Další města v Ústeckém kraji zvažují omezení doplatku na bydlení

05.08.2017 18:22

Už více než desítka měst a obcí z Ústeckého kraje zvažuje, že v problémových lokalitách omezí doplatek na bydlení. ČTK to řekla vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu Petra Lafková. Jako první určily lokality Jirkov na Chomutovsku a Most. Radnicím umožňuje omezit doplatky novela zákona o pomoci v hmotné nouzi platná od června.

Další města v Ústeckém kraji zvažují omezení doplatku na bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

O opatření se podle Lafkové zajímá minimálně 11 obcí. Kraj jim poskytuje veškeré informace i návod, jak opatření vydat. „Připravili jsme metodiku pro obce, jak v této věci postupovat. Je to téma, které obce opravdu zajímá. Je to jedna z možností, jak zamezit sestěhovávání lidí v rámci sociálně vyloučených lokalit,“ uvedla Lafková.

Zpočátku města a obce podle ní vyčkávaly. Poté, co místa pro zavedení opatření určily Most a Jirkov, se ale připojují další. „Zajímají se o to více, protože se obávají, že v důsledku toho, že opatření v těch dvou obcích jsou, se jim budou sestěhovávat ti lidé, kteří v těch obcích žijí,“ řekla Lafková.

Zavedení opatření zvažují podle krajského úřadu také Duchcov, Štětí, Varndorf nebo Žatec. Dál jsou v Bílině, kde již radnice problémové lokality prošla. „V současné době se zpracovávají výsledky šetření, které budou projednány na pracovní schůzce týkající se této problematiky v polovině srpna. Programem jednání bude označení lokalit – jednotlivých obytných domů, na které by se mohlo vydat opatření obecné povahy, stanovení postupu a možné důsledky,“ uvedla místostarostka Veronika Horová (HNHRM).

Zavedení opatření zvažuje i krajské město. V Ústí nad Labem je hned několik ulic, kde jsou dlouhodobé potíže, zejména ve čtvrtích Předlice, Krásné Březno a Mojžíř. Seznam připravují jednotlivé městské obvody, opatření by pak případně vydala rada města.

Mostecká radnice určila minulý týden sedm míst, která považuje za problémová a doplatek tam chce omezit. Jedná se o takzvané stovky – bloky 89 až 100, některé bloky a domy v ulicích Dobnera, Borovského, Javorová, U Věžových domů a vytipované bloky v takzvaných sedmistovkách. Dvě lokality vybral Jirkov na Chomutovsku a konkrétní domy tipují Obrnice. „Zatím jsme vybrali tři domy, které přistěhovalci už téměř zdevastovali. Pokud to však bude v souladu s metodikou, rozšíříme opatření na celé sídliště,“ řekla ČTK už dříve starostka Obrnic Drahomíra Miklošová (ODS).

Radnice musí své návrhy podle zákona probrat s policií, sociálním odborem a úřadem práce. Proti opatření mohou podat námitky pouze vlastníci nemovitostí nacházejících se v oblasti uvedené v návrhu opatření.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …