Čína cení zuby u Tchaj-wanu: 45 letadel přeletělo „čáru“, válečná loď vystřelila

09.04.2023 16:43

Již druhým dnem pokračovalo čínské vojenské cvičení kolem Tchaj-wanu. Tchajwanské ministerstvo obrany zaznamenalo v okolí ostrova až 70 armádních letounů a 11 lodí. Cvičení, které má dle Pekingu kolem ostrova vytvořit „všestranné obklíčení“ a odstrašit jej v reakci na návštěvu tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen v USA, má pokračovat až do pondělí. „Neměňte status quo,“ vyzývají Čínu Spojené státy ke zdrženlivosti.

Čína cení zuby u Tchaj-wanu: 45 letadel přeletělo „čáru“, válečná loď vystřelila
Foto: Repro Youtube
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching na sjezdu komunistické strany Číny

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34691 lidí
Tchajwanské ministerstvo obrany podle německé Deutsche Welle uvedlo, že do 12 hodin místního času (05:00 SEČ) zaznamenalo v okolí ostrova devět čínských válečných lodí a 58 letadel. Ministerstvo uvedlo, že spolu s válečnými loděmi se zde nacházela směs stíhaček a bombardérů. Agentura Reuters posléze doplnila, že kolem 9 hodiny středoevropského času šlo již o 70 čínských letadel, včetně stíhaček Su-30 a bombardérů H-6, a také 11 lodí.

„Síly protivzdušné obrany zůstávají ve vysoké pohotovosti,“ uvedlo podle Deutsche Welle tchajwanské ministerstvo k čínskému cvičení, které má trvat do pondělí a ve zprávě čínské státní televize CCTV se k němu uvádí, že „operační skupina bude současně organizovat hlídky a zálohy kolem Tchaj-wanu a utvářet tak všestranné obklíčení a odstrašující pozici“.

Britská BBC připojuje, že Čína během druhého dne vojenských cvičení simulovala přesné údery na klíčové cíle na Tchaj-wanu a v jeho okolních vodách.

V sobotu Tchaj-wan podle serveru oznámil, že do jihozápadní části tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany vletělo či překročilo střední linii Tchajwanského průlivu – a tedy neoficiální dělící čáru mezi tchajwanským a čínským územím – 45 čínských bojových letadel. V první den cvičení také jedna z čínských lodí vystřelila při plavbě poblíž ostrova Pingtan, nejbližšího bodu pevninské Číny u Tchaj-wanu.

Tchajwanská Rada pro oceánské záležitosti, která řídí pobřežní stráž, zveřejnila videozáznam, na němž je vidět, jak jedna z jejích lodí varuje čínskou válečnou loď, že „poškozujete regionální mír, stabilitu a bezpečnost“ a žádá ji, aby se okamžitě otočila a odplula.

Cvičení, která Peking označil za „důrazné varování“ Tchaj-wanu, mají být reakcí Pekingu na návštěvu tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen do zemí Střední Ameriky, při níž se zastavila také v americkém Los Angeles a v New Yorku.

Americká CNN poznamenává, že cvičení se odehrává právě den poté, co se tchajwanská prezidentka z desetidenní návštěvy Střední Ameriky a Spojených států vrátila a poukazuje, že Peking dopředu před cestou opakovaně varoval a již dříve pohrozil, že v případě jejího uskutečnění přijme „silná a rozhodná opatření“.

Představitelé ministerstva zahraničí USA naopak vyzvali Čínu, aby nezneužívala návštěvy tchajwanské prezidentky v USA, a vyzvali ji ke „zdrženlivosti a neměnění statu quo“.

Mluvčí ministerstva zahraničí dle BBC uvedl, že Spojené státy „pozorně sledují kroky Pekingu“, a trval na tom, že USA mají v regionu „dostatečné zdroje a kapacity k zajištění míru a stability a k plnění našich závazků v oblasti národní bezpečnosti“.

Na středečním setkání v Kalifornii paní Cchaj Jing-wen během společné schůze poděkovala předsedovi americké Sněmovny reprezentantů Kevinu McCarthymu za „neochvějnou podporu“ od USA a uvedla, že to pomohlo „ujistit tchajwanský lid, že není izolován“ a že „nejsou sami“.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů měl původně v plánu jet na Tchaj-wan osobně, ale aby se vyhnul rozdmýchávání napětí s Čínou, zvolil právě tuto formu setkání na půdě USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čína si prosadí, co bude chtít. A amerika s tím nic nenadělá., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHanees , 09.04.2023 16:54:06
Myslím, že tam Čína nakonec vletí těsně před leteckým cvičením NATO v Evropě. A bude po cvičení i po ukrajině jedním vrzem.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…