Chytrolíni, nic jste nevyhráli, vzkazuje po pádu kvót Martin Fendrych

29.06.2018 22:30

Komentátor Martin Fendrych se ve svém sloupku pro server Aktuálně.cz zamyslel nad slovy Andreje Babiše (ANO), jenž po summitu EU míní, že je vítěz, protože nemusí pomáhat.

Chytrolíni, nic jste nevyhráli, vzkazuje po pádu kvót Martin Fendrych
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše. Již podruhé

„Nedej bůh, abychom potřebovali takovou pomoc, jakou dnes nutně potřebuje Itálie a utečenci, kteří tam uvízli. Nebo nějakou jinou ‚dobrovolnou‘ pomoc,“ dodal následně Fendrych s poukazem na migrační summit lídrů.

„Do Evropy míří zlomek migrantů oproti roku 2015, v době vrcholící migrační krize, o 95 procent méně. Babiš přiznává, že dnes jde spíš o politickou otázku, nikoli o naléhavé riziko. EU, zjevně díky Merkelové a francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, se opět dokázala dohodnout,“ poznamenal dále Fendrych a zmínil Babišova slova, že není důvod k tomu, abychom byť jediného utečence dobrovolně přijali. 

  • Původní text ZDE.

„Není důvod? Itálie si myslí opak. Babiš však uvažuje jen za sebe (asi si myslí, že i za Česko). Důvod pomoci přitom je, a to velký, Itálie nezvládá starat se o masu příchozích, je migranty zavalena. My takovou situaci neřešíme, tedy ‚není důvod‘, tedy nás Itálie nezajímá, tedy nás problémy EU nezajímají, tedy zajímáme se pouze o sebe,“ řekl Fendrych. Česká neochota pomáhat je dle jeho slov zdůvodňována teroristickými útoky, nesnadnou integrací lidí, pomoc je pak vydávána za ohrožení našich lidí. 

„Vyhrál Babiš, Okamura, Zeman, vyhráli jsme my prosazenou nepomocí? Je prozíravé (s pohledem upřeným do budoucnosti) tvrdit, že ‚není důvod‘ pomoci? Jakou pomoc by tak asi Itálie a Brusel od Česka čekaly? Pár set, maximálně pár tisíc ubožáků přijmout. Vybrat si, mít jistotu, že jde o lidi prchající před válkou, před pronásledováním, že nejsou džihádisté, přivézt je a integrovat. Integrovat mimo jiné proto, aby se z nich džihádisté nestali, abychom nečelili problému uprchlických ghett jako Francie, Belgie, Švédsko a další státy,“ dodal Fendrych. Podle něj je Babišův postoj krátkozraký. 

„Co kdyby přišla uprchlická vlna z Východu a migranti se městnali u nás? Co kdyby se znovu zvedla vlna uprchlíků ze Sýrie atd. a Německo už je nebralo jako v roce 2015? Valili by se i k nám, uvízly by jich tu desetitisíce... a nikdo by nám na oplátku nepomohl,“ řekl Fendrych se slovy, že momentální vítězství nás vzdaluje Evropě. 

„Považujeme se za zemanovské či babišovské chytrolíny (kalkulátory), ale chováme se hloupě, neprozíravě a sobecky i z pohledu českých národních zájmů, české budoucnosti,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…