Do kopru. Německo má prý plynový plán, který Čechy vyděsí

27.07.2022 12:04 | Analýza

Zatímco Německo s Rakouskem tvrdě stojí i přes energetickou krizi proti jaderným elektrárnám, v Česku zůstává elektřina z jádra jedním z hlavních zdrojů energetického mixu a právě i díky ní je možné odesílat ji za hranice. Zvláště Rakousko nyní přitom kupuje českou elektřinu ve velkém a ta se u nás pro export vyrábí i za pálení rekordně drahého plynu, který si okolní země bedlivě schraňují. Z Německa již prosakuje, že Berlín počítá s tím, že v případě velkého nedostatku plynu hodí do „unijní solidarity“ vidle.

Do kopru. Německo má prý plynový plán, který Čechy vyděsí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí
Proti jaderné energii se ve Vídni staví dlouhodobě a od rakouských sousedů, kteří velmi rádi odebírají českou elektřinu a již několikrát jim pomohla před kolapsu jejich sítě, často znějí výhružky Česku za jeho plán na rozšíření stávající kapacity jaderných bloků.

„Jaderná energie je nebezpečná a není řešením v boji proti klimatické krizi,“ spílala na počátku roku rakouská ministryně klimatu Leonore Gewesslerová a postoj Rakouska nezměnil ani ruský útok na Ukrajinu, a tím další vyvolané problémy s energiemi.

Stejně jako v Rakousku i v Německu ministerstvo energetiky a klimatu mají pod svým palcem Zelení a je tedy znát podobná nechuť k energii z jádra.

Německo, které si svou energetiku dlouhodobě stavělo na ruském plynu, oznámilo, že i přes nejasnou energetickou situaci na letošní zimu plánuje do konce roku odstavit i své poslední tři jaderné elektrárny.

Ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck z vládních Zelených tvrdí, že prodloužení chodu jaderných elektráren není pro Německo vhodná cesta a Němci raději než delší životnost jaderných elektráren volí cestu částečného vypínání teplé vody a omezování topení.

„Pokud dojde k nedostatku plynu, budou muset všichni snížit svou spotřebu, a to včetně domácností,“ řekl nedávno listu Financial Times předseda strojírenského svazu VDMA Karl Haeusgen, podle něhož lidé v Německu sice neumrznou, topit naplno se však určitě nebude.

V zemi se též šíří názor, že elektřina nejde v zimě použít k vytápění. Šéf regulační Spolkové agentury pro sítě Klaus Müller tvrdí, že elektřina z jádra zemi nikterak nepomůže, jelikož má Německo „problém s plynem a výrobou tepla“ a nikoliv s elektřinou.

Podobného názoru je také tamní ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. „Potřebujeme především zabezpečit dodávky tepla a v tom jaderné elektrárny nehrají rozhodující roli. Proto se s nimi v Německu nepočítá,“ řekla.

Že v Německu mají za to, že „nejde“ elektřinu použít i k vytápění v případě nouze, nechápe ani český poslanec Jan Skopeček (ODS). „Vždycky jsem si myslel, že třeba v krajním případě nějakého výpadku plynového vytápění by si člověk mohl zapojit do zásuvky přímotop. Ale teď jsem trochu zmatený, protože tady paní ministryně říká, že elektřina se k vytápění nehodí...“ podivuje se.

Oba státy se přitom spoléhají na pomoc ostatních unijních zemí včetně sousedního Česka. Německo s Českem podepsalo dohodu o vzájemné pomoci Berlína a Prahy v případě zastavení dodávek ruského plynu do Evropy. Habeck při ratifikaci dohody slíbil, že Česko případně získá od Německa pomoc. „Pomůžeme si navzájem se zásobováním plynem. My to ze strany Německa pro Česko učiníme,“ řekl. Silná evropská solidarita je podle Habecka klíčem k úspěšnému východisku ze současné situace.

Jak poznamenává agentura Bloomberg, tak Habeck začíná upozorňovat, že pokud nebudou ostatní země solidární k Německu, potopí i samy sebe. „Hospodářská krize v Německu by znamenala krizi celé evropské ekonomiky,“ naznačil během minulého týdnu při cestě do Vídně a Prahy.

Berlín požadující evropskou solidaritu však sám podle Bloombergu počítá, že by se unijní přátelství a vzájemná pomoc mohly v zimě vyhrotit. V případě, že půjde v zimě do tuhého, připravuje se Německo na variantu, že unijní solidarita „půjde do kopru“.

Vysoce postavený německý úředník podle agentury připustil, že solidarita EU by se v případě velkého nedostatku plynu mohla v zimě rychle rozplynout. Právě proto Německo investovalo 15 miliard eur do nákupu plynu na trhu za účelem jeho skladování i přesto, že tím navýšilo jeho cenu svým partnerům v EU, od nichž právě očekává solidaritu.

Z Česka také proudí do sousedních zemí elektřina, která kromě z jádra a uhlí pochází i z plynu. Ten je i přes rekordní cenu pálen, aby následně za něj vyrobená elektřina odešla za hranice. Zejména do Rakouska.

Zatímco tak sousední země spalování plynu co nejvíce omezují, Česko v tomto případě ve svých plynových elektrárnách téměř „jelo na plný výkon“.

Právě Česko však v současnosti také patří k zemím, které ze svých zásob plynu dokážou pokrýt poměrně velkou část své roční spotřeby plynu. Problém při zastavení ruského plynu by mělo právě naopak sousední Německo, které s Českem a s dalšími zeměmi uzavřelo dohodu o vzájemné pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…