Další stížnost na sockartu. Potrestejte i spořitelnu, píše sdružení

14.05.2013 14:31

Úřad pro ochranu osobních údajů dostal další stížnost kvůli projektu sKaret, tentokrát na Českou spořitelnu jako jejich provozovatele. Podalo ji sdružení Iuridicum Remedium. Podle něj by banka měla být za "nelegální zpracování" dat příjemců dávek postižena podobně jako Ministerstvo práce.

Další stížnost na sockartu. Potrestejte i spořitelnu, píše sdružení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pobočce Úřadu práce pro Praze 1 a 2 vydali od začátku jen šedesát sKaret

S Ministerstvem práce Úřad zahájil kvůli sKartě v dubnu řízení, o případné sankci zatím nerozhodl. Potrestal resort zatím půlmilionovou pokutou za to, že nedostatečně ve svém informačním systému zabezpečil zpracovávané osobní údaje lidí.

"Nelegálně předané údaje mohou být jen těžko novým držitelem legálně zpracovávány. Česká spořitelna by měla být postižena za zapojení do projektu sKaret podobně jako Ministerstvo práce," uvedl výkonný ředitel IuRe Jan Vobořil.
Podle mluvčího ÚOOÚ Davida Pavláta se pokuta, kterou resort dostal, sKarty netýká. "Zda a jaká pokuta bude - či nikoli - uložena, se teprve v rámci správního řízení rozhodne," podotkl Pavlát. Řízení začalo 22. dubna. Úřad dal resortu už půlmilionovou pokutu za nedostatečné zajištění osobních dat lidí v jeho jednotném informačním systému, kde jsou mimo jiné data kvůli vyplácení dávek. Přístup k nim prý mělo z jednoho účtu víc osob. Neuchovávaly se záznamy, kdy, kdo a proč osobní údaje zaznamenal či zpracovával.

"Rozhodnutí o pokutě je pravomocné, Ministerstvo ji tedy uhradí. Nicméně rozhodnutí nyní analyzujeme a nedají se vyloučit do budoucna další právní kroky," sdělila ČTK mluvčí resortu Štěpánka Filipová.

Podpis byl vynucen hrozbou

Kontrola ÚOOÚ ukázala, že Ministerstvo spořitelně neoprávněně předávalo kvůli sKartám osobní data příjemců dávek. Zákon ho k tomu ale nezmocnil, dělalo to jen podle smlouvy s bankou na provozování systému. Tu uzavřelo do roku 2024. Takový kontrakt ale podle ÚOOÚ nemůže chybějící zákonné zmocnění nahradit. Podle sdružení se kontrola zaměřila na předávání, ne na zpracování dat. Kvůli němu tedy podalo podnět ochráncům soukromí 10. května.
Podle sdružení Spořitelna zpracovává údaje u části lidí bez jejich souhlasu. Další část na to má s bankou smlouvu. Podepisovali ji při převzetí sKarty. "Podpis smlouvy byl často vynucen hrozbou nevyplácení sociálních dávek," tvrdí zástupci sdružení. Podle Vobořila takové uzavírání smluv je "nesvobodné a tudíž neplatné".

Vedení sdružení míní, že "zřejmě absolutně neplatná" je i smlouva Ministerstva se Spořitelnou, nárok banky na kompenzace při ukončení projektu je tak prý sporný. Jednoznačnou odpovědnost ministerstva za neplatnost kontraktu nelze podle IuRe dovozovat, protože "o rozporu smlouvy se zákonem v okamžiku jejího podpisu musely vědět obě smluvní strany". Hrozba kompenzací tak představuje zdržovací taktiku a má udržet projekt při životě, uvedl Vobořil.
Neplatnosti smlouvy mezi Ministerstvem a Spořitelnou chce dosáhnout jedna z příjemkyň dávek. Obrátila se kvůli tomu na soud. Uvedla, že stát bez jejího souhlasu předal její data bance, ta je poskytla další firmě.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …