Cizí kultury nás obohatí. I muslimové, opakuje expert, kterému za článek „Tahle země není jen pro Čechy“ hrozili smrtí

05.06.2017 8:44

Když se historik Matěj Spurný vyjádřil k migraci v textu s názvem „Tahle země není jen pro Čechy“, dočkal se prý i výhrůžek smrtí. Přesto si trvá na svém. Lidé jiných kultur nás podle jeho názoru mohou obohatit, přičemž to podle něj jednoznačně platí i o muslimech.

Cizí kultury nás obohatí. I muslimové, opakuje expert, kterému za článek „Tahle země není jen pro Čechy“ hrozili smrtí
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mešita a hřbitov v Berlíně

Historik Matěj Spurný se v lednu vyjádřil k tématu migrace a některým lidem se natolik nelíbilo, co řekl, že mu začali vyhrožovat i smrtí. Jeho úvaha nesla název „Tahle země není jen pro Čechy“. Policie se tím sice zabývala, ale prý nic pořádně nevyšetřila. Spurný to prozradil v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV.cz a dodal, že nechápe, jak může policie stavět na stejnou rovinu výhrůžky smrtí a třeba špatné parkování.

Když se vyjadřoval k tématu migrace, počítal prý s tím, že se ozvou i xenofobové. Míra nenávisti, jakou mu předvedli, ho však přece jen zaskočila.

Nepřekvapil ho ani postup policie, která většinu výhrůžek odložila, jen jednu posoudila jako přestupek. Spurný nechápe, jak může policie stavět na stejnou úroveň výhrůžky smrtí a špatné parkování, ale není prý na něm, aby hodnotil postup policie. Výhrůžky smrtí jsou podle historika špínou v každé diskusi. Text, který se jmenoval „Tahle země není jen pro Čechy“ pohnul mnohé Čechy k opravdu nenávistným projevům.

Anketa

Kdyby nebylo ANO a sociální demokracie, koho byste volili?

49%
1%
3%
2%
15%
2%
10%
hlasovalo: 4812 lidí
Podle Spurného je boj proti jinakosti v Češích zakořeněn minimálně od konce druhé světové války, kdy došlo k vysídlení sudetských Němců. „Druhá věc je aktuální atmosféra, kterou přiživují někteří politici a část elit, aby na něm mohli potom vydělat,“ posteskl si Spurný. Je škoda, že mezi politiky a elitami nejsou spíše lidé, kteří by obavy jiných lidí více krotili. Takhle mají navrch lidé, kteří si výhrůžkami na internetu hýčkají své nízké sebevědomí. Tak to vidí Spurný.

Celý rozhovor naleznete ZDE.

Sám žil v Berlíně a ví, že většina muslimů chce žít v míru.  Samozřejmě, že ne všichni; mezi muslimy najdeme i radikály, ale sama muslimská komunita si je toho prý vědoma a snaží se jednat tak, aby k radikalizaci mladých lidí docházelo co nejméně. „Někteří se integrovat nechtějí nebo jim to činí velké potíže. Zároveň ta povaha médií je dnes taková, že víme především o negativních problémech,“ upozornil Spurný.

Historik má pochopení pro xenofobii jako pro přirozený lidský instinkt, jenže to, co je přirozené, ještě nemusí být dobré. „Kulturní společnost tyhle instinkty kultivuje,“ zaznělo z úst hosta. Jistě je nutné trvat na fungování právního státu, úctě k rozhodnutí soudců a tak podobně, ale všechno bychom si prý vynucovat neměli.

„Přílišný tlak na normalitu, jaký jsme tu měli za normalizace, to znamená, že by všichni měli být tak nějak stejní, je špatný,“ zdůraznil Spurný. Lidé, kteří jsou jiní, nám podle historika nastavují zrcadlo a ukazují nám, jací jsme my sami. Migrační vlny prý navíc společnost oživují. „Je tu řada kulturních vlivů, které nám mohou muslimští intelektuálové přinášet,“ doplnil Spurný. Má na mysli např. dialog mezi vírami nebo zajímavost jiných zvyků a tak podobně.

Pokud budeme trvat na přílišné homogenitě českého národa, budeme prý oslabení, budeme si žít v nějaké ohrádce a svět se o nás přestane zajímat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…