Čižinský kvůli Pospíšilovi napsal Pekarové. Hodně neobvyklá výzva

31.08.2023 17:27 | Monitoring

Pražské zastupitelské kluby by se měly zapojit do očištění magistrátní politiky od kauzy Dozimetr, říká šéf hnutí Praha sobě Jan Čižinský. „Zkompromitovaného politika“, europoslance Jana Pospíšila, vyzvala Praha sobě k rezignaci z funkce náměstka pražského primátora na základě nově zjištěných informací o jeho zapojení do korupční kauzy. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) byla v otevřeném dopise vyzvána ke „znovuobnovení pražské buňky TOP 09“.

Čižinský kvůli Pospíšilovi napsal Pekarové. Hodně neobvyklá výzva
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Hnutí Praha sobě 28. srpna vyzvalo Jiřího Pospíšila k rezignaci na základě odhalení Deníku N o jeho údajné účasti při organizaci korupce v Praze. Podle zjištění měl Jiří Pospíšil v roce 2018 organizovat schůzku v Itálii s Petrem Gazdíkem, Stanislavem Polčákem, Michalem Redlem a Pospíšilovým poradcem Jiřím Fremrem. Vyšetřovatelům kauzy Dozimetr mělo být následně sděleno, že právě v Itálii se uzavřela dohoda, na základě které se zisk z korupční činnosti rozděloval mezi STAN a TOP 09.

Praha sobě avizovala, že podnikne další kroky, pokud Pospíšil do 48 hodin neodstoupí. „Policejní zjištění jsou šokující, člověk s takovými kontakty nemůže působit v čele hlavního města,“ informoval skrze sociální síť X Adam Scheinherr z hnutí Praha sobě.

Jiří Pospíšil na sociální síti uvedl, že se žádného nezákonného jednání nedopustil. „Ačkoli nemám (očividně na rozdíl od novinářů z Deníku N) přístup do policejního spisu, je zcela evidentní, že jsem se žádného nezákonného jednání, které nyní naznačuje i Praha sobě, nedopustil, jinak by byly tyto informace ve spise a policie by podle toho konala. Článek Deníku N a pasáže z policejního spisu jasně potvrzují, že s kauzou Dozimetr jsem nikdy neměl a nemám nic společného. Nejsem v ní podezřelý, natož obviněný,“ napsal Pospíšil spolu s vyjádřením svého přesvědčení, že kauza bude policií nezávisle prošetřena. Zároveň vyzval člena Zastupitelstva hl. m. Prahy a člena Praha sobě Jana Čižinského, aby „ustal s těmito absurdními politickými výpady a výroky“, že jimi znevažuje právní systém České republiky.

Rezignace Jiřího Pospíšila se do 48 hodin nekonala, jak k ní hnutí Praha sobě vyzvalo. Z toho důvodu svolalo na 31. srpna tiskovou konferenci, na níž oznámili další chystané kroky. „Jako měl Mirek Topolánek Marka Dalíka a Petr Nečas Janu Nagyovou, tak Jiří Pospíšil měl na realizaci dohod z italské schůzky nyní bývalého člena pražské TOP 09 pana Jiřího Fremra. Proto se obracíme na pražské zastupitelské kluby, aby se aktivně zapojily do očištění magistrátní politiky od kauzy Dozimetr, a odmítly setrvat ve vedení města s takto zkompromitovaný politikem, jakým je Jiří Pospíšil. Jediným způsobem, jak zatočit s korupcí, je neponechat moc lidem, kteří prokazatelně moc zneužívají,“ řekl Čižinský na tiskové konferenci.

Zastupitelské kluby Pirátů a STAN hnutí v otevřených dopisech vyzvalo k jednání o odvolání Jiřího Pospíšila z funkce náměstka pražského primátora.

Zastupitelka hl. m. Prahy a radní Hana Třeštíková zpochybnila i Pospíšilovu reprezentaci České republiky v Evropském parlamentu. „Je věcí politické kultury, že by člověk s takovými styky neměl působit ve vedení Prahy, a ani jako europoslanec reprezentovat Českou republiku. Zda bude, či nebude obviněn, bude záležet na vyšetřování policie, soudu a na množství důkazů. My ale nemůžeme a nechceme přivírat oči před fakty, které Deník N poskytl. Jedině tak lze kultivovat politickou kulturu, vrátit lidem důvěru v politiku a snižovat příležitosti ke korupci, jak jsme se o to snažili v uplynulých čtyřech letech našeho působení na Magistrátu,“ sdělila Hana Třeštíková.

Otevřený dopis byl zaslán i předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Adamové Pekarové (TOP 09). Představitelé hnutí Praha sobě v něm předsedkyni informovali o Pospíšilově „spoluorganizování zločinecké skupiny“. „TOP 09 má za předsedu člověka, který veřejně lhal a křivě přísahal podobně jako kdysi Michal Hašek, a navíc je ze strany podsvětí vydíratelný. Bohužel stejného člověka má Praha jako náměstka a Česká republika jako europoslance,“ píše se v dopise.

„Vážená paní předsedkyně, zvažte prosím v předsednictvu TOP 09 použití vnitrostranických mechanismů ke znovuobnovení pražské buňky TOP 09. Jsme si jisti, že to pomůže Vaší straně, našemu městu i důvěře občanů v politiku jako takovou,“ uzavřelo s pozdravem dopis hnutí Praha sobě. Pod všemi dopisy jsou podpisy Jana Čižinského, Hany Třeštíkové a Adama Scheinherra.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No prosím !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 31.08.2023 17:54:06
Zpěvačku vyhnal jenom proto že je Ruska a sám organizoval výpalné a cítí se nevinen. Takovou zrůdu nejde odvolat po dobrém. To musí hodně přitlačit aby se ten chameleon odporoučel. Celkově je šílený jak ta sebranka TOP a STAN úplně drze domlouvá dělení ukradených peněz . Hlavně že to Pražáci volí ...........

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…