Další blbost. Dojde ke zdražení a nejvíce na to doplatí důchodci a chudí. Politici kroutí hlavou nad nápadem Bohuslava Sobotky… A Babiš nám řekl...

17.05.2017 16:51

ANKETA Podle ČT se premiér Bohuslav Sobotka na sněmu Hospodářské komory v úterý vyslovil pro to, aby si Česká republika stanovila termín přijetí eura. Podle něj je evidentní, že se po volbách ve Francii a Německu zrychlí integrace eurozóny a před volbami i po volbách musíme vést debatu, jak postupovat, abychom se udrželi v jádru EU, nikoli na její periférii. Předseda senátu Milan Štěch tam řekl, že: „Česká republika euro potřebuje, je to stabilizační prvek.“ Co na to česká politická reprezentace?

Další blbost. Dojde ke zdražení a nejvíce na to doplatí důchodci a chudí. Politici kroutí hlavou nad nápadem Bohuslava Sobotky… A Babiš nám řekl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Dříve nebo později si musíme odpovědět na otázku ne jestli, ale kdy budeme schopni jako Česká republika přijmout společnou evropskou měnu,“ řekl premiér. Podle něj je evidentní, že po volbách ve Francii a Německu zrychlí integrace eurozóny. „Myslím si, že teď na podzim před těmi volbami a určitě i po volbách musíme vést intenzivní veřejnou debatu o tom, jak budeme postupovat, abychom se neocitli na periférii EU, abychom se udrželi v jádru EU,“ uvedl Sobotka.

Být v eurozóně neznamená prosperitu

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co myslí o slovech Sobotky a Štěcha. Velká část politiků, kteří odpověděli, přijetí eura odmítá. Česká republika by přišla o základní páky, jak ovlivňovat svou ekonomiku, a musela by platit za zadlužené státy, či dokonce i banky eurozóny. Pro jsou vesměs zástupci ČSSD a TOP 09.

„Nemyslím si, že by euro byla stabilizační měna. Když se podíváte na výsledky veřejných rozpočtů států eurozóny a zemí, které nejsou v eurozóně jako Česká republika, státy eurozóny mají podstatně horší deficity, podstatně větší zadlužení. Můžeme se podívat na Řecko, Itálii či další státy. Takže být v eurozóně neznamená prosperitu. Jsem přesvědčen, že pro nás je důležité si nechat nezávislost z hlediska měnové politiky, ponechat si nezávislost České národní banky. Pro mě dnes euro skýtá více nevýhod než výhod. Nechci ručit za řecké dluhy, nechci ručit za italské banky. Eurozóna potřebuje reformu. Všichni vědí, že Řecko je v bankrotu, ale všichni se tváří, že to tak není. Odkládají splátky o desítky let. Místo ekonomického projektu je to politický projekt. Naše banky jsou ve skvělé kondici, a pokud by někde v EU bankrotovala nějaká banka, tak bychom se museli na tom finančně podílet,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

„No, je evidentní, že pan předseda Sobotka už nepočítá s tím, že bude předsedou vlády. Zavedení eura totiž mimo jiné znamená, že se naše vlast zbavuje jednoho z důležitých ekonomických nástrojů na řízení hospodářství a stává se více závislou na bruselské nekompetentní administrativě a zbavuje se další části své suverenity,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Myslím si, že pánové Sobotka a Štěch mají pravdu. Tu věcnou debatu musíme vést. Malá exportní ekonomika ve středu Evropy by mohla vážně doplatit na možný budoucí vývoj,“ odpověděl předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

„Pánové Sobotka i Štěch mají pravdu. Je to nedůležitější krok, který nová vláda musí ihned po zvolení podniknout,“ míní čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Osobně jsem pro přijetí společné měny co nejrychleji, protože podle ČNB je Česká republika připravená. Byl by to dobrý krok nejen pro podnikatele, ale i pro občany. A souhlasím s tezí, že je třeba, aby naše země byla aktivní a aby zůstala v jádru EU. Je to důležité pro udržení hospodářského růstu a životní úrovně našich občanů. Ale je to důležité i pro zajištění bezpečnosti České republiky a pro kooperaci se členskými zeměmi EU v rámci tolik potřebné reformy Evropské unie,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Mám názor přesně opačný. V této velmi nejisté době naopak není třeba vstupovat do chomoutu eura a naopak je nutné si zachovat svoji měnu. Ať pan Sobotka a spol. nejdříve vysvětlí, jak to bude se dvourychlostní EU, a ať sdělí, čí zájmy vlastně hájí,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Navrhuji tento termín eura: NIKDY. Přijmout euro je bláznivá myšlenka. Češi euro nechtějí, a proto by měli volit strany, které přijetí eura odmítají,“ reagoval předseda Svobodných a poslanec Petr Mach.

Dílčí výhody jednotné měny pro exportéry přebíjejí celkové náklady a rizika

„Premiér Bohuslav Sobotka se vyslovil na sněmu Hospodářské komory pro stanovení pevného termínu k přijetí eura v ČR. ODS tento záměr odmítá. Eurozóna je dodnes tvořena strukturálně odlišnými ekonomikami, pro které není jednotná měna, a tedy i jednotný měnový kurz a jednotná měnová politika výhodná. Odmítáme vstupovat do dluhové a transferové unie, jíž je dodnes součástí předlužené Řecko. Není to v zájmu občanů ČR. Koruna nám doposud nepřekážela, ani nám neškodila. Dílčí výhody jednotné měny pro exportéry přebíjejí celkové náklady a rizika, které jsou s jednotnou měnou spojeny. Chybnost projektu eurozóny v současné struktuře a podobě ukázala i nedávná finanční a ekonomická krize. Kvůli snaze Bohuslava Sobotky se zalíbit dvojici Merkelová, Macron by neměl premiér objevovat národní zájmy ČR. ODS dlouhodobě prosazuje referendum k euru, aby se k této otázce naší národní suverenity mohli vyjádřit občané,“ uvedl Jan Skopeček,
poslanec a ekonomický expert ODS.

„Takových termínů už bylo v minulosti hodně – od časů Václava Klause přes Vladimíra Špidlu a Jiřího Paroubka. Všechny nakonec pominuly. Jde spíše o pomíjivé politické deklarace než o reálný strategický postup. Neviděl bych to jinak ani nyní. Do roku 2020 stejně není žádný termín reálný. Ať to řeší reprezentace vzešlá z voleb. Podnikatelská sféra to zatím řeší vedením euroúčtů, aby se vyhnula nákladům na zajištění měny. Jakákoli reálná řešení musí zohlednit vývoj v EU a stabilitu měnové unie, což není jednoznačné a ve finále je pak po vysvětlení situace občanům využít institutu referenda. Téma vícerychlostní Evropy není tak samozřejmé – českým zájmem není být v zaostalejší části Evropy. Ale co udělá jádro EU, je otevřené. Potřebné změny v evropské integraci jsou zatím i po volbách ve Francii příliš mlhavé téma,“ říká místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Ano, Česká republika by měla usilovat o to, být v jádru evropské integrace, protože tak můžeme jako Česká republika lepe prosazovat své zájmy. Nebo si snad opravdu myslí, že budeme úspěšnější, bohatší a bezpečnější na periférii s Rumunskem a Bulharskem? Sousední Slovensko odvahu k přijetí eura mělo a i díky tomu tam dnes rostou i platy rychleji než u nás. Ano, přijetí eura je v zájmu České republiky a jejích občanů,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.


„Sobotka a Štěch by nám neměli věšet na nos bulíky. Dnešní Česká republika jako ten, s kým bude jádro EU jednat jako se sobě rovným, je groteskní sen. Že euro je měna zvýhodňující hlavně Německo a znevýhodňující jeho ekonomické satelity, dokládají i mnohé zdroje, jež jinak dnešním poměrům upsaly duši. Stejně jako fakt, že vlastní národní měna je jedním z mála nástrojů manévru, který zemím v našem postavení zbude, až zase udeří krizové časy – a tím i ještě brutálnější ‚právo‘ silnějšího. Přejít na euro při dnešním kurzu koruny by se rovnalo jen dalšímu znehodnocení lidových úspor – a zabetonování starobních důchodů i většiny platů na úrovni ponížené kolonie. Kéž by všechny ty, kdo nás do těchto rizik strkají, vytrestaly už letošní volby,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

„No, beru to jako legraci. Podle mě není ještě ten pravý čas. Abychom to neodnesli všichni…,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.


