Člověk v tísni žádné teroristy a kriminálníky nepodporuje. Máme mnohem přísnější standardy, říká mluvčí nad novým Hamáčkovým manuálem

15.09.2020 19:42

Česká vláda posvětila manuál Ministerstva vnitra, který radí nestátním neziskovým organizacím, jak se vyhnout financování terorismu. „V souvislosti s hrozbou terorismu byly ve světě zaznamenány případy zneužití nestátních neziskových organizací k financování terorismu,“ psalo se na webu Finančního analytického úřadu. Materiál však prý nemá za cíl démonizovat neziskový sektor.

Člověk v tísni žádné teroristy a kriminálníky nepodporuje. Máme mnohem přísnější standardy, říká mluvčí nad novým Hamáčkovým manuálem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Česká vláda schválila materiál určený pro neziskové nestátní organizace. Materiál, který pochází i od Ministerstva vnitra, se zabývá osvětou neziskového sektoru v oblasti boje proti financování terorismu. „V souvislosti s hrozbou terorismu byly ve světě zaznamenány případy zneužití nestátních neziskových organizací k financování terorismu. Neziskové organizace obecně nejsou tzv. povinnými osobami, o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, přesto mohou být vystaveny riziku zneužití k financování terorismu,“ psalo se na stránkách Finančního analytického úřadu.

V České republice byl i v tomto roce udělen trest za financování terorismu, kdy tříletou podmínku za zločin financování terorismu dostal u Krajského soudu v Pardubicích 74letý Iráčan s trvalým pobytem v Česku. Ten v roce 2017 poslal do města Mosulu v Iráku svému synovi 54 tisíc korun. Syn odsouzeného však byl aktivním členem Islámského státu. Kromě toho byl za financování terorismu v únoru odsouzen bývalý pražský imám Samer Shehadeha na deset let vězení.

Ve vládním materiálu se psalo, že nestátní neziskové organizace hrají v ČR významnou úlohu v mnoha oblastech, avšak některé neziskové organizace mohou být zneužity například v praní špinavých peněz. „Tento materiál se proto zabývá rizikem zneužití nestátních neziskových organizací k financování terorismu a poukazuje na modelové případy. Přestože tyto případy nemusejí být v současnosti v ČR běžné, vzhledem k jejich vysoké možné závažnosti je nutné jejich prevenci věnovat adekvátní pozornost. Je tomu tak i proto, že ke zneužití NNO může dojít i bez vědomé součinnosti či zavinění jejích představitelů, zaměstnanců a spolupracovníků,“ psalo se v dokumentu.

Celý dokument ZDE:

Část vládou schváleného dokumentu

„Tento materiál nemá démonizovat nebo jakkoliv podrývat legitimní a záslužnou činnost neziskového sektoru, nýbrž poskytnout nestátním neziskovým organizacím dostatek informací a pomocnou ruku v prevenci financování terorismu, jelikož se mohou s financováním terorismu setkat a mohou mu být vystaveny, vysvětlit rizika, kterým mohou být české nebo v ČR působící nestátní neziskové organizace vystaveny, identifikovat zranitelnosti a pomoci tak v účinném zmírňování rizik financování terorismu,“ psalo se dále. Cílem dokumentu je tedy prý poskytnutí neziskovému sektoru základní vhled do problematiky financování terorismu. Avšak prý celá řada neziskových organizací má své zavedené nástroje pro zmírňování těchto rizik.

Za rizikovější neziskovky uvádí dokument ty, které působí v konfliktních oblastech či v oblastech, na které se zaměřují teroristické organizace. Problémové mohou být i ty, které nemají transparentní činnost a nemají zavedené funkční kontrolní mechanismy. Rizikovější by mohly být i ty, které neplní zákonné povinnosti a operují s vysokým množstvím finančních prostředků v hotovosti.

Za nevědomé zneužití prostředků a výstupů činnosti neziskové organizace dokument popsal situaci, kdy nezisková organizace postaví v místě působení školu. Bez toho, aby to příslušná organizace věděla, pak v ní jsou školeni nikoliv žáci, ale slouží jako výcvikové středisko pro teroristy.

O dokumentu psal též web Hlídací pes. Například Tomáš Urban, mluvčí Člověka v tísni, pověděl, že jde o důležité téma pro každou organizaci, jež pracuje v krizových oblastech. „Doporučení uvedené v publikaci patří k absolutnímu minimu, které organizace pro svou bezpečnost přijímají. Naše standardy jsou o několik řádů přísnější,“ uvedl.

Celý článek ZDE:

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí

„Donátoři ve svých smlouvách striktně zakazují jakoukoli podporu terorismu, ať již přímou či nepřímou. Kromě principiálního odmítnutí jakýchkoli forem podpory terorismu a kriminality máme konkrétní procesy, jako jsou screening a prověřování dodavatelů, partnerů a zaměstnanců, prověřování dárců, analýzu rizik či povinnost všech zaměstnanců hlásit jakákoli podezření,“ popsal Urban praxi Člověka v tísni.

Člověk v tísni má s obviněním spolupráce s terorismem vlastní zkušenost. V Rusku v roce 2005 byla organizace právě obviněna ze spolupráce s teroristy. „Rusko tak tehdy označilo i agentury OSN a několik respektovaných mezinárodních organizací, které pomáhaly v Čečensku,“ psal Hlídací pes. Zemi musely opustit a registrace jim byla umožněna až o dva roky později. Prý však žádné napojení na teroristickou organizaci neměly a šlo o pomluvu, která se má čas od času objevit v ruských médiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…