Další banka padá. A hodně velká. „Kaput. Vyberte si peníze,“ zaznělo

24.03.2023 17:00

Hrozba bankovní krize se ani po záchraně Credit Suisse z Evropy stále nevytratila a investoři se obávají, že by mohla být v problémech i největší německá banka Deutsche Bank. Z důvodu obav o stabilitu Deutsche Bank se v pátek její akcie propadly o více než 14 procent a nedůvěra v evropský bankovní sektor se přelévá i mezi dalšími finačními domy na starém kontinentu. „Deutsche Bank ist kaputt. Vyberte si rychle své peníze,“ šíří se po sítích mezi tím, co německý kancléř Olaf Scholz uklidňuje, že se „není třeba bát“. Eurozóna dle něj ve stabilitě bankovního dohledu patří ke špičce.

Další banka padá. A hodně velká. „Kaput. Vyberte si peníze,“ zaznělo
Foto: ecb.europa.eu
Popisek: Evropská centrální banka

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31380 lidí
Akcie Deutsche Bank se jen za pátek propadly o více než 14 procent poté, co ve čtvrtek večer prudce vzrostly nákladů na pojištění dluhopisů této banky proti riziku nesplacení, za čímž stály stále neutichající obavy o stabilitu evropských bank. Tyto swapy úvěrového selhání vyskočily ve čtvrtek večer na 173 bazických bodů ze 142 bazických bodů, na nichž byly ve středu.

Pád hodnoty akcií pokračoval již třetí den v řadě a v tomto měsíci ztratily již více než pětinu své hodnoty. Zatímco před rokem se jedna akcie Deutsche Bank obchodovala za 11,54 eur, dnes ve 13 hodin spadla až na hodnoty kolem 8 eur, načež kolem 15 hodiny lehce vzrostla na hodnotu kolem 8 eur a 40 centů. Hodnota akcií Deutsche Bank tak je aktuálně oproti té před rokem nižší o více než 27 procent.

Agentura Reuters poukazuje, že největší německá banka během jediného týdne ztratila ze své tržní hodnoty 3 miliardy dolarů.

Propad akcií Deutsche Bank za uplynulý měsíc již překročil 25 procent:

Nepropadá se však pouze Deutsche Bank. CNBC upozorňuje, že se pokles dotknul i dalších evropských bankovních akcií, přičemž německý konkurent Deutsche Bank Commerzbank ztratila 9 procent, zatímco Credit Suisse, Societe Generale a UBS klesly o více než 7 procent. Barclays a BNP Paribas klesly o více než 6 procent.

Právě Credit Suisse byla horkým problémem evropského bankovního systému v minulém týdnu, jelikož ta se potýkala vlivem skandálů a manažerských chyb se ztrátou důvěry akcionářů a svých klientů a začalo se o ní hovořit jako o hlavní hrozbě pro finanční systém. Jelikož bance nepomohla ani nedávná půjčka ve výši až 50 miliard švýcarských franků od Švýcarské národní banky, rozhodla se v neděli Švýcarská národní banka podporou až 100 miliard švýcarských franků a švýcarská vláda zárukou na převzetí ztrát až do výše 9 miliard švýcarských franků z určitých aktiv nad předem stanovenou hranici pomoci převzetí Credit Suisse tamní největší bankou UBS.

Ani to však aktuální nedůvěru v bankovní systém neodstartovalo. Trhy zažívaly turbulentní období již v předminulém týdnu, které způsobily problémy části bank ve Spojených státech, jež byly největším bankovním kolapsem od pádu Lehman Brothers v roce 2008. Problémy do Evropy tehdy přelil zejména pád Sillicon Valley Bank (SVB), půjčující peníze převážně začínajícím technologickým společnostem, a poté i americké Signature Bank.

Problémy největší německé banky s aktivy ve výši přibližně 1,4 bilionu dolarů, jež spravuje aktiva v hodnotě 880 miliard dolarů, mnohé v posledních dnech nemálo zaskočily. „Co to sakra je? Náklady na pojištění proti selhání Deutsche Bank prudce rostou, zatímco cena akcií klesá,“ komentoval situaci redaktor deníku Die Welt Holger Zschaepitz s tím, že napětí v bankovním systému přetrvává kvůli rostoucím úrokovým sazbám v Americe.

Zschaepitz také dnes ráno označil právě německé banky za „největší poražené“ v Evropě a poukázal na to, že se většina evropských bank dnes propadla do červených čísel.

Propad akcií Deutsche Bank však po poledni ještě zrychlil.

Zschaepitz varuje, že se nyní do Evropy „vrací bankovní zkáza“, což má vliv na další růst pojištění dluhopisů Deutsche Bank proti riziku nesplacení. „Trhy oceňují 31% pravděpodobnost selhání u dílčích dluhopisů Deutsche Bank a 16% pravděpodobnost u prioritních dluhopisů Deutsche Bank,“ komentoval novinář růst swapů úvěrového selhání, který může Deutsche Bank ještě značně zatopit i v příštích dnech.

Agentura Bloomberg však přinesla uklidnění německého kancléře Olafa Scholze, jenž míní, že k obavám o Deutsche Bank není důvod. „Deutsche Bank zásadně modernizovala a reorganizovala svůj obchodní model a je velmi ziskovou bankou,“ řekl Scholz. Dle něj se tak prý „není třeba ničeho obávat“.

Bankovní dohled v Evropě je podle Scholze „robustní a stabilní“. „Již mnoho let přijímáme velmi správná rozhodnutí, pokud jde o stabilitu našich bank v Evropě,“ pronesl. Co se týče jasnosti pravidel, je dle něj EU a eurozóna v tomto „poměrně daleko ve vedení“.

Zakladatel služby Megaupload Kim Dotcom je pak dosti odlišného názoru. „Deutsche Bank ist kaputt,“ sdílel ve svém varování s tím, aby si lidé „rychle vybrali peníze“.

Americký investor Kyle Bass pak míní, že nastává „evropská chvíle“ slavného ekonoma Miltona Friedmana a naznačil, že je Deutsche Bank pro světový bankovní systém natolik důležitá, že si instituce nemohou dovolit ji nechat padnout.

Upozornil, že tři největší německé banky mají masivní podíl bankovních aktiv eurozóny a americká centrální banka půjčila 60 miliard dolarů „neohlášenému zahraničnímu státu“, kterým může být právě Německo.

„Deutsche Bank je příliš velká na to, aby zkrachovala, A možná i příliš velká na to, aby byla zachráněna. Co může udělat ECB? Má stejné zdroje a moc jako FED? Nemá. Po globální bankovní krizi se většina evropských bank nikdy nerekapitalizovala, protože v Evropě dodnes existují národní identity. Žádná centralizovaná moc, žádná centralizovaná daňová autorita, a proto nejde o ‚skutečnou‘ unii. Mohli bychom být svědky začátku konce Evropské měnové unie,“ varoval Bass.

Čekají nás „zombie banky“ a vleklá inflace?

Současná situace pak opět nadnesla otázku, zdali budou centrální bankéři nadále ochotni bojovat s inflací utahováním měnové politiky, anebo raději – v zájmu záchrany akciových trhů, bankovního sektoru a velkých konglomerátů – na delší období utlumí boj s inflací a drobné střadatele „hodí přes palubu“.

Ekonom Lukáš Kovanda pak poznamenává, že podle znalců branže mají být za dnešním výrazným propadem akcií Deutsche Bank zejména hedgeové fondy, které „vsázejí proti ‚slabým kusům‘“.

„I pokud Deutsche Bank tento útok ustojí, což se ukáže až v příštím týdnu, je zjevné, že centrální banky na Západě čelí stále palčivějšímu dilematu. Buď budou dál bojovat s inflací, zvyšovat úroky a sledovat, jak odpadají ‚slabé kusy‘. Nebo nechají banky přežít, leckdy ovšem v zombie-podobě, přičemž jejich přežití zaplatí veřejnost skrze vleklejší citelnou inflaci a razantnější propad životní úrovně,“ zdůrazňuje ekonom.

Americká centrální banka v tomto týdnu dala dle očekávání najevo, že hodlá ve zvyšování úrokových sazeb – byť opatrnějším tempem – pokračovat a zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,75 procenta až 5 procent.

Nutno podotknout, že pomalejší růst úrokových sazeb nastává ve chvíli, kdy se úrokové sazby značně přibližují tamní inflaci, která se v únoru pohybovala na hodnotě 6 procent. Rozdíl mezi americkou inflací a úrokovými sazbami tak již činí pouhé procento, přesto americká centrální banka hodlá úrokové sazby navyšovat, jelikož ve svém prohlášení řekla, že inflace „zůstává zvýšená“ a stále není zažehnáno riziko dalšího růstu cen.

Dvoutýdenní repo sazba České národní banky (2T repo sazba) se mezitím už několik měsíců drží na 7 procentech a v únoru vzrostla cenová hladina meziročně o 16,7 procenta, rozdíl mezi výší hlavní úrokové sazby ČNB a inflací je tak aktuálně v Česku téměř 10 procent. Evropská centrální banka pak v únoru zvýšila svoji úrokovou sazbu pro hlavní refinanční operace na 3 procenta, zatímco se inflace v lednu v eurozóně podle odhadu Eurostatu dostala na 8,5 procenta, přetrvávají však stále velké nerovnoměrnosti inflačních tlaků mezi jednotlivými státy eurozóny.

Americké velké banky se mohou v případě potřeby spolehnout na záchranu 

Centrální banka USA zmínila, že považuje tamní bankovní systém za „zdravý a odolný“. Kvůli nedávným problémům amerických bank však zároveň hodlá uvažovat nad možností zpřísnit podmínky pro poskytování úvěrů domácnostem a podnikům.

Americká ministryně financí Janet Yellenová ve čtvrtek podle agentury Reuters zopakovala, že je připravena přijmout další opatření, aby zajistila, že bankovní vklady Američanů zůstanou v bezpečí i v situaci, kdy v bankovním systému dochází k otřesům, což může znamenat, že by USA i nadále mohly pokračovat v ochránění jakkoli velkých vkladů v komerčních bankách i přesto, že by například kvůli manažerským chybám kolabovaly. „Nástroje bychom mohli znovu použít pro instituci jakékoli velikosti, pokud bychom usoudili, že její selhání by představovalo systémové riziko,“ uvedla Yellenová, čímž de facto avizovala, že by federální regulátoři mohli v budoucnu převzít jakoukoli velkou americkou komerční banku, která se ocitne v potížích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podle naší novinářské žumpy Rusko finančně zkolabovalo už třikrát, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZevon , 24.03.2023 17:59:12
Jen mi nejde do hlavy, proč Sberbank, které Česká republika ukradla její likviditu, oznámila rekordní rozdělení dividend. A proč krachují americké a evropské banky a další se třepou hrůzou, zda přežijí. Nemělo to být náhodou Rusko, koho mělo to embargo ekonomicky zničit?

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…