Čeští europoslanci odmítli přísnou směrnici o zbraních. Byli jste zlobbovaní a neměli jste informace, vzkazuje Niedermayer, který jako jeden z mála proti nebyl

15.03.2017 20:41

O směrnici regulující držení zbraní diskutovali v Českém rozhlase europoslanci Jan Zahradil (ODS) a Luděk Niedermayer (za TOP 09). A ne zcela se shodli. Čeští europoslanci napříč politickým spektrem přitom patřili mezi největší kritiky novely.

Čeští europoslanci odmítli přísnou směrnici o zbraních. Byli jste zlobbovaní a neměli jste informace, vzkazuje Niedermayer, který jako jeden z mála proti nebyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

„Ta směrnice je nadbytečná. Evropská komise by podle mého názoru udělala lépe, kdyby se tím vůbec nezabývala,“ domnívá se Zahradil. „My máme v České republice tu legislativu dobře upravenou a není zapotřebí si ji nechat znejisťovat nebo rozkývávat nějakou nadnárodní směrnicí, v tomto případě na evropské úrovni. Takže já myslím, že to bylo zcela rozumné a racionální vyjádření našeho nesouhlasu. A jak je vidět, tak snad až na jednu výjimku tady nastal takový národní konsensus mezi poslanci všech, tedy českými europoslanci, všech politických barev,“ podotkl. 

Tím, kdo se zdržel hlasování, byl právě Niedermayer. Ten se domnívá, že nesouhlas se směrnicí pramenil nejen kvůli nepřesným informacím, ale i kvůli enormně silnému tlaku některých lobbistických skupin. Nemyslel tím však až tak výrobce zbraní, ale držitele. „Ti jsou ve všech zemích velmi dobře organizovaní a jejich vliv v té diskusi byl obrovský,“ domnívá se.

Záznam najdete ZDE.

„My fungujeme na společném trhu, ve kterém se zboží i lidi pohybují velmi volně a z tohohle hlediska řada zemí poukazuje na to, že je potřeba, aby existovala aspoň nějaká minimální úprava, tu minimální úpravu určuje směrnice. A koneckonců je to dobře zdůvodněné, bohužel některými tragickými událostmi,“ podotkl s tím, že dle jeho názoru je ta úprava opodstatněná.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Když se pak Zahradila moderátorka zeptala, zda nemůže českým zástupcům na půdě Evropského parlamentu uškodit, že se nebyli schopni podívat jinou optikou na kompromisní variantu, i když poslanec Niedermayer tvrdí o nutnosti přijmout některá opatření ve snaze omezit nebezpečí útoků v EU, Zahradil odvětil: „Že to říká pan Niedermayer, to ještě neznamená, že tomu tak je,“ poznamenal Zahradil.

„Každý může hlasovat podle svého nejlepšího názoru, vědomí a svědomí. Takže nechápu tu úvahu, že by si tím snad čeští europoslanci měli nějak uškodit. Prostě ten názor tady byl takový, mimochodem, to bylo i v souladu s postojem české vlády, takže to nebylo tak, že by se čeští europoslanci, jako jeden muž, utrhli, ale měli jsme to podloženo vlastně oficiální pozicí České republiky a české vlády,“ poznamenal Zahradil. 

Podle jeho názoru je tato úprava nadbytečná a zvýší byrokratickou buzeraci slušných majitelů a držitelů zbraní. „To nebezpečí různých teroristických útoků nějak nesníží, protože teroristé si neopatřují své zbraně na legálním trhu se zbraněmi, ale opatřují si je na černém trhu různými podloudnými způsoby. Takže tady šlo o to, že Evropská komise měla pocit, že má něco tváří v tvář teroristickým útokům udělat, že nesmí sedět nečinně, aby to nevypadalo špatně v očích veřejnosti, no a samozřejmě jediné, co může udělat, je přijít s nějakou novou legislativou, což se právě stalo. A já si myslím, že celý ten přístup byl nešťastný,“ uzavřel s tím, že se neobává, že střelecké nebo myslivecké spolky by měly takovou moc, aby zlobbovaly českou vládu. 

„Já jsem se nakonec zdržel proto, protože jsem nepřivítal způsob, jakým byla ta směrnice hlasována, protože parlament mohl učinit výjimku ze svých legislativních pravidel a umožnit těm poslancům, kteří věřili, že ta dohoda by se měla upravit nějakými pozměňovacími návrhy i za cenu, že se ta dohoda s ministry otevře, o těchto pozměňovacích návrzích hlasovat. Já si myslím, že v tomto případě, i když to jaksi neodpovídá standardnímu postupu, byla tahle výjimka, změna pořadí hlasování jaksi na místě a z tohohle důvodu jsem se nakonec zdržel, protože si myslím, že jsme mohli udělat víc pro to, aby ti poslanci, kteří s tou novelou nebyli spokojeni, mohli vyjádřit hlasováním svůj názor,“ uzavřel pak pro změnu Niedermayer.

Na základě směrnice se omezí držení krátkých poloautomatických zbraní se zásobníkem na více než dvacet nábojů a dlouhých poloautomatických zbraní se zásobníkem na více než deset nábojů. Nelegální se stanou také dlouhé střelné zbraně se skládací či teleskopickou pažbou. Registrace se bude týkat i zbraní upravených pro slepé náboje, repliky historických zbraní pak budou muset být uloženy v trezoru či zaregistrovány na policii. I zde budou muset mít majitelé zbrojní průkaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …