Donald Trump může i prohrávat, hlásil z USA redaktor ČT. Co dále nového po prvních primárkách?

02.02.2016 22:51

Zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček popsal televizním divákům, co vlastně znamenají první „primárky“, tedy první kolo výběru finálních kandidátů na prezidenta USA. Konečné zúčtování přijde sice až v listopadu tohoto roku, ale už první měření sil v Iově ukázal, že mezi republikány nemusí vyhrávat Donald Trump. Může i prohrávat. Ani Hillary Clintonová u demokratů nemá zdaleka nic jistého.

Donald Trump může i prohrávat, hlásil z USA redaktor ČT. Co dále nového po prvních primárkách?
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Mezi demokraty se dlouho mělo za to, že manželka někdejšího prezidenta Billa Clintona má nominaci na prezidentku téměř jistou. Jenže se zjevil nečekaný soupeř – senátor za stát Vermont Bernie Sanders. Ačkoli je mu 74 let, dokázal oslovit přes 80 procent mladých levicově orientovaných voličů. Clintonová sice v Iowě vyhrála, ale velmi těsně, jen o dvě desetiny procenta.

Sanders se jasně označuje za socialistu, a to podle Řezníčka nenapomůže vstupu do Bílého domu. Pokud bychom učinili určité srovnání s Evropou, je to klasický sociální demokrat. „A on těží z toho, že tu panuje velká únava z Hillary Clintonové. Projevuje se to i na tom, že v 74 letech dokáže oslovit mladé voliče, což se Hillary Clintonové nedaří,“ upozornil zpravodaj.  

A pro mnohé překvapivě americký miliardář Donald Trump nevyhrál. Vyhrál senátor státu Texas Ted Cruz. Trump skončil druhý a jen těsně za ním skončil senátor kubánského původu Marco Rubio. Nechybělo mnoho a v médiích probíraný miliardář mohl skončit až třetí. Cruz se prezentuje jako výrazný konzervativec, což mu pomůže v jižních státech, ale pro celé Spojené státy to stačit nemusí. „On mimo jiné ohlašuje, že přesune ambasádu USA z Tel Avivu do Jeruzaléma, až se stane prezidentem,“ přiblížil situaci Řezníček. Dále se jasně staví proti oteplování vztahů s Kubou, které nastartoval současný prezident.  

Trumpovi může naopak pomoci únava ze sedmi let vlády Baracka Obamy. Země je opravdu unavená, protože se jí jen pomalu daří vybřednout z krize. „Tahle věc je tady velmi patrná,“ doplnil Řezníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…