Další pirátská šikana a bossing v Operátorovi ICT

19.09.2023 22:10 | Komentář

Pirátská strana, která si zakládá na respektu a dodržování lidských práv a svobod, má před sebou další kauzu, která jasně ukazuje, že předchozí kauzy plné pirátského bossingu a šikany bohužel nebyly výjimkou. O to smutnější to celé je, když si vzpomeneme na jejich předvolební heslo „Pusťte nás na ně”, kterým se vymezovali proti stávajícím politikům a označili se za jedinou stranu nespojenou se žádnými skandály či korupcí. Jak se ale nakonec ukazuje, pirátská loď plná kazatelů morálky a ověnčená vlajkou transparentnosti narazila a v přídi má trhlinu, kterou nezalepí už ani jejich předseda Ivan Bartoš.

Další pirátská šikana a bossing v Operátorovi ICT
Foto: OICT
Popisek: Operátor ICT - logo

Ještě ani nevychladla kauza pirátského ředitele kabinetu ministra pro místní rozvoj Matouše Vanči, který minulý týden odešel na neplacenou dovolenou po obvinění z šikany na pracovišti a sexuálního napadení zaměstnankyně úřadu, a už mají Piráti před sebou další případ šikany, bossingu, arogance a agresivy. Tentokrát v Operátorovi ICT - tedy v klíčové městské firmě, kterou už druhé volební období spravuje jejich strana. Po sexuálním a drogovém skandálu, který stál místo bývalého ředitele Barcziho, je tu pokračování. Současná kauza, která se týká nominanta do představenstva společnosti Petra Vokála, názorně ukazuje, jak jsou někteří Piráti ochotni jít až za hranu a například naprosto nezodpovědně měnit struktury společností a zbavovat se klíčových agend. A to vše kvůli likvidaci “nepřizpůsobivých”. Ale postupně…

Včera byl z nepochopitelných důvodu odejit dosavadní ředitel úseku provozu Jan Ladin. Oficiální důvody? Prý změna organizačního řádu, kterým se ruší pozice ředitelů ve společnosti.

Dozorčí rada pověřila představenstvo s přípravou reorganizace a zploštit strukturu organizace. Samotná změna struktury je plně v kompetenci představenstva,“ uvedl k tomu pro ParlamentníListy.cz  štáb Pirátské strany.

Je ale třeba dodat, že to byl právě pan Ladin, který před nějakým časem zpochybnil celý proces rozhodnutí předchozí dozorčí rady (dosazené Hřibovým vedením Prahy) o výběru Petra Vokála do představenstva společnosti. Navíc podle včerejšího Otevřeného dopisu, který byl směřován Radě hlavního města a dalším orgánům, a který má redakce k dispozici, jsou patrná jeho mnohá další pochybení.

Já vždy něco najdu!

Po svém zvolení se Petr Vokál na úvodním setkání celé společnosti představil jako bývalý vysoký policejní důstojník. A nutno říct, že policejní praktiky v sobě opravdu nezapřel. Když probíhala odborná konference v Mikulově, po které následoval večírek v hotelu, nechal se tento pán před mnoha svými kolegy z OICT slyšet, jak pronáší výhružky směrem k managementu úseku provozu. „Když někam nastoupím, tak vždy někdo odejde, dobrovolně nebo nedobrovolně a někdy jde sedět“, „já vždy něco najdu. Já jsem byl na to přímo najatý“. Člověk by to za normálních okolností asi přičetl opilecké pýše posilněné bujarou večerní náladou, kdyby se za svá slova pan Vokál následující týden nepostavil s tvrzením, že věty, které pronesl v Mikulově, uvedl nikoliv pod vlivem alkoholu, ale zcela vědomě. V té době se ve firmě už dávno proslýchalo, že “jako bývalý vysoce postavený policejní důstojník dostal za úkol zkompromitovat osobu Jana Ladina, aby mohl být vyhozen. Dostal to údajně za úkol od zbytku představenstva a některých členů dozorčí rady,” píše se také v dopise.

Trestní oznámení na Vokála

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34151 lidí
Následující události na sebe nenechaly dlouho čekat. Začátkem září podal Jan Ladin na Petra Vokála trestní oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že byl podle trestního zákoníku spáchán trestný čin: vydírání, zastrašování, podvod. Týden na to předseda představenstva Operátor ICT oznamuje zaměstnancům společnosti zásadní organizační změnu, kterou, prý po diskusi s dozorčí radou, ruší představenstvo pozice „ředitel/ředitelka úseku“. Je asi jen shodou nešťastných náhod a okolností, že jediný, na koho tento krok přímo dopadá, je právě dosavadní ředitel úseku provozu Jan Ladin. Člověk, který měl pod sebou stovku podřízených a mnoho vykonané práce pro firmu a hlavní město, byl propuštěn pro nadbytečnost. Jinak řečeno - Pirátům se už nehodil.

Jan Ladin je mj. členem TOP09, bývalý zastupitel Prahy 7,“ uvedli pro ParlamentníListy.cz Piráti.

Whistleblowing po pirátsku? Svěř se nám a my tě vyhodíme!

Bývalý primátor za Piráty Zdeněk Hřib, z jehož éry přežívá současné vedení společnosti, považoval Operátora ICT za výstavní stříň pirátského řízení. „Operátor ICT ukazuje, že i hospodaření městem vlastněných obchodních společností může být transparentní,“ chlubil se na konci svého mandátu. Právě tato společnost podle jeho názoru měla vrátit důvěryhodnost pražským městským firmám po kauze Dozimetr.

Teď se ale ukázal další škrábanec na skle této Pirátské výstavní skříně, a to fatální selhání ochrany whistleblowerů. Jak Ladin uvádí ve svém dopise, po prvních náznacích šikany a bossingu se obrátil na etickou linku s důvěrou, že se mu dostane zastání. Opak byl pravdou. Jak se následně ukázalo, svěřil se těm, na které si chtěl stěžovat. A následně toho bylo použito proti němu.

Etickou linku provozuje společnost BDO, nemá s Piráty žádnou souvislost ani propojení. Že od nich mohly unikat informace k představenstvu je možné, ale nesouvisí to s DR a určitě se budeme zabývat výběrem nové firmy pro etickou a informační linku,“ uvedlo pro ParlamentníListy.cz tiskové oddělení Pirátské strany.

Okolo fungování etické linky jsou podle insiderů další otazníky. Podle tamních odborářů není zřejmé, jak je přesně etická linka zasmluvněna a jak je zajištěna ochrana těch, co ji využijí. To ostatně uvádí odboráři v dopise, který má redakce taktéž k dispozici, kterým včera ráno oslovili celou Radu hlavního města s vážným podezřením, že celá reorganizace je odvetné opatření proti Janu Ladinovi.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Co týden, to kauza

Připomíná vám toto chování něco? Nejste sami. Jak se v posledních měsících ukázalo, Pirátská strana má velký problém s šikanou a bossingem ve svých řadách a tohle je jejich typický modus operandi. Minulý týden čelil obviněním z bossingu a sexuálního napadení šéf kabinetu Ivana Bartoše - Matouš Vanča. Pár týdnů předtím šetřila policie případ bývalého náměstka ministra vnitra a dřívějšího poslance za Piráty Lukáše Koláříka, který fyzicky napadl svou asistentku. A pomyslnou třešinkou na dortu je kauza náměstkyně Komrskové, která jako poradce zaměstnala svého partnera Petra Beneše, aby ho pak transparentně vyhodila, načež se ukázalo, že pan Beneš si na magistrátu vesele pracuje dál, jen o kancelář vedle.

Ostatně, všeříkající, jak to v útrobách této strany, chce se ale spíš napsat sekty, funguje, popsala tento měsíc jejich dnes již bývalá členka Šárka Václavíková. “Českou Pirátskou stranu ovládl systém, proti kterému jsme původně bojovali - kamarádčofty, korupce, netransparentní rozhodovací procesy, odtržení mocných od “plebsu”. A to vše prý s plným vědomím vedení strany… Když to tak člověk čte, je až zarážející, jakým způsobem jim vlastně v konečném důsledku vše prochází. Jednoho uklidí na neplacenou dovolenou, dalšího zbaví všech jeho funkcí či mu pozastavují členství. A pirátská loď pluje dál. Otázkou však zůstává, jestli proud spolu s těmito jejich kauzami neunáší i naši politickou kulturu někam, kde by rozhodně neměla být… do barbarského světa násilí na ženách a šikany těch, kteří se nechtějí jejich pirátskému vidění světa podvolit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…