Cibule, že by člověk brečel, ale ne při krájení. 25 Kč nebo až 30 Kč. Od Fialy? Pořád to samé

21.10.2023 18:10

Máte rádi zeleninu? Tak si připravte více peněz. Například u cibule sáhnete v plzeňských Křimicích, kde se jí daří, do peněženek pro 25 korun za kilogram (u žluté cibule), pro 30 korun za kilogram (u červené cibule). Uvedl to pro iRozhlas.cz farmář Martin Otásek. Agrární komora už se ozvala, kdo za drahotu, ze které by člověk snad až brečel, může.

Cibule, že by člověk brečel, ale ne při krájení. 25 Kč nebo až 30 Kč. Od Fialy? Pořád to samé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cibule, ilustrační foto

Cibule však není jediná, která zdražila. I když i dle srpnových dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) je její podražení výrazné. Průměrná spotřebitelská cibule totiž dosáhla 30 korun, což je o 12 korun víc než loni. Kilo hlávkového zelí stojí 34 korun, je tak dražší o deset korun. 

Server Seznam Zprávy zmapoval, kolik by stálo lečo. Na začátku srpna, kdy výpočet provedl, zmínil, že čtyřčlennou rodinu by lečo vyšlo o 23,2 koruny dráž než před rokem. Zejména kvůli paprikám a rajčatům. Podle statistik ČSÚ za červenec 2023 by za čtyři porce leča (500 g rajčat, 500 g papriky, 150 g cibule a čtyři vejce) rodina zaplatila 94,79 Kč. Loni v červenci by přitom vyšlo jen na 71,54 Kč.

Paprika podle všeho zdražila nejvýrazněji, a to o 83,39 % (o 6,4 Kč na 500 g).

Na vysoké ceny zeleniny upozornila i Agrární komora ČR na svém facebookovém profilu. 

„Při nakupování potravin v supermarketech je možné pozorovat zajímavý matematický úkaz. Přestože dodavatelské ceny zemědělců klesají už několik měsíců po sobě, ceny v obchodech naopak neustále rostou. V srpnu meziročně poklesly ceny zemědělských výrobců o 16,4 % (v červenci před tím o 14,3 %). V rostlinné výrobě ceny klesly o 26,2 %, v živočišné výrobě byly ceny nižší o 2,4 %. Čísla statistiků jasně dokazují, kdo může za vysoké ceny potravin v obchodech. Zemědělci to rozhodně nejsou,“ píše Agrární komora. 

Spolek Pravý břeh – Institut Petra Fialy se přitom na svém facebookovém profilu chlubí tím, že ceny potravin klesají.

„Jak je to s cenami potravin? Podle dříve zveřejněných dat Českého statistického úřadu ceny zemědělských výrobků v srpnu meziročně klesly o 16,4 %. Ceny potravin tak jednoznačně klesají. A to díky několika faktorům. Podle ministra zemědělství Marka Výborného za to může například letošní nadprůměrná sklizeň. Ale také je důležité zmínit, že určitý podíl má i tlak vlády na potravináře. Tyhle neformální rozhovory, třeba na akci Země živitelka, měly dopad na to, kam se ceny potravin posunuly. Na poklesu cen jde vidět, že vláda Petra Fialy situaci řeší. A to efektivně,“ zaznívá na videu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No kdo žije v CZ, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevodnař , 22.10.2023 9:07:03
muže s klidem řict že Fiala lže jen pusu otevře!! No a Vyborny ten muže byt ministr uplně všeho protože jeho naučene fraze se hodi na každe ministerstvo!! Ješte nam muže určovat kolik "Očenašu"!! :-)))

|  10 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…