Chcete studnu? Poplatek se zvedá ze tří stovek na deset tisíc

28.03.2024 22:30

Od 1. července několikanásobně podraží stavební povolení. Například vydání povolení u studny vystoupá z dosavadních 300 korun na 10 tisíc. Zdražení zasáhne nejen zákazníky, ale také stavebníky a hydrogeology.

Chcete studnu? Poplatek se zvedá ze tří stovek na deset tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Zdražení stavebních povolení zatíží i stavebníky, vrtné firmy a hydrogeology. „Bude to pravděpodobně znamenat určité omezení poptávky po těchto pracích,“ řekl pro CNN Prima News předseda České asociace hydrogeologů Josef Vojtěch Datel.

Po 1. červenci lidé zaplatí např. u studní o 9700 korun víc než nyní. Jde o nárůst o 3233 %, kritizovala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO). „Je to nepochopitelný nárůst. Já jsem nezaznamenala, že by někdy správní poplatky vzrostly o takovou částku v procentech. My jsme správní poplatky neměnili, to se stalo až s novelou z dílny pana ministra Bartoše,“ podotkla.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) naopak viní Dostálovou. „To mi přijde směšné až absurdní. Zařazení staveb a studní do kategorie, která vyžaduje složitější povolování, vyjednala přece Klára Dostálová ještě s požadavkem ministerstva zemědělství,“ řekl Bartoš. Jeho resort argumentuje mimo jiné nárůstem administrativní náročnosti prováděných úkonů a vlivem inflace. 

Tento argument je podle ekonoma Lukáše Kovandy „mimo“: „Kdyby to mělo zohlednit inflaci, tak to z 300 korun bude na necelých 600 korunách. Těch 10 tisíc je naprosto mimo,“ řekl. 

Podraží i stavební povolení na novou garáž, rodinný dům nebo chatu; nově přijde na pět tisíc oproti současné tisícovce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná na Ukrajině..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 29.03.2024 7:56:20
Ó, my se máme. My máme pětidemolici, která dělá co může, aby byli spokojení naši nepřátelé za velkou louží.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …