Drábek, Dienstbier, Zavadil. I ti mohou za rok zmizet do Bruselu

12.05.2013 8:40

Rok 2014 bude takzvaně supervolební. Týden.cz si všímá, která jména politiků mají šanci se dostat na kandidátky do Poslanecké sněmovny, Evropského parlamentu nebo třeba do Senátu. Někteří politici, jako Drábek TOP 09, Herman KDU-ČSL nebo šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil své ambice také potvrdili.

Drábek, Dienstbier, Zavadil. I ti mohou za rok zmizet do Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Daniel Herman, bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů, vstoupil do KDU-ČSL a bude za ní prý kandidovat do Sněmovny. "Daniel Herman je člověk, který - při jeho zkušenost a vlastnostech - bude platnou součástí naší snahy obhájit v naší republice svobodu a prosazovat odpovědnou solidaritu a sociální spravedlnost," řekl na jeho adresu předseda strany Pavel Bělobrádek.

O kandidatuře v příštím roce podle Týdne.cz uvažuje i šéf odborů Jaroslav Zavadil. Zda by ho více lákal Brusel nebo Senát ale neupřesnil.

Zato exministr Jaromír Drábek z TOP 09 svůj zájem o Evropský parlament jasně deklaroval. "Přes dva roky jsem byl ministrem, vedl jsem Hospodářskou komoru ČR a předsedal národnímu výboru Mezinárodní obchodní komory v ČR," zdůvodnil svůj zájem o Brusel Týdnu.cz.

Odkladiště nepohodlných politiků

Brusel se už v minulosti osvědčil jako "odkladiště" politiků na sklonku kariéry nebo jako vděčná trafika pro ty, kteří už nebyly ve straně žádoucí, píše Týden.cz. To by mohlo být důvodem, proč by do Evropského parlamentu mohl za ČSSD zamířit Jiří Dietsbier. "Já jsem tyto spekulace zaznamenal už na sjezdu, ale kandidátky zatím nesestavujeme. V politice samozřejmě dopředu nevylučuji nikdy nic," reagoval prý na dotaz on-line deníku Týden.cz.

Václav Klaus navzdory spekulacím, že by mohl být v EP za ODS, tento plán nepotvrdil. Týden.cz dále zmiňuje nová politická uskupení, která by se naopak mohla dostat do Sněmovny. Jako například Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury nebo ANO 2011 Andreje Babiše.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …