Chrst a žbluňk. Blokovali dopravu, dostali džberem vody. Policie už řeší

13.12.2023 17:30

Klimatičtí aktivisté z Poslední generace ve středu dostali při svém protestu v Praze studenou sprchu. Členové Svobodných na aktivisty při další z řady protestních blokád rušných pražských silnic vytáhli kýble s vodou. „Eko šílenci na silnice nepatří a magistrát ani policie by to neměly tolerovat,“ uvedla pražská předsedkyně strany a mluvčí Svobodných Veronika Blažková.

Chrst a žbluňk. Blokovali dopravu, dostali džberem vody. Policie už řeší
Foto: Repro Facebook
Popisek: Kontra akce Svobodných při blokování silnic v Praze aktivisty z Poslední generace

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39913 lidí
Klima aktivisté z Poslední generace, kteří už rok pořádají blokády rušných pražských silnic včetně magistrály, ve středu vyšli na další ze svých klima pochodů. Dlouhodobou frustraci řidičů a občanů vzali do rukou zástupci Svobodných, kteří na aktivisty chrstli několik kýblů se studenou vodou. Podle dostupných fotografií a vyjádření mluvčí Svobodných je ihned zadržela policie, zatímco klima aktivisté pokračovali v narušování provozu na pražských silnicích.

„Šlo o plánovanou akci. Není to poprvé, co jsme se snažili aktivisty z Poslední generace zastavit v nesmyslném blokování magistrály, bohužel u policie jsme vždy my ti, co něco porušují, což my si nemyslíme, bráníme motoristy, kterým těchto pár jedinců komplikuje život v každodenní činnosti. Když jsme tedy zjistili, že se rozhodli dnes blokovat část magistrály mezi Pankrácí a Vyšehradem hned v ranních hodinách, tak jsme vyrazili na akci. Kýble s vodou byla varianta, která jim nezničí oblečení, ale jasně vyjádří nesouhlas s jejich konáním. Uprostřed jejich plánované cesty byli naši dva členové Svobodných připraveni na ně vrhnout kýble s vodou. Když se přiblížili na pár metrů, popadli kýble a bylo to. Někteří policisté pár kapek také schytali,“ popisuje událost exkluzivně pro ParlamentníListy.cz. pražská předsedkyně strany a mluvčí Svobodných Veronika Blažková.

Oba zástupce Svobodných poté na chvíli zadržela policie a nyní se zkoumá, zda šlo o přestupek. „Následně policie akčně začala řešit Svobodné jako ‚výtržníky‘, legitimovala oba členy a vyzvala je, ať zanechají dalšího jednání. Po chvilce diskuse i mírně připustili, že můžou mít na aktivisty svůj názor, ale mají prý vše řádně nahlášené, tedy nezbývá jim nic jiného než je doprovázet. Jestli se nakonec bude jednat o přestupek, se uvidí. A zda budeme v podobných akcích proti Poslední generaci pokračovat? Možné to určitě je. Eko šílenci na silnice nepatří a magistrát ani policie by to neměly tolerovat,“ uzavřela Blažková.

Blokování komunikací je v poslední době oblíbenou kratochvílí klimatických aktivistů po celém světě. Organizace Poslední generace 30 například v Praze v posledních měsících pravidelně pořádá pochody na hlavních tazích ve snaze donutit úřady zavést ve městě nejvyšší povolenou rychlost 30 km/h. Při průchodu rušnými pražskými silnicemi si aktivisté ještě stěžovali, že na ně řidiči údajně najížděli. Velké podpory se ale aktivisté nedočkali ani u řidičů, ani na sociálních sítích.

Jak v Německu, tak ve Spojených státech se navíc hromadí incidenty, kdy rozzlobení řidiči na klima aktivisty zaútočí ve snaze zatarasenou komunikaci zase zprůjezdnit. V některých případech si takto počínali dokonce i samotní policisté, konkrétně strážci pořádku v Nevadě v srpnu autem prorazili blokádu a všechny účastníky protestu bez milosti zatkli.

V Německu už klima aktivisté z Poslední generace čelí policejnímu stíhání a místní úřady se snaží prosadit vyhlášky, podle nichž by bylo možné po aktivistech požadovat úhradu škod, které způsobili. Aktivistům by také mohly být účtovány výjezdy policie, hasičů a záchranných složek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…