Další migrační vlny zastaví tato jasná práva, prozradil v rádiu tajemník Chmelař

29.09.2017 19:09

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař. Řeč byla nejen o současném stavu Evropské unie, ale i o migrační krizi.

Další migrační vlny zastaví tato jasná práva, prozradil v rádiu tajemník Chmelař
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Úvodem se Chmelař vyjádřil k nedávným slovům francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o budoucnosti Evropské unie. „Zásadní na tom projevu bylo ne to, co přesně zaznělo, ale srovnání s tím, co zaznívalo dříve. Byla znát jistá umírněnost. Není snaha pokračovat na sílu,“ zmínil Chmelař. „To, že někteří nemají brzdit, neznamená, že to půjde proti jejich vůli,“ dodal. 

Chmelař pak podotkl, že v Evropě je patrná lepší nálada. „Před námi je pozitivnější doba, v níž je možné řešit i otázky budoucnosti,“ podotkl.

Následujícím tématem bylo téma uprchlíků. Skončila totiž fáze přerozdělování migrantů. „Vyhodnocení Evropské komise jako úspěch zcela nechápu,“ řekl k číslům Chmelař. Množství přerozdělených migrantů je totiž vskutku nízké, necelá pětina z plánovaného počtu. „Ukázalo se, že jak ty technické, tak ty věcné části systému nebyly funkční. Česká republika prosazuje ta opravdová řešení, na vnějších hranicích. A na tomto řešení se shoduje čím dál více států,“ pochválil Česko Chmelař s tím, že kvótový systém je upozaděn. 

"Všichni začínají vidět, že to nebylo řešení," poznamenal. "I ty velké státy, které prosazovaly ten systém, tak nesplnily kvóty. Důvody jsou různé: například ten, že se rozdělovali jen legální migranti. Bylo to určité přecenění struktury té migrační vlny," řekl a jako další problém zmínil to, že docházelo také k administrativním problémům.

"Ukázalo se, že povinnost kvót byla úplně zbytečná," poukázal také Chmelař. "Nyní je třeba řešit osoby v Řecku a Itálii a nemají právo na azyl. Cestou kupředu je řešení na balkánské či středomořské trase. A toto začínají členské státy chápat," řekl. 

Závěrem pak Chmelař vyloučil, že by Evropa někdy přijímala ty migranty, kteří neměli právo na azyl. "Nemá smysl riskovat život při přechodu přes Středomoří. Toto se musí vytvořit jako jasný signál navenek. To, co zastaví ty další vlny, není návratová politika, ale především jasná zpráva, že riskovat život vám nic nepřinese," dodal závěrem Chmelař. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…