Dominik Hašek napsal ruským sportovcům: Nastupujete na led, nesete odpovědnost za činy země

29.02.2024 21:55

Bývalý elitní hokejový brankář Dominik Hašek se opět pustil do ruských sportovců, kteří si stěžují, že se nesmějí stále účastnit mezinárodních soutěží. V otevřeném dopise jim připomněl, „všichni jste odpovědní za zločiny své země“, uvedl v rozhovoru pro PoliTalk.

Dominik Hašek napsal ruským sportovcům: Nastupujete na led, nesete odpovědnost za činy země
Foto: Facebook
Popisek: Dominik Hašek

Ruští juniorští hokejisté před nedávnem poslali stížnost prezidentovi Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Luku Tardifovi, kde píší: My, hráči ruské juniorské reprezentace mužů, nechápeme, co se děje se světovým hokejem. Rádi bychom se zeptali, v čem jsme my, kluci narození v letech 2003 až 2005, urazili světový hokej?“

Dominik Hašek na jejich stížnost reaguje otevřeným dopisem. V něm jim píše, že chápe jejich frustraci jako sportovců, kteří chtějí hrát, zároveň vysvětluje, proč jim není umožněno hrát hokej na mezinárodní úrovni. „Součástí této války je i celá řada dalších zločinů… Každý z vás jako dospělý občan ruské země za tyto hrozné činy nesete určitou míru odpovědnosti. Vždycky, když nastoupí na led, tak jsou občané své země, a tedy reprezentují i činy své země,“ píše ruským hokejistům.

Ruští junioři ve stížnosti uváděli, že Alexandr Ovečkin reprezentuje Rusko, když hraje v NHL. Dominik Hašek NHL dlouhodobě kritizuje, že nechává nastupovat ruské hráče. „Ano, mají naprostou pravdu. NHL k tomu takhle přistupuje. Jsem v tomto velký kritik NHL a mám na to jasný názor hned od začátku války,“ uvedl Hašek v rozhovoru pro PoliTalk.

Zopakoval také, že by NHL měla platit Ukrajině odškodnění. „Bohužel ruští hráči v NHL pořád nastupují a jako ruští občané dělají reklamu na ruskou válku. To znamená, že NHL nese určitou míru odpovědnosti za to, co se děje na Ukrajině. A to znamená i odpovědnost za ty ztracené životy a obrovské hmotné škody,“ doplnil.

Platit odškodnění Ukrajině by podle něj měla nejen NHL, ale každá federace. „Konkrétně myslím boxerská federace, šermířská, tuším, že stolního tenisu, stoprocentně i tenisová federace ATP a další, to jsou asi ty nejznámější, které umožňují hrát ruským sportovcům, to musejí udělat. Uvidíme. Zatím situace není taková, že by NHL byla pod společenským tlakem, případně právním tlakem, že by musela Ukrajině něco zaplatit,“ dodal Dominik Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nemá cenu toho exota kecy komentovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepetmill , 01.03.2024 9:15:34
Bohužel, nedělá ostudu jen sobě, ale nám všem. Pohled na jeho foto mnohé napoví. Tož tak.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…