Chtějí kapitulovat? Ukrajina slaví vojenské úspěchy. Moskva tvrdí něco jiného

12.09.2022 19:50

Nové zprávy z bojišť rusko-ukrajinského konfliktu naznačují možné potíže Putinovy armády. Kyjev tvrdí, že se ruští vojáci v Chersonské oblasti chystají kapitulovat. Strategické chyby přiznal i čečenský vůdce a blízký spojenec Kremlu Ramzan Kadyrov. Ukrajina však nemá zdaleka vyhráno a podle některých expertů je její šance na přesvědčivé vojenské vítězství zcela nereálná. Ochota jednat o mírovém řešení je ovšem na obou stranách nevelká. A to zejména vzhledem ke vzájemně neslučitelným požadavkům, které válčící státy na sebe kladou. Mír je proto stále v nedohlednu.

Chtějí kapitulovat? Ukrajina slaví vojenské úspěchy. Moskva tvrdí něco jiného
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Již sedmým měsícem probíhá nynější horká fáze rusko-ukrajinského válečného konfliktu. Ačkoli jsou zprávy z bojišť mnohdy rozporuplné, protichůdné a těžko ověřitelné z nezávislých zdrojů, je patrné, že si obě válčící strany alespoň navenek stále zachovávají sebevědomí a optimismus. Kyjevská vláda nově hlásí postup svých vojsk na jihu Ukrajiny v rámci své probíhající protiofenzivy, která má za cíl dobýt zpět město Cherson. To je od začátku března tohoto roku pod kontrolou ruské armády. Šéfka společného tiskového střediska Obranných sil jihu Ukrajina Natalja Humenjuková tvrdí, že jsou některé ruské jednotky v oblasti ochotné vyjednávat o složení zbraní. „Rozklížení a demoralizace jsou už tak hluboké, že i velení jednotek vyhodnotilo, že nemají kam dál jít,“ sdělila ukrajinská vojenská mluvčí Kanálu 24. Tvrzení Humenjukové však nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Moskvou dosazený správce Chersonské oblasti Kirill Stremousov tyto spekulace o připravované kapitulaci ruských vojáků popřel, když napsal na platformě Telegram: „Po celém obvodu Chersonské oblasti vybudovalo Ministerstvo obrany Ruské federace obranné linie a město Cherson a Chersonskou oblast nic neohrožuje.“

Nejedná se však o první zprávu líčící aktuální potíže, jimž prý čelí Putinova armáda na jihu Ukrajiny. Ruský správce Charkovské oblasti Vitalij Gančev si nedávno postěžoval, že ukrajinské síly v tamním regionu své ruské nepřátele přečíslují osminásobně, a dokonce varoval, že se vojska kyjevské vlády přibližují k ruským hranicím. Oznámil, že kvůli rapidnímu postupu ukrajinské armády muselo být do Ruska evakuováno pět tisíc civilistů. Obdobně jako v případě vyjádření ukrajinských úřadů ovšem ani toto tvrzení zatím nelze nezávisle ověřit.

O bleskovém postupu Ukrajinců v posledních týdnech informovala i světová média. Deník Financial Times probíhající ukrajinskou protiofenzivu označil za blitzkrieg s odkazem na drtivé tažení německé nacistické armády Evropou na začátku čtyřicátých let minulého století. Problémy vojsk Moskvy přiznal i čečenský vůdce a blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina Ramzan Kadyrov, který nedávno kritizoval údajné strategické chyby ruských velitelů a prohlásil, že o tom bude hovořit s politickým vedením země, neboť je prý nutné se podívat pravdě do očí. Z oficiální zprávy, kterou dnes vydalo tiskové oddělení ruského ministerstva obrany, však čiší značný optimismus a sebevědomí. Resort tvrdí, že se jeho jednotkám podařilo za posledních 24 hodin zlikvidovat 300 ukrajinských vojáků. Hlásí rovněž úspěšné letecké a raketové údery hned v několika oblastech: Charkovské, Chersonské i Nikolajevské.

Nadcházející vývoj konfliktu a jeho konečný výsledek je stále ve hvězdách. Podle některých analytiků mělo vývoj války zvrátit dodání amerických raketových systémů HIMARS ukrajinským ozbrojeným silám. Každopádně je zřejmé, že Ukrajina i přes aktuální zprávy o bleskovém postupu svých vojsk ještě zdaleka nemá vyhráno. Někteří experti se domnívají, že ani zvítězit nemůže. Bývalý americký plukovník a vojenský stratég Douglas Macgregor, který působil jako poradce v administrativě prezidenta Donalda Trumpa, minulý měsíc ve svém článku pro server The American Conservative napsal, že Ukrajinci i přes masivní dodávky vojenské techniky ze Západu už nemají šanci zvítězit, přičemž poukázal na to, že významná část dodaných zbraní se kvůli rozsáhlé korupci uvnitř ukrajinských státních struktur vůbec nedostane na bojiště. Tomu nasvědčuje i zjištění, o němž informovaly CBS News v dubnu tohoto roku, že pouze 30 až 40 procent dodané techniky se dostane tam, kam má. Macgregor, podle jehož knih se vyučuje na armádních školách v Izraeli, se dále domnívá, že Ukrajina navíc nemá dostatečný lidský kapitál na to, aby západní materiální pomoc plně využila. Prodlužování konfliktu dalšími dodávkami zbraní prý akorát povede ke zničení Ukrajiny a její státnosti.

Mnoho dalších odborníků se zase domnívá, že jediný způsob, jak ukončit konflikt, je prostřednictvím mírové dohody. Renomovaný ekonom a analytik Jeffrey Sachs na jaře tohoto roku předvídal, že vojenské vítězství je nepravděpodobné, když ve svém článku pro CNN News napsal: „Americká strategie na Ukrajině povede k tomu, že Rusko bude krvácet, ale nemůže zachránit Ukrajinu.“ Zmínil i varování, že pokud by se Západu podařilo svou vojenskou podporou kyjevské vlády Rusko vojensky zatlačit do kouta, prezident Putin by mohl sáhnout k použití jaderných zbraní, jelikož porážka na Ukrajině je pro ruské vedení naprosto nemyslitelná.

Ochota pro vyjednávání je však na obou stranách slabá, neboť oba válčící státy jsou zřejmě stále přesvědčeny o tom, že mohou na bojišti zvítězit. Jejich podmínky pro zasednutí k vyjednávacímu stolu jsou navíc zcela vzájemně neslučitelné. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si nárokuje návrat hranic do stavu před rokem 2014, což znamená získání krymského poloostrova pod kontrolu Kyjeva. Takový požadavek je pro Moskvu, která Krym už několik let považuje za nedílnou součást Ruska, nepřijatelný. Ještě na jaře přitom byli Ukrajinci ochotni vyjednávat i o statusu Donbasu obývaného ruskojazyčným obyvatelstvem. Ten se nyní dostal pod téměř totální kontrolu Ruska a jeho místních satelitů: Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Ačkoli byli Ukrajinci z oblasti zcela vojensky vytlačeni, požadují bezpodmínečné stažení ruských sil a návrat regionu pod svou kontrolu. Podmínky kladené Kremlem vůči Ukrajině se také spíše zvětšují, než zmenšují. Tajemník bezpečnostní rady, exprezident Dmitrij Medveděv, se v srpnu nechal slyšet, že ani formální vzdání se ambicí na členství v NATO a přijetí geopolitické neutrality Kyjevem už není postačující pro zastavení ruské vojenské kampaně. Obavu z rozšiřování NATO směrem ke svým hranicím přitom Rusové původně deklarovali jako významnou součást casus belli pro vstup svých vojsk na ukrajinské území na konci února tohoto roku.

Vzhledem ke všem těmto okolnostem je mírové řešení konfliktu stále v nedohlednu, a je tudíž vysoce pravděpodobné, že oba válčící státy čeká krvavý podzim a zima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …