Další lidé utíkají od Vrabela. Ten cítí spiknutí

03.01.2023 11:25 | Ze sítí

Skupina kolem protivládních „Václaváků“ se dál tříští. Nejnověji se Ladislav Vrabel rozhádal s Žarko Jovanovičem, který se svou Raptor TV vyráběl internetový přenos demonstrací. Je to už několikátý incident organizátora protivládních demonstrací v týmu, který v září dvěma naplněnými Václaváky dokázal vyslat vážné varování Fialově vládě.

Další lidé utíkají od Vrabela. Ten cítí spiknutí
Foto: Repro ČTK
Popisek: Začátek demonstrace na Václavském náměstí

Už v říjnu, po dvou statisícových zářijových protestních akcích, se Vrabel dostal do sporu s Jiřím Havlem, druhým z hlavních organizátorů. Ten na organizaci přestal spolupracovat, když se pohádali o dalším vystupování energetických expertů, jejichž věcné příspěvky se staly výrazným znakem zářijových demonstrací.

Vrabel měl na poradě k přípravě demonstrace 28. 10. pronést, že tito lidé už své řekli a beztak mají na vzniku energetického průšvihu svůj vlastní díl viny, takže už by na dalších demonstracích vystupovat neměli. Výslovně měl zakázat vystoupení Ivana Noveského, Vladimíra Štěpána, Zdeňka Jandejska a Jana Skalického. Ti jsou podle něj „staré struktury“.

„Všem nám tím doslova vyrazil dech,“ řekl k tomu pro ParlamentníListy.cz Jiří Havel, který následně přestal na Vrabelových akcích spolupracovat.

V téže době se oba k nemalému veselí mediálního mainstreamu hádali na sociálních sítích o peníze. Začalo to tím, že Vrabel veřejně požádal Havla, aby všechny prostředky z transparentního účtu uskupení Česká republika na 1. místě převedl na účet Vrabelovy manželky Bojany. Šlo o asi čtyři sta tisíc korun.

Když to Havel odmítl, Vrabel přitvrdil: „My máme dohodu, že ty peníze převedeš, kam Ti řeknu. Ty peníze si nemůžeš nechat“.

Média mezitím psala o dalších pokusech paní Bojany Vurdeliji o machinace s prostředky na jejím účtu. Důvodem byla insolvence uvalená na samotného Vrabela, na základě celkem 27 exekucí, z nichž některé nesplácel až dvacet let.

Hádku nadšeně sdílel a šířil například neziskovkář Roman Máca a Forum24.cz jásalo, že „mezi proruskými aktivisty to opět vře“.

Demonstraci na výročí vzniku republiky posléze organizoval Vrabel sám. Následně se od dalších demonstrací distancoval i Jindřích Rajchl, předseda strany PRO a jeden z nejvýraznějších řečníků v září i říjnu.

Vrabel následně natočil dlouhé srdceryvné video na sociální sítě, ve kterém zkritizoval všechny, kteří se od něj postupně odklonili.

Následoval 17. listopad a další Vrabelova akce. Pochod z Václavského náměstí na Kavčí hory s ambicí proniknout do veřejnoprávního vysílání.

Následně vysílal na facebooku a mimo jiné pronesl: „Seďte na gauči a užijte si posledních pár měsíců života. Naše vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi ze stíhaček. A Ruská federace pak bude útok opakovat a pošle jaderné hlavice na Českou republiku“. Za tato slova se o něj začaly zajímat orgány činné v trestním řízení kvůli šíření poplašné zprávy.

Ve výše popsaných transakcích Vrabelovy manželky figuroval i účet spolku Hej, občané, jehož zřizovatelem je Žarko Jovanovič. Ten je znám především jako provozovatel internetové televize Raptor TV, která již několik let nabízí přenosy z demonstrací alternativní scény.

Nyní se ale Vrabel rozhádal i s Jovanovičem, který vyráběl i přenosy ze všech protivládních Václaváků.

Žarko Jovanovič si nechal zapsat spolek s názvem Česká republika na 1. místě, což byla značka Vrabelových demonstrací. Ten ji však podle vlastních slov nechtěl registrovat jako spolek, důvody nespecifikoval.

Na základě sporu s Jovanovičem se od Vrabela distancovalo dalších několik lidí z týmu organizátorů, kteří k tomu vydali prohlášení.

Podle Vrabela se jedná o puč (nazývaný též jako „kontrarevoluce“) organizovaný v jeho hnutí sympatizanty vlády. „Je to podle mě práce policejní a podle mě to prostě musí jít a musí to být plánovaný někde shora. A oni musí mít vytipovaný cíle, kde zaútočit a kde zmáčknout. Jinak si to nedokážu představit,“ uvedl na videu.

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nějaký popletený článek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 03.01.2023 12:12:52
lidé nechodí demonstrovat za nějakého Vrábela, či někoho jiného. Hlavním důvodem je nespokojenost s vládou, která nebere ohled na obavy svých občanů. Ty obavy se zhmotňují v drahé energie, vysokou inflaci a hrozí nárůst nezaměstnanosti.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…