Debata o energiích, lidovec Bartošek nevydržel: A co těch vašich třicet tisíc mrtvých za covidu?

09.12.2022 12:31 | Ze sítí

Jaká zpráva čeká velké podniky, pro které vláda zřejmě našla řešení v zastropování cen energií? Kdo a kdy to všechno zaplatí? České domácnosti si začínají půjčovat na zaplacení energií a nájmů. O tom v pořadu 360° na CNN Prima News hovořili místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a místopředseda hnutí ANO, poslanec Radek Vondráček.

Debata o energiích, lidovec Bartošek nevydržel: A co těch vašich třicet tisíc mrtvých za covidu?
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

Úvodem se oba muži vyjadřovali k tomu, proč mají Slováci 4x nižší stropy na elektřinu než my. „Rozhodla se tak vláda. Ale já chci říct, že česká vláda to dělá dobře. A to z jednoho prostého důvodu. Když se podíváme zpátky, co nám doporučovalo hnutí ANO kolem pohonných hmot, a říkali: Zachovejte se jako Maďaři a dejte tam strop, dneska vidíme, co se stalo, kdy došlo k uvolnění cen a najednou litr benzínu vyskočil o deset korun a rozjela se tam inflace, tak to jasně ukazuje, že přístup české vlády je racionální, pamatuje jednak na pomoc rodinám, pamatuje na pomoc těm, kteří pomoc potřebují a současně také hledá zdroje a přijali jsme zákon, který daní nepřiměřené zisky bank a energetických firem, to znamená, že jsem přesvědčený, že česká vláda to dělá dobře,“ podotkl Bartošek, že budoucnost to ukáže.

„Nemusím dělat svoji opoziční práci, vše to za mě pan kolega řekl. Slováci to mají čtyřikrát nižší, ale my to děláme dobře. A když to nemám jak odargumentovat, tak v Maďarsku zdražili benzín. Já bych chtěl jenom říct: O čem se tu bavíme? V tom Maďarsku tři čtvrtě roku pomáhali. Tři čtvrtě roku tam měli nějaké ceny pohonných hmot, když u nás to vyšplhalo na 50 korun, tak tam ta vláda se starala a dokud to šlo, tak to držela. A my se jim posmíváme...“ sdělil Vondráček.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

„V Maďarsku část benzinek zavřela, protože neměly benzín. V Maďarsku samozřejmě drželi nějakou dobu cenu dole, ale k čemu to taky vedlo. Maďarsko avizovalo, že jim v podstatě hrozí finanční kolaps. Maďarsko se dlouhodobě orientuje na Rusko a v současné době má jedny z nejdražších cen plynu v Evropě. To je politika Maďarsko. To je politika, kterou jste jako hnutí ANO prosazovali. To znamená, populisticky navrhujete úpravy a změny a neřešíte, kde to vezmete, z čeho to ufinancujete, je to laciná politika. Tahle vláda koná svoji politiku zodpovědně a za tím si stojím,“ oponoval Bartošek.

Vondráček však dále oponoval. „Heslem živnostníků a podnikatelů je poslední dobou: Přežít. Přežít. Přežít. A když mají takovou nevýhodu oproti třeba Slovákům, Maďarům, ale klidně i Rakousku, Polsku, kdy prostě nejsou schopni konkurovat... U nás se nedá vyrobit ten salám, aby byl k prodeji, když ten Polák jej dělá levněji, protože má levnější elektřinu, která se vyrobí v našich jaderných elektrárnách,“ dodal Vondráček. „Ježí se mi chlupy. Vláda je liknavá a pomalá a nejhorší ze všeho je... Já chápu, jak to chtějí dělat. Ale dělají to dlouho, dělají to pomalu,“ rozhorlil se Vondráček.

„Jsem přesvědčen, že se ukáže, že vláda jedná správně,“ řekl Bartošek a připomněl fungování kabinetu Andreje Babiše (ANO) během pandemie covidu-19. „Když se budeme bavit o liknavosti, připomeňme 30 tisíc zbytečně mrtvých během covidu za vaší vlády, to jde celé za vámi,“ sdělil Bartošek a zopakoval, že vláda se chová zodpovědně. „Dvakrát jsme valorizovali důchody, přijali jsme opatření, která pomáhají rodinám, dvakrát jsme navyšovali příspěvek na bydlení. Staráme se o to, aby byl stát partnerem pro rodiny,“ řekl Bartošek, že vláda hledá řešení i na evropské úrovni.

„Pro vládu je evropské řešení svatý grál, nepřáli bychom si nic jiného, kdyby to existovalo. Zatím jde ale o příběh o bájném zvířeti,“ dodal Vondráček, Bartošek však opět oponoval. „Váš šéf zavolal Macronovi, Angele a dosáhl kulový,“ poznamenal Bartošek, podle nějž byla vláda schopna se domluvit na řešení energetické krize i na mezinárodním politickém poli.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokrytectví černoprdelníků..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAhasver , 09.12.2022 13:51:49
A co ty miliony Rímsko katolickou církví upálených "čarodějnic" a desítky milionů padlých v náboženských válkách a udřených lidí na církevním majetku, placení desátků atd. atd.?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…