Čína je bezpečnostním rizikem, a Zeman má od nich pořád poradce. Senátor Fischer šermoval před kamerou zprávou BIS

03.12.2019 19:20 | Zprávy

Senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer varoval v pořadu Prostor X před ztrátou důvěry Evropské unie a unijních zemí kvůli auditu Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. „Je v našem zájmu, dokonce i v zájmu Andreje Babiše, abychom evropská práva dodržovali,“ prohlásil Fischer. Varoval také před rostoucím nebezpečím kybernetické špionáže z Číny a zkritizoval prezidenta Miloše Zemana za jeho čínské vazby. „Je nepochopitelné, že prezident má svého čínského poradce,“ podivoval se Fischer.

Čína je bezpečnostním rizikem, a Zeman má od nich pořád poradce. Senátor Fischer šermoval před kamerou zprávou BIS
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Neúspěšný kandidát z minulé prezidentské volby zatím novou kandidaturu neohlásil, ale ani ji nevyloučil. „Já jsem po volbách slíbil voličům, že se neztratím a že se mnou mohou počítat. Dnes mám ale jako senátor mnoho ústavních povinností. Ještě nepřišel čas, abych se rozhodl, ale chci být na tuto možnost připravený,“ řekl v pořadu týdeníku Reflex Prostor X.

Česká republika je podle něj ve vážné situaci z hlediska demokracie a svobody. „Je zde oligarchizace politiky a médií, a to je problém. Musíme se ale dívat i za hranice českého prostoru a hledat své spojence a dát si pozor na nepřátele. Je potřeba o naší zemi přemýšlet v celém tomto kontextu a já jako kandidát určitě budu mít co nabídnout,“ naznačil Fischer, že s kandidaturou počítá.

Komentoval také nový audit Evropské komise, podle kterého premiér Babiš přetrvává ve střetu zájmů, což ale Babiš odmítá. „Zpochybňování toho, že jde o finální audit, je od Babiše a ministryně Dostálové snaha hrát na čas. Když mluvčí EK potvrdí, že je to definitivní text, je to pro mě jasné slovo. Možná bychom o tom měli debatovat veřejně a v Parlamentu, tady už nejde o soukromý byznys, ale o Českou republiku a její budoucí dotace,“ burcoval Fischer.

Je v našem zájmu, dokonce i v zájmu Andreje Babiše, abychom evropská práva dodržovali. Je potřeba to brát vážně, jde o důvěryhodnost České republiky,“ pokračoval s tím, že nejde jen o vztah Praha – Brusel. „Mnoho evropských států, které do evropské kasy odvádějí balík peněz, začíná stále více řešit, kam se peníze jejich daňových poplatníků posílají. Je potřeba si uvědomit, že ztráta důvěry v takovém společenství by nám mohla velmi ublížit,“ uzavřel senátor.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…