Chuligáni v družném hovoru s policistou na sobotní demonstraci. Záběry žádné podezření neprokazují, vzkazuje policie

08.02.2016 20:29

Pražská policie se ohradila proti kritice související se sobotními demonstracemi. Kategoricky odmítla například spekulace ze sociálních sítí, že údajně vyprovokovala potyčku s levicovými demonstranty na Malé Straně. Další kritika se týká napadení přenosového vozu Českého rozhlasu, při kterém prý policisté nechtěli pomoct redaktorům.

Chuligáni v družném hovoru s policistou na sobotní demonstraci. Záběry žádné podezření neprokazují, vzkazuje policie
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace Bloku proti islámu a hnutí Úsvit na Hradčanském náměstí

Výsledky budou známy do dvou týdnů. Na webu to uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) očekává, že vláda dostane od ministerstva vnitra souhrnné hodnocení víkendových událostí. Kontrola bezpečnostních opatření a práce policie při demonstracích bude hotová do dvou týdnů, jak požaduje ministr vnitra Milan Chovanec. Policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že policie svou roli zvládla.

„Přesvědčil jsem se jak na řídicím štábu, tak i přímo v ulicích metropole, že policisté i kriminalisté v rámci bezpečnostního opatření postupovali striktně podle zákona s maximálním využitím metod a prostředků antikonfliktní komunikace. Jejich profesionální nasazení a přístup velice oceňuji, policisté tak zabránili nejednomu vyostření situace,“ uvedl v prohlášení ředitel pražské policie Miloš Trojánek.

O sobotních událostech se podle Dienstbiera hovořilo i na dnešním jednání vlády, ale bez formálního závěru, protože téma bylo zařazeno do bodu „různé“. Události by podle něj mělo vyhodnotit ministerstvo vnitra. „Očekávám, že dostaneme souhrnnou informaci z hlediska hodnocení toho, co se dělo o uplynulém víkendu,“ řekl novinářům Dienstbier.

Útočníci prý vycházeli z budovy ministerstva vnitra

Předseda odborové organizace Unie bezpečnostních sborů Jiří Vítek v neděli na svém blogu publikoval text, kde označil skupinu útočníků, kteří napadli sobotní průvod levicových aktivistů, za převlečené policisty. V textu také tvrdí, že útok organizoval policista v civilu, který je vidět na záběrech z akce. Dnes na tiskové konferenci prohlásil, že v žádném případě nechtěl svým vyjádřením poškodit policii.

„Nemám žádné informace zevnitř policie,“ řekl Vítek. Je prý ale přesvědčen, že některé policejní složky v akci figurovaly. Zdůraznil, že jde o jeho soukromý názor, závěry prý vyvodil z veřejných videí a fotografií. Podezřelé mu prý bylo i to, že útočníci vycházeli z budovy ministerstva vnitra, a to, že nezasáhl antikonfliktní tým. Sám prý ale netušil, že jeho text vyvolá takovou odezvu. „Možná jsem měl volit slova mírněji,“ řekl.

Policie spekulace, že by některý z maskovaných útočníků byl policista, kategoricky odmítla. „Kriminalistům se do této chvíle již podařilo zjistit totožnost některých maskovaných útočníků, jde o radikální extremisty z fotbalového prostředí,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Daněk potvrdil, že muž je kriminalistou

Mluvčí dementoval i další spekulace například o tom, že útočníci měli zázemí v budově ve vlastnictví ministerstva vnitra. Ze záznamů prý plyne, že jeden agresor do budovy vstoupil náhodou, když tam hledal útočiště. „Nakonec mu to však nebylo nic platné, jelikož přístup do útrob budovy nebyl možný. Vzhledem k tomu se téměř vzápětí ocitl zpět na ulici,“ uvedl Daněk.

Server antifa.cz dnes uvedl, že na videu z incidentu je možné identifikovat některé útočníky, kteří jsou prý členy nacionalistických spolků. Autoři článku se vyjádřili také k muži, který je údajně policistou v civilu a podle Vítka útok organizoval. Podle nich jde o policejního důstojníka, který útočníky zná. „To není nic zvláštního, většina z nich se při svém stylu života s policií seznamuje poměrně často. Z videa je patrné, že se celou dobu snaží situaci uklidňovat,“ uvedl server, který považuje údajnou policejní provokaci za nepravděpodobnou.

Daněk potvrdil, že muž je kriminalistou, který měl eliminovat hrozbu možného střetu obou skupin. „Začal komunikovat s maskovanými muži a snažil se je přesvědčit, aby od útoku upustili, což se podařilo a vyjma několika předmětů, které prolétly vzduchem, ke střetu skupin nedošlo. V této souvislosti patří jemu a jeho uniformovaným kolegům obrovský dík za jejich statečnost,“ míní Daněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…