česko zamořuje nenávist, myslí si zástupci menšin. „Je smutné a nepřijatelné, že na rozdmýchávání xenofobie se podílí i řada politiků naší země včetně vysokých ústavních činitelů. V touze po maximalizaci svého zisku se ve veřejné debatě nebojí sahat po lživých, překroucených či demagogických tvrzeních, často pod záminkou takzvaného boje proti politické korektnosti. Ve skutečnosti však touto cestou jen stavějí na odiv vlastní předsudky a mimoděk nabádají společnost, aby své strachy z cizího považovala za vlasteneckou hodnotu,“ stojí v jejich prohlášení, které citovaly sobotní Lidové noviny. A vyzvali veřejné osoby, „aby se v zájmu udržení současné rozmanité České republiky zdržely všech projevů, jež živí xenofobní nálady.“ Důsledky národnostní, rasové a náboženské nesnášenlivosti a nenávisti mohou být podle nich fatální, „jak dobře víme z historie, kterou bychom neměli chtít opakovat“. Pod tuto výzvu se podepsalo podle informací LN devět cizinců a jeden Rom působící při jedné z poradních komisí při ministerstvu kultury. Například zástupci bulharské, vietnamské či německé menšiny.

Politik by neměl šířit nenávistné nálady. Výzvy a kampaně ve stylu HateFree nic neřeší

Ministr kultury Daniel Herman k této výzvě pro server Lidovky.cz uvedl: „Jestliže politici zneužívají určité věci, které se týkají soužití různých etnik, nebo krizových situací ve světě k populistickým prohlášením, je to velmi nezodpovědná hra.“ ParlamentníListy.cz požádaly české politiky o vyjádření, zda podle nich lze situaci u nás v této věci takto hodnotit.

„Souhlasím s tím, že politik by neměl šířit nenávistné nálady, a sám to nedělám. Na druhou stranu si myslím, že výzvy a kampaně ve stylu ‚HateFree‘ opravdu nic neřeší,“ konstatoval předseda Starostů a nezávislých, místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

„Ano, vyhrocená atmosféra vůči menšinám, xenofobie i šíření polopravd je nejvážnějším ohrožením, před kterým jako země i společnost stojíme. Ministr Herman rozhodně nešlápl vedle a jeho podpora této výzvě je chvályhodná,“ domníval se Jiří Zlatuška (ANO), předseda výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny.

„Nenávist a strach jsou iracionální. Byly a jsou podporovány politiky, kteří nemají témata, a chtějí tak získat laciné politické body. Šířit strach a nenávist proti jedné menšině je jako budit džina z láhve. Ten se nezastaví u jedné menšiny. Bude útočit na všechny a nebude zůstávat jen u menšin, poněvadž to likviduje demokracii a nastoluje totalitu připomínající třicátá léta dvacátého století. Myslím si, že tato reakce přichází opožděně, ale přece,“ řekl senátor Hassan Mezian (ČSSD, místopředseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost). 

Kdo se má komu přizpůsobovat? Je to výstřel do nikam

„Česká republika je dost otevřená k různým minoritám. Není třeba se přizpůsobovat... Je otázka, kdo se má komu přizpůsobovat. Zda většina menšině, či menšina většině? To pak už nebude existovat ani většina, ani menšina,“ sdělil senátor Jaroslav Zeman (ODS).

„Nemyslím, že Česko zamořovala nenávist vůči minoritám a že by se na tom politici výrazným způsobem podíleli. Pokud politici kritizují třeba uprchlickou krizi a s ní související projevy, to není podpora nenávisti vůči minoritám. Rozhodně nehrozí nějaké fatální následky. Jde patrně o další přehnanou aktivitu pana ministra Hermana. Je to takový výstřel do nikam,“ řekl Marian Keremidský, místopředseda Strany práv občanů.

„Abych byl upřímný, s panem ministrem mohu obecně souhlasit málokdy. Toto pochopitelně není výjimka. Mne to nepřekvapuje. Mohlo by trochu ty, kdo mu dali v Praze hlasy. Ale mohou mít pochopitelně jiný názor,“ konstatoval Jiří Koskuba (ČSSD), člen výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny.

„Signatáři výzvy se jasně vymezili vůči snahám získat politické body na základě lživých, překroucených či demagogických tvrzení, často pod záminkou takzvané politické korektnosti. S tím samozřejmě plně souhlasím a jsem moc rád, že se k této výzvě přihlásil i ministr kultury Daniel Herman. Naopak mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček tuto výzvu označil za nabubřelou a urážlivou. Otázkou je, jestli se v této výzvě sám našel a zda urazila právě jeho,“ uvedl Šimon Heller (KDU-ČSL).

Tyto kroky přispívají k rozdělení společnosti

„Piráti nepatří ke stranám, které by xenofobii, národnostní a náboženskou nenávist mezi lidmi zneužívali pro svůj prospěch. Zároveň si uvědomujeme frustraci lidí, jejich strach z neznámého a obavy z budoucnosti. Osobně se však domnívám, že podobné výzvy ministra či nějakých neziskovek nebudou mít kýžený výsledek, možná dokonce právě naopak,“ sdělil druhý místopředseda České pirátské strany Martin Šmída. „Lidé mají pocit, že jim vrcholní politici nerozumějí a snaží se měnit jejich myšlení místo toho, aby řešili jejich reálné každodenní problémy a příčiny těchto problémů, jež tyto nálady navozují. Piráti samozřejmě nepodporují rasismus či nenávist, ale nepřipojíme se ani k ministru Hermanovi. Protože tyto kroky přispívají k rozdělení společnosti. My hledáme racionální řešení, která jsou v souladu s naším středově liberálním programem,“ doplnil.

„U pana ministra Hermana vidím pouze další snahu, jak lacině přihrát další politické body. Vyhrocenou atmosféru a nenávist zažívá v poslední době prakticky celá Evropa. Musíme se ale ptát, čí je to chyba? Je to snad chyba pracujících Evropanů, kteří mají strach z toho, jak se jejich kdysi poklidné ulice mění často až v předměstí Rijádu? Jsou to snad oni, kdo nelegálně překračují státní hranice a pošlapávají evropskou kulturu nebo snad útočí na bezbranné oběti ve jménu náboženského fanatismu? Ne, to rozhodně nejsou!“ zdůraznil předseda poslaneckého klubu Úsvitu - Národní koalice Marek Černoch. „Osobně se klidně přiznám, že nechci ohrozit naše občany tím, že do naší země pustíme vlnu nelegálních migrantů bez znalosti jazyka a našich základních hodnot! Nechci ohrozit nutné zájmy a bezpečí občanů této země! A za tohle mám být snad kritizován?“ otázal se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…