Chtěl umlátit ministra, prý zabil Němcova. Až se dozvíte, o kom se spekuluje jako o nástupci Vladimira Putina, vyděsíte se

23.03.2015 11:00

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov je mnohými spojován s vraždou ruského opozičníka Borise Němcova. V souvislosti s tím se dle profesora z univerzity v New Yorku Marka Galeottiho v Rusku diskutuje o tom, kam až sahá moc Kadyrova. Dokonce se prý spekuluje o tom, že by mohl Putina jednou nahradit. Takovou variantu však profesor Galeotti po kratší analýze odmítá.

Chtěl umlátit ministra, prý zabil Němcova. Až se dozvíte, o kom se spekuluje jako o nástupci Vladimira Putina, vyděsíte se
Foto: wikipedia,Michail Evstafjev
Popisek: Čečensko.

Kadyrov disponuje bezpečnostními složkami o 20 000 mužích, jež formálně spadají pod ruské ministerstvo vnitra, ale ve skutečnosti plní jednotliví velitelé především jeho rozkazy. Jeho osobní autorita je v Čečensku absolutní a moc neotřesitelná. Zemi ovládají jeho spojenci, přátelé a příbuzní. Navíc využívá svých úzkých vazeb s Kremlem k využívá štědrých dotací pro potřeby své a svých přátel. Ze 30 miliard poslaných Moskvou do severního Kavkazu v letech 2000 až 2010 šla většina do Čečenska. Ze zničeného Grozného se stalo moderní a pompézní město. Obyčejní Čečenci však ze štědrých dotací nemají prakticky žádný užitek.

Sám Kadyrov je popisován jako svéhlavý, ješitný a nepředvídatelný vůdce. Když ho rozčílil ministr sportu, tak prohlásil, že jej umlátí v ringu. Jeho sbírka luxusních automobilů zahrnuje mimo jiné také Lamborghini Reventons v hodnotě 1,25 milionu dolarů, přičemž těchto vozů bylo vyrobeno jen dvacet. Pouhá maličkost pro muže, jehož oficiální roční příjem netvoří ani jednu desetinu z této částky. Na druhou stranu byl on sám coby bývalý partyzán v čečenské válce rozhodující silou, která přispěla k současné stabilizaci poměrů. Díky přispění jeho „hrubé“ síly je Čečensko fakticky oázou klidu v oblasti Severního Kavkazu.

celý text v angličtině je ZDE

Šéf moskevské Politické expertní skupiny Konstantin Kalačev tvrdí, že Putin a Kadyrov reprezentují jediné skutečné politické síly v zemi. Ostatní si dle jeho názoru na politiku pouze hrají. Pokud by Kadyrov usiloval o výraznější roli přímo v Moskvě, mohl by Čečensko svěřit do rukou svého nejdůvěryhodnějšího spojence, kterým je jeho bratranec Adam Delimchanov. Kadyrov však nemá ponětí, jak funguje moc v Moskvě. Být jedničkou v Čečensku v hlavním městě země příliš neznamená. Jediné, co se počítá, jsou vazby na Putina a jeho spojence. Kadyrova by mohl vést Vladislav Surkov, který podobně posloužil Putinovi. Čečenský vůdce má však v Moskvě jen málo spojenců. Je tomu spíš naopak.

Mezi jeho hlavní odpůrce patří ruské bezpečnostní složky, kterým se nelíbí jeho adorování bývalého čečenského vůdce Dadajeva i jeho ochota tolerovat vraždu Němcova. Proto se neustále snaží namočit jej do případu Němcovovy vraždy. Putin je zatím nejistý, jestli si má vybrat mezi silou schopnou udržet v lati Čečensko, či silami, které používá pro ovládnutí zbytku Ruska. Nicméně kampaň bezpečnostních služeb vedená proti Kadyrovovi ukazuje, jakou moc dokázal ve svých rukách soustředit a jak moc je pro některé nebezpečný. Ruské úřady dobře ví, že čečenské složky se vymkly státní kontrole. Stejně tak už dávno zjistily, že má Kadyrov a jeho věrní na svědomí obrovské finanční zpronevěry a plně ovládají i drogový byznys v zemi.

V poslední době navíc ruské ministerstvo spravedlnosti vyjádřilo obavy z plánu Kadyrova pronásledovat rodiny čečenských povstalců. Dokonce i sám Putin jej před takovým represivním krokem varoval. Je ironií osudu, že ve snaze potlačit čečenské povstání vytvořila Moskva dalšího mocného válečníka. Je dost dobře možné, že Moskva brzy přestane přivírat oči nad viditelným plundrováním státních dotací plynoucích z Moskvy do Grozného. Kadyrov navíc nezná či nechce pochopit, jak fungují ruské politické elity. To všechno z něj činí pro moskevské „bojary“ nikoli atraktivního, ale nebezpečného představitele moci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…