Dcera maršála Koněva vzpomínala na ČT: Stalin křičel, že ví všechno nejlíp. Ale pak dostal rozum...

07.05.2015 20:42

Dcera maršála Koněva Natalja v České televizi popisovala, jak důležitou roli hrálo pro Sověty osvobození Prahy v roce 1945. Vzpomínala také na to, jak Stalin z počátku války neposlouchal svůj generální štáb a doplatila na to celá země. Postupně se to ale změnilo. Pár slov padlo také ke krvavým událostem v Maďarsku v roce 1956 a stavbě Berlínské zdi. V obou momentech hrál maršál Koněv důležitou roli.

Dcera maršála Koněva vzpomínala na ČT: Stalin křičel, že ví všechno nejlíp. Ale pak dostal rozum...
Foto: wikipedia.org
Popisek: Maršál Ivan Koněv v Praze

Natalja Koněvová, dcera maršála I. S. Koněva, zavítala do čtvrtečního Interview ČT24. Hned v úvodu prozradila, že se v Moskvě rozezněly zvony v květnu 1945 až poté, co maršál Koněv oznámil Stalinovi, že byla osvobozena Praha. Těmito slovy se dáma snažila doložit, jak moc si sovětský vůdce Stalin všímal situace v našem hlavním městě.

Stalin nechtěl přenechat prvenství Američanům

Stalin prý podle Koněva nebyl příliš silný v taktice, proto s postupem času stále více naslouchal svému generálnímu štábu. Na počátku války tomu tak nebylo. „Otec vyprávěl, že před samotným útokem na Berlín byl Stalin velmi pozorný k jejich názorům. Kéž by byl takový na začátku války, ale to ještě na všechny křičel a tvrdil, že všemu rozumí nejlépe,“ poznamenala dáma. Ke Stalinovi se také dostaly informace o tom, že Američané chtěli vstoupit do Berlína ještě před Sověty, což Stalin nechtěl dopustit. „Alespoň v Rusku to chápeme vzhledem k obětem, jaké jsme ve válce položili,“ pokračovala v popisu situace.

Zážitky z války prý slavného maršála velmi tížily. Jeho dcera také prozradila, že její otec jistým způsobem soupeřil s maršálem Žukovem, ale po válce spolupracovali. „Když bylo mému otci sedmdesát let, tak Žukov přišel na oslavu jeho narozenin a objali se,“ uvedla. Faktem také je, že v padesátých letech bylo něco takového nemyslitelné.

Občanská válka v Maďarsku a Berlínská zeď

Maršál Koněv sehrál roli také v maďarském povstání v roce 1956. „Bylo to krveprolití, ale otec se snažil zabránit růstu počtu obětí. A do jisté míry se mu to podařilo, přece jen šlo o občanskou válku,“ zaznělo z úst dcery slavného Maršála. Nakonec na rozkaz sovětského vůdce Chruščova a východoněmecké vlády nechal vystavět Berlínskou zeď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…