Cyril Höschl objasnil, proč migranti páchají zločiny

28.11.2018 14:00

Psychiatr Cyril Höschl uvádí v rozhovoru pro Český rozhlas, že obava z migrace je namístě. Nikoliv však už animozita vůči konkrétnímu člověku.

Cyril Höschl objasnil, proč migranti páchají zločiny
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc.

Podle Höschla je strach z cizího mechanismus, jenž je v přírodě rozšířen. „Součástí pudu sebezáchovy je, že když udělám s něčím negativní zkušenost, tak ji rozšířím tak, abych do budoucna předešel jejímu opakování,“ míní lékař. A přidává i příklad, na základě pudu sebezáchovy, že když člověka okrade někdo tmavé pleti, tak si člověk postaví mechanismus, že se vyhne všem lidem tmavé pleti.

Zároveň dodal, že média tím, jak o problému informují, velice významně modifikují emoční postoje. „Vyvolat emoce lze velmi snadno, dokonce je někdo vyvolává uměle,“ podotkl s tím, že fake news emoce vyvolávají záměrně a zlovolně rozvracejí společnost. „Média někdy ovlivňují tu skutečnost jedním směrem, i když informují pravdivě,“ dodal. 

„Někteří, kteří odmítají uprchlíky z islámských zemí, jsou tolerantní vůči uprchlíkům z Ukrajiny. Postoj je tak leckdy dán na základě racionálních informací, nikoliv na základě emoční xenofobie,“ podotkl.

S těmi, kteří se obávají proměny Evropy ve Střední východ, Höschl souhlasí. Ta obava je podle něj oprávněná. „K jejímu řešení ale nevede individuální animozita k jednotlivcům, protože hodnota každého člověka je nevyčíslitelná a nezaměnitelná,“ sdělil. Zároveň však hovořil i o těch, kteří migrují. Pro ně to podle jeho slov znamená přesun do jiné kultury, což je obrovské trauma i stresová zátěž. Mezi ni patří i jazyková bariéra.

Původní text ZDE.

„Velká část přistěhovalců se není schopná v těžkých podmínkách nového prostředí zadaptovat. Tehdy se rozvíjí negativní sociální kariéra, život na podporách, v kriminálních strukturách nebo v gangu... a vytváření ghett. Fenomén, který skutečně hrozí dalším neblahým vývojem,“ podotkl. 

Závěrem pak Höschl dodal, že je nutné vést opatrnou azylovou politiku v tom, že pomoc je poskytována pouze tomu, kdo ji potřebuje. „Rozhodně neposkytovat paušálně azyl těm, jejichž původ a motivaci neznáme,“ uzavřel známý psychiatr s tím, že mnohé státy svou přistěhovaleckou politiku mění.

 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…