Český underground v hutném titulu. Rozbor, který u nás snad ještě nevyšel

06.02.2017 13:44

Avantgardní skupina The Plastic People of the Universe se v 70. a 80. letech ocitala nedobrovolně v opozici proti komunistickému režimu v Československu a vzhledem ke svému nekonformnímu vystupování často zažívala perzekuce a také věznění. Především o této době hovoří neskutečně propracovaná a detaily obohacená kniha publicisty a hudebního znalce Jaroslava Riedla PLASTIC PEOPLE A ČESKÝ UNDERGROUND.

Český underground v hutném titulu. Rozbor, který u nás snad ještě nevyšel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahájení akce Pocta Václavu Havlovi- vernisáž fotografií O. Škáchy ve veřejném prostoru. Následoval koncert skupiny The plastic people of the universe

Kniha nakladatelství Galén je prvním úplným shrnutím historie Plastic People v období 1968 - 1988. Jaroslav Riedel se českým undergroundem zabývá dlouhá léta, sestavil a připravil k vydání edici sebraných nahrávek Plastic People a komentované knižní vydání písňových textů skupiny. Spolupracoval na DVD s kompletem filmových dokumentů o Plastic People a na vydání kompaktních disků dalších undergroundových hudebníků: Aktualu Milana Knížáka, DG 307, Svatopluka Karáska, Umělé hmoty II, Půlnoci.

Pro tuto knihu využil rozhovorů s desítkami přímých účastníků událostí, obsáhle hovořil především se samotnými hudebníky. Čerpal z rukopisných kronik Plastic People a řady dalších dobových dokumentů - deníků, dopisů, vyšetřovacích a soudních spisů i svazků Státní bezpečnosti. Kniha shrnuje autorovu rozsáhlou publikační činnost na toto téma a zároveň přináší mnohá dosud neznámá fakta.

Riedel v knize nehodnotí, ale přibližuje. Jeho novinářská práce navíc sestává ze stovek jednotlivostí, díky nimž je titul podle soudu ParlamentníchListů.cz jedním z nejpřínosnějších, které kdy o tomto období našich dějin vyšly. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…