Díra. A Německo nesmí utratit ani euro

21.11.2023 9:41

Přerozdělení rozpočtových prostředků z roku 2021 ve výši 60 miliard eur bylo německým Spolkovým ústavním soudem prohlášeno za neplatné. Miliardy chtěla koaliční vláda použít na ochranu klimatu a modernizaci hospodářství. Rozhodnutím ústavního soudu vznikla díra 60 miliard v rozpočtu, ministerstvo financí se nyní proto rozhodlo celý rozpočet zmrazit. Vláda nesmí vydávat žádné další peníze. Výjimkou jsou rozpočty Spolkového sněmu, Spolkové rady a Ústavního soudu.

Díra. A Německo nesmí utratit ani euro
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Christian Lindner, německý ministr financí

Německý ústavní soud minulý týden rozhodl, že vládní rozhodnutí o přerozdělení 60 miliard eur z nevyužitého dluhu z období pandemie COVID-19 na projekty v oblasti klimatu a průmyslu je protiústavní. Nyní jsou miliardy z Fondu pro klima a transformaci nedostupné.

Rozhodnutí ústavního soudu vyvolalo zmatek při jednáních o rozpočtu, vzhledem k tomu, že ve vládních financích vznikla mezera ve výši 60 miliard eur. Odhadem agentury Reuters bude v příštím roce chybět přibližně 20 miliard eur na financování všech projektů v rámci fondu pro klima a transformaci.

Spolkové ministerstvo financí v čele s ministrem Christianem Lindnerem (FDP) nyní rozšiřuje zmrazení rozpočtu, které bylo původně uvaleno jen na Fond pro klima a transformaci (KTF) na téměř celý spolkový rozpočet. Vyplývá to z dopisu státního tajemníka pro rozpočet Wernera Gatzera, který měly k dispozici agentury Reuters a Der Spiegel.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15480 lidí

„Ministerstvo financí zastavuje povolování závazků v roce 2023, aby se vyhnulo zálohovým poplatkům pro budoucí roky. Stávající závazky budou i nadále hrazeny, ale nové závazky již nesmí být uzavírány. Ve výjimečných případech lze povolení k závazkům odblokovat,“ uvedl Gatzer, že na běžné výdaje v tomto roce rozhodnutí nemá vliv.

Státní tajemník ze seznamu vyloučil ze zmrazení pouze několik oblastí, včetně ústavních orgánů, jako je spolkový prezident, Spolkový sněm, Spolková rada a Spolkový ústavní soud. „Abych se vyhnul dalšímu zálohovému zatížení pro budoucí rozpočtové roky, hodlám proto s okamžitou platností zablokovat všechny dostupné prostředky na závazky v oddílech 04 až 17 a 23 až 60 spolkového rozpočtu na rok 2023,“ stálo v dopise, jak uvedl deník Zeit. Budoucnost rozpočtu pro rok 2024 tak zůstává neznámá.

SPD opakovaně navrhuje pozastavení dluhové brzdy. Spolkový ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck tomuto řešení není nakloněn, považuje jej za „málo inteligentní“.

V úterý budou odborníci Spolkového sněmu debatovat o důsledcích rozsudku ústavního soudu pro rozpočet. Hlavní otázkou k diskusi bude, zda navzdory rozsudku přijmout rozpočet na rok 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Němci nejsou dostatečně progresivní, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 21.11.2023 10:12:54
Mají si vzít příklad z Fialy - vzít si dluhy na Ukrajinu, platit úroky Ukrajiny kupovat nesmyslně drahé stíhačky, zvýšit výdaje na zbrojení. Když neví, kde vzít peníze, tak po vzoru ČR okrást důchodce, zvýšit všem daně, nasadit vysoké ceny potravin a energií, vyvolat inflaci atd.

|  13 |  0

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…