Další protiruské sankce? A dost! Tohle je už červená linie. V Maďarsku si dupli proti EU

07.11.2022 16:06

Maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó uvedl, že Maďarsko nepřijme sankce EU, které ohrožují jeho vlastní energetickou bezpečnost. Prohlásil to v návaznosti na nový balíček protiruských sankcí, které by mohly zahrnovat i jadernou energetiku. Místo nových sankcí by prý měl Západ s Ruskem obnovit dialog, jak se o to celou dobu snaží Maďarsko.

Další protiruské sankce? A dost! Tohle je už červená linie. V Maďarsku si dupli proti EU
Foto: About Hungary
Popisek: Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

„Válka na Ukrajině trvá již osm měsíců a evropská ekonomika se potýká s problémy. Příjmy domácností mají reálně stále menší hodnotu kvůli vysoké inflaci, která je podporovaná protiruskými sankcemi,“ uvedl Szijjártó podle informací serveru abouthungary.hu.

Ministrovi zahraničí a obchodu se nelíbí, že už jen pouhá zmínka o dalším balíčku sankcí vyvolala další nárůst cen plynu na světovém trhu. V pořadí již devátý balíček by se mohl dotknout i jaderné energetiky, což je však pro Maďarsko červená linie.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí
„Jediná maďarská jaderná elektrárna pokrývá třetinu maďarské výroby energie a je klíčová pro udržení cen elektřiny pro domácnosti. Palivové tyče do jaderné elektrárny dodává výhradně ruský výrobce a palivové tyče jsou zárukou energetické bezpečnosti Maďarska v dlouhodobém horizontu,“ dodal.

Podle ministra zahraničí a obchodu je potřeba obnovit dialog Ruska a zejména Spojených států. „Současná situace na globální politické scéně představuje vážné nebezpečí pro svět, pokud nezvítězí zdravý rozum,“ uvedl Szijjártó s tím, že během studené války vedla nepřetržitá komunikace k odvrácení další světové války.

„My Maďaři se skutečně snažíme udržovat dialog s Rusy, ale kdykoli tak činíme, vždy čelíme nespravedlivým útokům, které označují naši zemi za spojence Rusů, ničitele evropské jednoty nebo Putinovy špehy,“ řekl Szijjártó a dodal, že Maďarsko chce pouze udržovat komunikaci.

Klíčem k ukončení konfliktu na Ukrajině a nastolení míru jsou podle něj rozhovory mezi Ruskem a Spojenými státy. „Je třeba udělat vše pro to, aby nedošlo k přímé konfrontaci mezi NATO a Ruskem, protože takový konflikt by mohl vést ke třetí světové válce,“ varoval Szijjártó.

Bývalá zastupitelka Českého Těšína Markéta Vyvlečková (KDU-ČSL) ale nemá pro maďarský přístup pochopení a označuje Maďary za proruské štětky. „Maďarsko je podle tamního ministra zahraničí jedinou zemí západního světa, která je pro nastolení míru na Ukrajině. Řekl to na setkání bezpečnostního fóra v Jordánsku. Ne, pane ministře, vy jste jen proruské štětky,“ vzkázala do Maďarska Vyvlečková.

 

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …