Co četli Češi, a jak to bylo ve skutečnosti? Samková kosí vlivnou redakci. Až ze Rwandy

20.07.2023 19:05 | Monitoring

Advokátka Klára Samková se na svém facebooku ohradila proti textu serveru Novinky.cz, který referoval o projevu maďarské prezidentky Katalin Novak na celosvětové feministické konferenci Women Deliver 2023. Samková se podle svých slov konference zúčastnila jako soukromá osoba a postavila se tvrzení, jak je redaktor zmíněného portálu předložil čtenářům.

Co četli Češi, a jak to bylo ve skutečnosti? Samková kosí vlivnou redakci. Až ze Rwandy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková

„Reaguji na článek, uveřejněný na Novinkách, ve kterém redaktor Novinek, pan Vít Štěpánek, zcela nepravdivě referuje o obsahu projevu maďarské prezidentky na celosvětové feministické konferenci Women Deliver 2023,“ uvedla Samková.

„Této konference se po celou dobu účastním a projev maďarské prezidentky jsem slyšela na vlastní uši. Jeho obsah naprosto neodpovídá tomu, jak o něm referujete, je zcela vytržen z kontextu. Projev prezidentky Maďarska bude pravděpodobně k dohledání v archivu konference, která dnes skončila, na https://www.wd2023.org/. (Mimochodem, charakteristika obsahu konference, jak o něm redaktor píše, je asi tak 1/10 témat, která se na konferenci probírala. To ovšem dotyčnému evidentně také nevadí, na program se zjevně ani nepodíval...),“ dodává Samková.

„Co se týká projevu maďarské prezidentky, upozorňoval především na to, že ženy stále zastávají dvě úlohy, že stále, bez ohledu na jejich vzdělání a profesi, to jsou primárně ony, na kterých leží péče o domácnost a zejména děti. Dr. Novak upozornila, že tento stereotyp se promítá i do toho, že ŽENY S VYŠŠÍM VZDĚLÁNÍM MAJÍ PODSTATNĚ MÉNĚ DĚTÍ a vyzvala muže, aby se více zapojili do péče o děti a domácnost tak, aby PROFESE A VZDĚLÁNÍ ŽENY NEBYLA LIMITUJÍCÍM FAKTOREM PRO POČET DĚTÍ. Uvedla, že přece není možné, aby si „luxus více dětí“ mohly „dovolit“ pouze nejchudší romské dívky, jak tomu je ve vesničkách na východě Maďarska,“ zmínila dále advokátka.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26110 lidí
„Jestliže autor článku cituje americké feministky (z nichž jedna pravděpodobně vůbec ani na konferenci nebyla), pak zřejmě zastává stejné stanovisko jako ony, totiž, že ženy s vyšším vzděláním a sociálním statusem mají i nadále strpět existenci sociálních stereotypů, které se samozřejmě vůči nim diskriminačně promítnou i do počtu dětí, které si mohou ‚dovolit‘ mít. Upozorňuji Novinky.cz, že šovinisticko-machistický a odborně naprosto scestný článek redaktora Víta Štěpánka svým obsahem odporuje Listině základních práv a svobod, a to jmenovitě ust. čl. 3 odst. 1 Listiny základních práv a svobod, který zní: Čl. 3. (1) Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení,“ podotkla Samková.

„Vzdělané ženy jsou samostatnou skupinou, kterou je možno podřadit pod ‚jiné postavení‘. Jejich situace je často obtížná, stát je fakticky omezuje na jejich reprodukčních právech, kdy tato lze pouze velmi obtížně skloubit s pracovní kariérou a nutnost vybrat si mezi péčí o děti a kariérou je otázkou, kterou musí řešit takřka každá žena s vysokoškolským diplomem. Serveru Novinky však stačí, že na tento problém vzdělaných žen upozorní prezidentka státu, s jehož politikou se současná vláda ČR ne zcela ztotožňuje, aby tato její slova překroutil a navíc se redakce neštítí se k tomuto zjevně protiústavnímu a dezinterpretovanému stanovisku sama přidat. Lze tedy předpokládat, že i redakce Novinky.cz očekává, že napříště budou populační křivku zachraňovat Romky z vyloučených lokalit, a s tímto souhlasí? V tom případě navrhuji, aby zavčasu novinky.cz přešly na romštinu, protože v českém mediálním prostoru pro ně zjevně není místo,“ dodala Samková závěrem.

Maďarská prezidentka Katalin Novak za svůj projev, v němž mimo jiné označila zvyšování porodnosti v Maďarsku za cíl genderové rovnosti, čelí podle médií kritice. Organizátoři konference v následném prohlášení zdůraznili, že výběr řečníků na zahajovací ceremonii spadá do kompetence hostitelského státu. „Jsem první prezidentka své země,“ řekla v projevu v Kigali mimo jiné Novak. Následně vyjádřila přání, aby se její dospívající dcera cítila, že má možnost mít klidně i deset dětí, pokud se tak rozhodne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…