Cože? Vždyť Biden tvrdil... To už neplatí. Kábul má další problém. Islámský stát a hrozba na letišti

22.08.2021 8:37

Zatímco v pátek americký prezident Joe Biden ujišťoval, že útoky od Al-Káidy a Islámského státu (IS) po stažení spojeneckých sil z Afghánistánu nehrozí, jelikož jsou teroristé z těchto skupin již ze země „pryč“, dnes bezpečnostní poradce amerického prezidenta Jake Sullivan přiznal, že obě teroristické buňky v Afghánistánu stále působí, ale kvůli stažení zpravodajců ze země již Američané nevědí, kolik jich přesně je. Míní pouze, že počet bojovníků „není závratný“. Americké velvyslanectví v Kábulu však dnes vydalo, i přes předchozí Bidenovo uklidňování, varování, že mohou být Američané v oblasti kábulského letiště v nebezpečí. Necestujete na něj, varuje právě kvůli IS.

Cože? Vždyť Biden tvrdil... To už neplatí. Kábul má další problém. Islámský stát a hrozba na letišti
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

Americký prezident Joe Biden v rámci obhajování stažení amerických sil z Afghánistánu tvrdil, že Američanům hrozba od islámských teroristů z organizace Islámský stát nehrozí. Postupně však začínají vyplouvat na světlo interní informace o hrozbě terorismu, tvrdící, že je organizace stále v zemi aktivní.

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan prohlásil, že se Spojené státy bedlivě soustřeďují na nebezpečí teroristického útoku zejména od křídla Islámského státu, jež operuje v Afghánistánu a Pákistánu, zvaného ISIS-K, které je nepřítelem Tálibánu, jenž má nyní Kábul pod kontrolou a s ním i naprostou většinu země.

„V Afghánistánu stále ještě působí Al-Káida i Islámský stát,“ přiznal mluvčí Pentagonu John Kirby. Řekl sice, že počet teroristických bojovníků „není závratný“, problém však tkví v tom, že Američané netuší, „kolik jich přesně je“.

Kirby se zmínil, že hrozba pro Spojené státy nyní kvůli islamistům není taková jako před útoky v roce 2001.

Biden ujistil, že Američané spolupracují s radikálním islámským hnutím Tálibán a řeší s ním především situaci na kábulském letišti, odkud stále probíhají evakuace občanů západních zemí a afghánských spolupracovníků. „Dovolte mi říct to jasně. Každý Američan, který se chce vrátit domů – my ho domů dostaneme,“ ujistil Biden. Dodal, že „nejsou žádné indicie“, že by byl blokován vstup Američanům na tamní letiště.

Nyní však vydalo americké velvyslanectví v Kábulu varování, aby se lidé oblasti před letištěm vyhnuli. Američané na kábulské letiště nemají cestovat z důvodu „bezpečnostních hrozeb“.

„Doporučujeme občanům USA, aby se v tuto chvíli vyhýbali cestování na letiště a vyhýbali se letištním branám,“ zní z velvyslanectví.

I přes varování amerického velvyslanectví podle agentury AP zůstávají před betonovými zábranami kábulského letiště davy lidí, kteří svírají v rukou dokumenty, a někdy dokonce i „omráčeně vypadající děti, jimž v odletu brání cívky žiletkového drátu“.

Podle zpravodajky televize FOX Jacqui Heinrich varování před cestami na kábulské letiště vzešlo poté, co přišla zpráva o nové hrozbě ze strany afghánské odnože Islámského státu. „Existují i další teroristické skupiny, kterých se obáváme,“ mělo zaznít od jednoho z úředníků.

Američané se podle dohody s islamisty z Tálibánu stáhnou ze země do 31. srpna. Afghánští představitelé po nových rozhovorech s Tálibánem přinesli zprávy, že by nová vláda v zemi mohla být ustanovena právě po tomto datu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…