Dluhopisy EU, skvělé! Toto je suverenita v 21. století! libuje si Verhofstadt

21.10.2020 20:38

Europoslanec Guy Verhofstadt, jenž byl za své plamenné projevy liberálním spektrem nazýván „politickou rockovou hvězdou Evropské unie“, na svém twitterovém účtu ocenil přínos unijních dluhopisů. Podle něj dluhopisy EU znamenají „suverenitu“. Do deseti let by EU chtěla navýšit zadlužení až patnáctinásobně. Podle Verhofstadta jde o „investici do budoucnosti“.

Dluhopisy EU, skvělé! Toto je suverenita v 21. století! libuje si Verhofstadt
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
Evropská unie se v rámci svých programů na udržení zaměstnanosti i během koronavirové krize rozhodla pro pokrytí svých dluhů nabídkou sociálních dluhopisů. Z těch EU v prvním kole získala 17 miliard eur (přes 462 miliard korun) v rámci programu SURE.

SURE je unijním nástrojem, který má zabránit propouštění v mimořádných situacích za pomoci prostředků, které EU získá zadlužením. Členské země přes půjčky následně budou moci čerpat až 100 miliard eur (2,7 bilionu Kč), aby mohly pokrývat výdaje za držení zaměstnanosti.

Jde o první fázi plánu EU na společné zadlužení, který má prý členským zemím pomoci bojovat s dopady pandemie. Dluh má EU v plánu ještě rapidně zvyšovat, a to do deseti let až patnáctinásobně.

Radikální navýšení dluhu se alespoň v první fázi z pohledu investorů nejeví jakožto problém, a i přes očekávané záporné úroky u dluhopisů s kratší splatností je zájem obrovský. V prvním kole EU prodá dluhopisy v objemu deseti miliard eur s desetiletou splatností a dluhopisy za sedm miliard eur se splatností dvacet let.

Cenné papíry se splatností deset let si chtěli koupit investoři, kteří celkem nabídli 145 miliard eur. To je zatím největší objem, jakého bylo u prodeje dluhopisů v Unii dosaženo. Dluhopisy s dvacetiletou splatností se setkaly s poptávkou v objemu 88 miliard eur. Konečná prodejní cena zatím nebyla stanovena.

Zájem o unijní dluhopisy si Verhofstadt pochvaluje. „Dluhopisy EU za účelem získávání finančních prostředků na pomoc při řešení covid-19 přitahují obrovský zájem. Investoři dávají svou důvěru v Evropskou unii a my můžeme investovat do budoucnosti,“ myslí si politik.

Zadlužení EU pomocí dluhopisů pak podle něho znamená „suverenitu“. „Dnes se hodně mluví o ‚suverenitě‘. Tohle znamená suverenita v 21. století!“ zní od europoslance.

Představitelé EU již v červenci schválili zvýšení dlouhodobého rozpočtu o fond obnovy v objemu 750 miliard eur, který by měl podle ní zemím pomoci vypořádat se s působením koronavirové krize.

Částka však nemusí být ani zdaleka finální. „Budeme samozřejmě situaci dále pozorně sledovat a jsme připraveni reagovat novými návrhy, pokud to bude potřeba,“ odpověděl totiž výkonný viceprezident komise Valdis Dombrovskis na otázku novinářů, zda vznikne nový fond obnovy. Komise má výhled na následující měsíce zveřejnit v příštím měsíci.

Český premiér Andrej Babiš minulý týden předal předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové národní plán obnovy, na jehož základě může Česká republika z unijního fondu získat až 182 miliard korun. Babiš chce, aby Česká republika byla mezi prvními zeměmi se schváleným plánem.

Evropská unie se aktuální novou várkou dluhopisů přibližuje k plánu společného vydávání dluhopisů, kritici mimo jiné ukazují, že po naplnění nynějšího plánu bude EU největším dlužníkem v Evropě a dluh ponesou všechny členské země. S tím některé členské státy v minulosti nesouhlasily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…