Dnes zasedá Senát. Řeší platy

28.12.2012 6:13

Senát dnes bude rozhodovat o tom, jak vysoké platy budou mít od příštího roku soudci. Schvalovat má také novelu, podle níž by výplata některých sociálních dávek nebyla vázána na kontroverzní sKarty. Tuto normu senátoři zřejmě schválí. Větší dilema budou řešit při schvalování novely, která má zavést nová pravidla pro výpočet platů soudců. Obě normy by přitom měly být podle vládních představ přijaty do konce roku.

Dnes zasedá Senát. Řeší platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Senátní ústavně právní výbor doporučil soudcovské platy zvýšit nad rámec vládní předlohy, kterou schválili poslanci. Základem by měl být trojnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Tuto možnost neúspěšně prosazovali i někteří poslanci spolu s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Hlavní doporučení by ale senátorům měl dnes dát senátní hospodářský výbor.



Sněmovna se před Vánocemi shodla na tom, že by se měl koeficient pro výpočet platů soudců zvýšit z 2,5násobku na 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Navrhla to vláda kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, který dosavadní koeficient zrušil jako příliš nízký.
   
Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha minulý týden ČTK řekl, že sociální demokracie, která má v horní komoře většinu, novely schválí buď přímo nebo využitím ústavní možnosti, že se normami nebude zabývat. „Nechceme-li destabilizovat pozici soudců, tak máme těžko nějakou jinou možnost, než umožnit schválení," uvedl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …