Demokracie po portugalsku. Prezident odmítl jmenovat levicovou vládu, zkazila by prý vztahy s nadnárodními finančníky

26.10.2015 22:13

V Portugalsku nastala v Evropě nevídaná situace. Poté, co levice prokázala, že dokáže vytvořit většinovou vládu, ji portugalský prezident Anibal Cavaco Silva odmítl. Učinil tak ve víře, že když by se dostala levice k moci, mohla by ohrozit současné vztahy země s Evropskou měnovou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Informuje The Telegraph.

Demokracie po portugalsku. Prezident odmítl jmenovat levicovou vládu, zkazila by prý vztahy s nadnárodními finančníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Poprvé od vzniku Evropské měnové unie podnikl stát tak důrazný krok pro její zachování. To, že portugalský prezident odmítl dovolit tamní levici sestavit většinovou vládu, obhajuje tím, že jednal v národním zájmu. Levice by totiž mohla brojit proti úsporným opatřením, která Portugalsku vnutila Trojka, tedy EU, MMF a Evropská centrální banka.

„Demokracie musí být až na druhém místě, za pravidly eura a členství,“ uvádí Telegraph. Silva tvrdí, že nelze mít vládu, která by byla pro rozpuštění NATO, vystoupení z Evropské unie a konec eura.

„Tohle je nejhorší chvíle pro radikální změnu v základech naší demokracie,“ řekl Silva a dodal, že musí všemi prostředky bojovat proti tomu, aby Portugalsko nevyslalo svým věřitelům špatný signál, a jejich dosavadní oběti tak nepřišly vniveč.

Celý text zde

Silva dále tvrdil, že většina Portugalců euroskeptické strany nevolila. Skutečnost je však taková, že levicové strany ve volbách vyhrály nadpoloviční většinou hlasů, a vládnou tak parlamentu. Vládu se však pokusí sestavit konzervativní premiér Pedro Passos Coelho, jehož koalice pravicových stran získala necelých 40 procent hlasů.

Podle předsedy socialistů Antonia Costy se prezident dopustil „vážného pochybení“ a zemi čeká velká politická bouře. Costa již předem informoval o tom, že první, co vládu čeká, je hlasování o nedůvěře. Další volby však mohou nastat nejdříve ve druhé půlce příštího roku.

Portugalský prezident tímto krokem zneužívá svého postavení, „aby prosadil ideologickou agendu v zájmu věřitelů a Evropské měnové unie a vydává ji s dávkou bláhové odvahy za obhajobu demokracie“. Tamější média prezentují levici jako něco, co nikdy nesmí přijít k moci, nemá na ni právo.

„Evropští socialisté stojí před dilematem. Konečně vidí tu nepříjemnou pravdu, že měnová unie je autoritářský pravicový podnik, který se vysvlékl ze svého demokratického vodítka, pokud však proti tomu otevřeně vystoupí, riskují, že se nikdy nedostanou k moci. Brusel opravdu vytvořil monstrum.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…