„Přijetí eura dlouhodobě podporuji. Pomůže to výrazně naší ekonomice. O tom jsem přesvědčen,“ řekl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Přijetím eura se definitivně staneme protektorátem německé říše

„Sobotka chce euro, bojí se vícerychlostní EU a přeje si mít ČR za provincii budoucí německo-francouzské ‚unie v Unii‘. Chce nám umožnit platit cizí dluhy (eurozóna), podílet se na přerozdělování migrantů (společná azylová a migrační politika), podkopat NATO (euroarmáda).
Chce nás zbavit starostí o výši daní, strukturu rozpočtu, parametry sociální politiky – to vše se ve francouzsko-německé ‚unii v Unii‘ časem také sjednotí. A nakonec nám chce Sobotka ulehčit úvahy, koho volit. Nebude už nutné se obtěžovat k volbám, protože bude úplně jedno, kdo tu vládne, když o ničem nerozhoduje. Zatím to ale neplatí. A věřím, že drtivá většina české veřejnosti to vidí jinak než pan Sobotka. A že mu to nejpozději v říjnu předvede,“ říká europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec


„Další blbost. Jsem přesvědčen, že euro nepotřebujeme. Jeho pseudovýhody daleko předčí jeho nevýhody. Proč Sobotka neřekne po pravdě, co by to pro nás znamenalo?! Proč neřekne alespoň to, že bychom platili dluhy jiných. Ostatně na to poukázal i předseda Hospodářské komory. Zmínil i to, že euro by ani pro podniky až tak velikou výhodou nebylo. Pravda, jednodušší by to měli turisté. To ale nevýhody nevyváží. Stejně jsem přesvědčen, že o případném zavedení eura by měli rozhodnout občané v referendu po poskytnutí pravdivých informací o důsledcích jeho zavedení. Pravdivých, ne vylhaných, jako tomu bylo před referendem o vstupu do EU. Tehdy se národu lhalo. Proto nemůže být zavedení eura vykládáno jako součást referenda o vstupu. Navíc EU a eurozóna se totálně změnila. Euro je marka v novém kabátě. Přijetím eura se definitivně staneme protektorátem německé říše,“ varuje senátor Jaroslav Doubrava.

„Ta situace je mnohem složitější, debatu o euru bych přenechal ekonomům. Je jasné, že bez eura v centru integrace nebudeme. Ale není jasné, zda jsou v centru integrace třeba Slovensko nebo Řecko, i když euro mají,“ podotkl europoslanec za ČSSD Jan Keller.


„Eurohujerství pana premiéra je velmi úsměvné. Určitě bych mu doporučil čas od času si zkontrolovat ušpiněnost límečku u košile. Stanovit pevný termín pro přijetí eura nemá nyní žádný význam. Pokud pan Štěch vnímá měnu euro jako stabilizační prvek, tak by také měl říci, kde na takovou myšlenku přišel. Nejsem ekonom, ale vím, že naše koruna se mi líbí, a po společné měně netoužím. Nejsem evroobčan, jsem Čech, cítím se jako Čechoslovák žijící v Evropě,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Úlitba evropským velmocím prostřednictvím likvidace vlastní měny je jistým způsobem aktem vlastizrady


„Očividně platí ‚koho chleba jíš, toho píseň zpívej‘. Ale je fakt, že po Brexitu, vítězství pana Macrona ve Francii a pro mutti Angelu nadějných výprascích Genosse Schulze v Germánii se pak pod jejím vedením EU pronikavě změní. Nemyslím, že k lepšímu. Nejspíše na novou, jakousi ‚Svatou říši římskou‘. A pak jen ona určí, kdo bude kurfiřtem s právem volit ji jako císařovnu. Už proto je můj názor na EU a euro od obou pánů značně odlišný. Zda správný, nevím,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„O přijetí eura, které by znamenalo odevzdání dalších pravomocí (a ekonomické svobody) a vzniku dalších závazků (odvodů) ČR by měli rozhodnout občané v referendu. Je to podobně závažné rozhodnutí jako vstup do EU, o jakém jsme také rozhodovali v referendu. To, že bychom snad měli zůstat na periférii, je jen další důkaz o budování vícerychlostní Evropy – tedy výrazně jiné, než do jaké jsme chtěli vstoupit (v tehdejším referendu jsme se vyjadřovali ke vstupu do jiné Evropy!) S přijetím eura bychom měli být velmi opatrní a obezřetní. Můj osobní názor je, že bychom ho měli naopak definitivně odmítnout,“ uvedl poslanec Karel Fiedler.

„Jsem trvale proti přijetí eura, navíc se nacházíme v době, kdy v EU dominují spíše dezintegrační tendence, tak proč netakticky provádět opak? Úlitbu evropským velmocím prostřednictvím likvidace vlastní měny považuji za jistým způsobem akt vlastizrady,“ vyjádřil se poslanec KSČM Jiří Valenta z KSČM.


„Přijetí eura je v současné situaci pro ČR ekonomicky nevýhodné a poškodilo by konkurenceschopnost naší země. Naděje, že se situace zlepší, je mizivá. Spíše naopak,“ míní poslanec ODS Petr Bendl.

Členství v Evropské unii znamená i závazek přijetí jednotné evropské měny

„Členství v Evropské unii znamená i závazek přijetí jednotné evropské měny. Nepochybně je třeba vést diskusi o našem postavení v Evropské unii v mnoha směrech a oblastech. Současně však je třeba vycházet z našich ekonomických možností, názorů odborné veřejnosti a v neposlední řadě občanské veřejnosti,“ říká poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Nejsem ekonom, a proto bude můj názor docela amatérský. Asi to přijetí eura časem spěje. Pokud tedy bude ještě fungovat eurozóna a EU vůbec. Lidé si zvyknou na všechno. Pokud by to bylo prospěšné, tak proč ne…,“ odpověděl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Přijetí eura je politickým problémem. Je zřejmé, že náš stát bez eura nestrádá, takže bych s jeho zavedením nespěchal. V transformační době dojde ke zdražení a nejvíce na to doplatí senioři a chudí lidé,“ varuje poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Všichni zapomínají na jednu kardinální otázku. Za kolik? Kurz 1 : 26 je absolutně nepřijatelný! Je nutné napravit deformaci koruny zavedenou po roce 1989, aby se mohlo levně radovat. A intervence ČNB, který měl pomoci největšímu exportéru Volkswagen vydělat miliardy, aby měl na pokuty v USA. Pokud bude nastaven reálný kurz kolem 1 : 8 přechodu na euro, bude drtivou většinou občanů podporován jako zrovnoprávnění trhu práce, mezd a životní úrovně v EU!“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„Po řeckých zkušenostech jsem skeptický,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Euro ne. EU bude problém, EU se nereformuje,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

350 miliard korun na krachující státy eurozóny do fondu ESM

„V pondělí jsem se vrátil z Nizozemska. Polévka i pivo tam stojí 4 až 6,5 euro. Když pánové zajistí, abychom na to měli, tak proč ne. Znamená to ‚jen‘ ztrojnásobení průměrné mzdy a minimálně zpětinásobení důchodů,“ říká poslanec KSČM Josef Vondrášek.

„Nedomnívám se, že v tuto chvíli a ve stavu, v jakém se eurozóna nachází, by bylo pro Českou republiku výhodné euro přijímat,“ říká senátor Zdeněk Nytra.

„Tak určitě mít v Evropě jednotnou měnu by bylo žádoucí. Integrace však nesmí jít na úkor nebo ve prospěch jen některých, a proto moc záleží na všech konkrétních okolnostech a vyjednaných podmínkách, za nichž se přijetí eura uskuteční. Zatím se mi nejeví, že by taková doba nastávala. Pokud se výrazně nesjednotí platy občanů v EU, tak bych s přijetím eura ještě počkal,“ říká senátor KSČM Václav Homolka.

„Myslím, že Sobotka a Štěch nemají pravdu,“ říká poslanec ANO Pavel Plzák.

„Já bych nechvátal. Ono to stejně přijde, je čas,“ uvedl senátor ODS Jiří Burian.

Společnou evropskou měnu v současnosti používá již 19 států. Česko se zavázalo k budoucímu přijetí eura při vstupu do Evropské unie v roce 2004. V případě přijetí eura bude muset poskytnout ČR částku zhruba ve výši 350 miliard korun na krachující státy eurozóny do fondu ESM.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…