Chudé ochráníme. Zelená politika EU je neohrozí, slibuje Brabec

20.07.2021 7:51

Ministr pro životní prostředí Richard Brabec se vyjádřil ke klimatickému balíčku Evropské komise. Nesmíme dopadnout jako ve Francii, už žádné Žluté vesty. Je jasné, že tohle bude znamenat zvýšení ceny tepla, elektrické energie i pohonných hmot. Musí se to tedy vymyslet tak, aby to na nízkopříjmové skupiny nedopadlo.

Chudé ochráníme. Zelená politika EU je neohrozí, slibuje Brabec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Evropská komise minulý týden představila plán zelené proměny evropské ekonomiky „Fit for 55“, který má v roce 2050 udělat z EU klimaticky neutrální ekonomiku. V tomto plánu se počítá mimo jiné s tím, že po roce 2035 se přestanou prodávat automobily se spalovacími motory.

„Je to revoluce,“ zhodnotil plán EU ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v rozhovoru pro MF Dnes. Revoluce v dopravě a v energetice. Emisní povolenky si budou muset kupovat dodavatelé paliv i tepla a to i ti malí, nejen velké teplárny, které mají tuto povinnost již dnes. V souvislosti s tím vyslovil Brabec varování.

„Nesmí to dopadnout jako Žluté vesty ve Francii, kde prezident Macron zdražil pohonné hmoty a společnost to nepřijala. My zaprvé patříme mezi země s energetickou chudobou. Je jasné, že tohle bude znamenat zvýšení ceny tepla, elektrické energie i pohonných hmot. Musí se to tedy vymyslet tak, aby to na nízkopříjmové skupiny nedopadlo. Další věc je, že Evropa sice uspoří emise, ale nesmí je o to větší při výrobě vypouštět Čína, Indie nebo Rusko. To by bylo úplně nesmyslné. A zatřetí, máme starý vozový park, protože lidé nemají na nové auto. Takže lidé by odsouvali nákup nového auta a paradoxně by zhoršovali ovzduší, protože by o to déle jezdili s těmi starými auty,“ varoval Brabec.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který má tuto agendu na starosti, si prý toto riziko uvědomuje. Česko podle Brabce trvá na tom, že se musí mezi ekologicky přijatelné zdroje zařadit i plyn a jádro, protože ho nemáme jak nahradit. V tuto chvíli je sice Česko vývozcem elektřiny, ale to bude platit už jen asi 4 roky. I my pak budeme muset řešit otázku, z čeho budeme nabíjet tolik propagované elektromobily.

S dotacemi na nákup elektromobilů podle Brabce Češi počítat nemohou.

„Nepovažujeme to za efektivní vynaložení peněz daňových poplatníků, abychom lidem dotovali nákup většinou druhého auta, protože málokdo si dnes koupí elektromobil jako první auto,“ řekl ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…