Demagog.cz nastoupil na prezidenta Zemana. Že BIS nemá informace o ovlivnění voleb ze zahraničí ještě neznamená, že k němu nedochází

27.12.2017 17:39

Prezident Miloš Zeman ve svém úterním vánočním poselství řekl, že je rád, že Bezpečnostní informační služba (BIS) vydala prohlášení, kde konstatuje, že k žádnému zahraničnímu ovlivňování tuzemských voleb nedošlo. Analytický server Demagog.cz toto tvrzení ale vyvrátil a uvedl, že BIS pouze sdělila, že o žádném nezákonném vměšování nemá informace.

Demagog.cz nastoupil na prezidenta Zemana. Že BIS nemá informace o ovlivnění voleb ze zahraničí ještě neznamená, že k němu nedochází
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Demagog.cz je nezávislá internetová platforma pro tzv. factchecking. Podle informace serveru Echo24.cz její zakladatelé ověřují pravdivost tvrzení osobností české politické scény, která následně vyhodnotí jako pravdivá či je vyvrátí.

Na webu tohoto projektu, jenž má za cíl kontrolovat faktická tvrzení, stojí, že prezident Zeman ve svém výroku ohledně ovlivňování voleb bezpochyby naráží na prohlášení prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše z tiskové konference, která se konala na začátku prosince. Prezidentský kandidát zde projevil obavu z ovlivňování voleb v České republice zahraničními vlivy.

Drahoš se přesně obával, že do voleb v České republice zasahovaly a stále zasahují servery a média napojené na ruskou tajnou službu. „Já o tom osobně nemám pochyb,“ zopakoval bývalý předseda Akademie věd.

Původní zdroj ZDE.

Zeman si ale vyjádření BIS nejspíše vyložil po svém a ne zcela přesně. „Bezpečnostní informační služba se pochopitelně zabývá každým byť jen potenciálním ohrožením demokracie. V tuto chvíli nemáme k dispozici žádné relevantní informace o tom, že by došlo k nezákonnému ovlivňování parlamentních voleb ze strany cizích zpravodajských služeb. To samé platí pro volby prezidentské,“ vyjádřil se ředitel BIS Michal Koudelka a dodal, že existují rizika dezinformačních kampaní, která jsou daní za to, že žijeme v demokratické zemi se svobodou slova.

Na to, že se Zemanovo prohlášení rozchází s tvrzením ředitele informační služby, tak upozornil server Demagog.cz. Zatímco prezident přímo uvedl, že k žádným zásahům ze zahraničí nedošlo, Koudelkovi zaměstnanci pouze o takových zásazích nemají k dispozici žádné údaje.


 


 

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …